zk140t 11.03.2012 01:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 (edytowane) Proszę o krytyczne opinie praktyków, którzy mają doświadczenie w stosowaniu elektrowni wiatrowych o mocy ca. 3 kW na maszcie o wysokości ok. 10 m, których jedynym zadaniem jest podgrzewanie wody w obiegu CO lub CWU. Nie interesują mnie żadne przetwornice, baterie akumulatorów czy inne niepotrzebne elementy. Bez żadnych zbędnych teorii na temat zasilania odbiorników typu RTV, AGD itp.Bez żadnych zbędnych teorii na temat nieopłacalności tego rozwiązania. Chodzi tylko i wyłącznie o wykorzystanie taniego wiatraka do zasilania "brudnym" prądem grzałek w zasobnikach CO / CWU.Nawet jeśli wieje powyżej 5 m/s tylko 5 dni w miesiącu. Proszę o wszystkie za i przeciw. Edytowane 11 Marca 2012 przez zk140t Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 12.03.2012 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Praktyków można pewnie policzyć na palcach jednej ręki, wątpię, by trafili akurat na Twój wątek. Masz dostęp do pomiarów wiatru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zk140t 13.03.2012 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Masz dostęp do pomiarów wiatru? Witam. Mam te pomiary. Badanie trwało nieprzerwanie w okresie od 05.07.2011r. do 06.03.2012r. Czujnik wiatru jest umieszczony na maszcie próbnym o wysokości 8,5 m. Próbkowanie w zadanym okresie odbywało się co 5 sekund i było rejestrowane przez komputer. Zarejestrowane wyniki pokazują średnią prędkość wiatru na poziomie 5,89 m/s. Zdarzały się kilkudniowe okresy bezwietrzne, ale też stacja zanotowała kilkadziesiąt dni z wiatrem przekraczającym prędkość 14,00 m/s. I właśnie wynik tych badań skłania mnie do instalacji profesjonalnej elektrowni wiatrowej o mocy ok. 3 kW do zasilania grzałek w instalacjach CO i CWU. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.03.2012 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 No, to masz problem! Ale chyba jesteś "nie na tym forum" Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 14.03.2012 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 No właśnie... To może lepiej byłoby, jakbyś zapytał u mnie na forum: http://www.drewnozamiastbenzyny.pl/forum/inne-odnawialne-zrodla-energii-f18/ A tak na szybko: * jeśli masz pomiary wiatru, na podstawie charakterystyki turbiny będziesz mógł sobie ocenić ilość wytwarzanej energii, * z tego będziesz mógł policzyć sobie okres zwrotu z inwestycji. Mnie się takie pomysły bardzo podobają. I przy okazji -- jak (jakim sprzętem) były robione pomiary? Pytam z ciekawości, bo sam bym chętnie sobie podobne pomiary przeprowadził... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
potegat 02.08.2012 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 Jakieś wieści w temacie ?Ja też buduję wiatrak 3 kw ale głównie do zasilania domu,grzanie wody będzie tylko skutkiem ubocznym a raczej wymogiem prawidłowej pracy wiatrakaWiatr masz bardzo dobry, moje śmigło o średnicy 5m z wiatru 6m\s wytworzy około 800W energii ale z wiatru 14m\s jest to już 10 kw(dane z programu Wiatrak) .Moja prądnica od takiej mocy wyparowała by w kosmos ale to nie jest sensem tematu.Układ do grzania wody jest dosyć prosty wystarczy wiatrak z prądnicą grzałka i amperomierz z bocznikiem, jeżeli prądnica będzie miała 3 kw to moc grzałki musi być zbliżona.najczęściej do grzania wody z wiatraka używa się niskich napięć, załóżmy że będzie to 48V więc 3000W\48V=62,5A po osiągnięciu takiego natężenia prądu(zmierzonego amperomierzem) śmigło powinno zaczynać odchylać się od kierunku wiatru żeby prądnica nie mogła rozwinąć większej mocy.Z grubsza to tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts