Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom w szkielecie za 400 000zł

Grimson

Recommended Posts

Witam,

Jest to mój pierwszy post na tym zacnym forum :wave:

Temat technologi domu drążyłem już od dłuższego czasu i wybór padł na szkielecik.

Projekt jaki nas interesuje to:

http://gotowe-projekty-domow.pl/dom_przy_rubinowej_2.htm

Ogrzewanie: gazowe + kominek z płaszczem wodnym + prosta automatyka do stabilizacji temperatury. Rekuperacja mechaniczna powietrza z odzyskiem ciepła. Wyposażenie wnętrza: średni standard.

Proponowany przekrój ściany zewnętrznej, od zewnątrz do wewnątrz: tynk mineralny, styropian elewacyjny, OSB12mm, belka konstrukcyjna 6x14cm z wypełnieniem wełną 15cm, OSB12mm, ruszt instalacyjny drewniany 4x6cm z wypełnieniem wełną 5cm, OSB12mm, płyta GK.

Czy w kwocie 400 000zł jest możliwe wybudowanie w/w domu? Ogrodzenie i zagospodarowanie terenu działki już jest :cool:

Oraz czy proponowany przekrój ściany jest właściwy?

Dziękuję z góry za wypowiedzi znawców tematu.

Taki dom można wybudować i za 300.000PLN ale to zależy od twojego zaangażowania ,umiejętności ,chęci współtworzenia,wiedzy.Odnośnie projektu.Projekt jest bardzo dobry ,ponieważ pomieszczenia ''mokre'' są usytuowane poza ścianami zewnętrznymi.Takie rozwiązanie jest bardzo korzystne dla szkieletowca.Co do ściany zewnętrznej,to podaj bardziej szczegółowo poszczególne warstwy.Mam na myśli zwłaszcza OSB-styropian,oraz system paro i wiatroizolacji.

Grimson, dwie sprawy istotne. Po pierwsze wełna mineralna, by " grzała" nie może byc ściśnięta, zatem zamień w szkielecie kantówkę 140 mm na minimum 150.

Poza tym, jesli dajesz obustronnie OSB na kantówkę szkieletowa, nie dajesz juz izolacji, bo to sie mija z celem. Ja bym zrobił inaczej, kantówka 50 x 200 i 200 mm wełny. Styro elewacyjne nie grzeje, zapamiętaj:) Idz w strone cieplej ściany zasadniczej a nie w strone grubego styro ryflowanego bo to ocieplanie tynku ,a nie domu

Nydar, nie padło magiczne slowo ryflowany bo o sprawach OCZYWISTYCH sie nie pisze. Po drugie, człowiek chce zainwestować 400 000 w dom o powierzchni zabudowy prawie 200 m kw a to oznacza ze za metr kw pod klucz nie da więcej jak 2 000 . czyli nie stac go na rekuperacje, zautomatyzowane systemy sterowania poziomami wilgotności itp. Realia za ta cena sa takie a nie inne. Nie mowmy tu o scianie typu sandwich dwuwarstwowej po 30 cm każda z pustka migracyjną pomiędzy nimi , sluzaca do usuwania wilgoci. Skoro to ma byc dom na każda kieszen..

Człowiek całe życie się uczy a i tak głupi umiera.Cały czas myślałem,że za usuwanie wilgoci z domu odpowiedzialna jest wentylacja.Można jednak nieśmiało zaryzykować stwierdzenie,że jeżeli wentylacja jest sprawna,a musi bo prawo tego wymaga,to ściana sandwitch nie jest konieczna,a tym bardziej styropian ryflowany.

Witam,

Jest to mój pierwszy post na tym zacnym forum :wave:

Temat technologi domu drążyłem już od dłuższego czasu i wybór padł na szkielecik.

Projekt jaki nas interesuje to:

http://gotowe-projekty-domow.pl/dom_przy_rubinowej_2.htm

Ogrzewanie: gazowe + kominek z płaszczem wodnym + prosta automatyka do stabilizacji temperatury. Rekuperacja mechaniczna powietrza z odzyskiem ciepła. Wyposażenie wnętrza: średni standard.

Proponowany przekrój ściany zewnętrznej, od zewnątrz do wewnątrz: tynk mineralny, styropian elewacyjny, OSB12mm, belka konstrukcyjna 6x14cm z wypełnieniem wełną 15cm, OSB12mm, ruszt instalacyjny drewniany 4x6cm z wypełnieniem wełną 5cm, OSB12mm, płyta GK.

Czy w kwocie 400 000zł jest możliwe wybudowanie w/w domu? Ogrodzenie i zagospodarowanie terenu działki już jest :cool:

Oraz czy proponowany przekrój ściany jest właściwy?

Dziękuję z góry za wypowiedzi znawców tematu.

belki konstrukcyjne nie są prawidłowe dla typowych szkieleciaków popatrz na stronie http://www.szkielet.com.pl a co do reszty to zależy co chcesz osiągnąć standardowy czy pasywny szkieleciak i cena też jest od tego zależna