grzesk1719508791 10.03.2012 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 WitamPlanuję w najbliższych dniach zlecić montaż klimatyzatora typu split i mam zagwozdkę z podłączeniem skroplin do kanalizacji deszczowej. Rurki klimy już są wyprowadzone (zadbałem o to przed dociepleniem bloku - w trakcie budowy) i rurka skroplin jest obok rury spustowej rynny - ocynkowanej. Rurka skroplin jest z PCV, karbowana fi 22. Zastanawiam się jak wywiercić otwór aby nie powyginać rury spustowej, może są jakieś patenty ? Nie wiem czy monterzy będą wiedzieli jak to zrobić a znając życie chciałbym wiedzieć jak to powinno być zrobione poprawnie. Z góry dziękuję za pomoc.Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 10.03.2012 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 Koronka do metalu będzie ok. Do kupienia w dowolnym rozmiarze jednak czasami wymiary lekko się rożnią w zależności od producenta. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 11.03.2012 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 1) Zdemontuj ten odcinek rynny2) Dopasuj rurę PVC o mniejszej średnicy niż rynna (zapewne będzie to 80mm)3) Owiń rurę papierem do średnicy wewnętrznej rynny4) Wierć koronką do metalu z tym usztywnieniem w środku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesk1719508791 11.03.2012 19:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 1) Zdemontuj ten odcinek rynny to niewykonalne - rynna jest 2 piętra wyżej nad sąsiadem a rura spustowa przechodzi przez mój balkon tzn. wychodzi ze stropu i wchodzi w podłogę która jest już wykończona - płytki ceramiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 11.03.2012 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 jeśli da się sięgnąć to można wyciąć otwór przecinarką plazmową PS. wbrew pozorom nie żartuję.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 11.03.2012 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 ostrą nową koronką do metalu wywiercisz nie wymontowując rynny, tylko musi to robić ktoś kto ma praktykę i wyczucie, jak za mocno naciśniesz to pokrzywisz rynnę a jak za słabo to się będzie ślizgać, oraz bardzo ważne są obroty wiertarki też ani za szybko ani za wolno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 12.03.2012 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Poszukaj w necie haseł: wiertło stopniowe, wiertło stożkowe, wiertło bezstopniowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts