Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Elektrownia wiatrowa 3 kW na maszcie 10 m do podgrzewania wody w obiegu CO / CWU.

zk140t

Recommended Posts

Proszę o krytyczne opinie praktyków, którzy mają doświadczenie w stosowaniu elektrowni wiatrowych o mocy ca. 3 kW na maszcie o wysokości ok. 10 m, których jedynym zadaniem jest podgrzewanie wody w obiegu CO lub CWU.

Nie interesują mnie żadne przetwornice, baterie akumulatorów czy inne niepotrzebne elementy.

Bez żadnych zbędnych teorii na temat zasilania odbiorników typu RTV, AGD itp.

Bez żadnych zbędnych teorii na temat nieopłacalności tego rozwiązania.

Chodzi tylko i wyłącznie o wykorzystanie taniego wiatraka do zasilania "brudnym" prądem grzałek w zasobnikach CO / CWU.

Nawet jeśli wieje powyżej 5 m/s tylko 5 dni w miesiącu.

Proszę o wszystkie za i przeciw.

Edytowane przez zk140t

Masz dostęp do pomiarów wiatru?

Witam.

Mam te pomiary.

Badanie trwało nieprzerwanie w okresie od 05.07.2011r. do 06.03.2012r.

Czujnik wiatru jest umieszczony na maszcie próbnym o wysokości 8,5 m.

Próbkowanie w zadanym okresie odbywało się co 5 sekund i było rejestrowane przez komputer.

Zarejestrowane wyniki pokazują średnią prędkość wiatru na poziomie 5,89 m/s.

Zdarzały się kilkudniowe okresy bezwietrzne, ale też stacja zanotowała kilkadziesiąt dni z wiatrem przekraczającym prędkość 14,00 m/s.

I właśnie wynik tych badań skłania mnie do instalacji profesjonalnej elektrowni wiatrowej o mocy ok. 3 kW do zasilania grzałek w instalacjach CO i CWU.

Pozdrawiam.

No właśnie...

To może lepiej byłoby, jakbyś zapytał u mnie na forum:

http://www.drewnozamiastbenzyny.pl/forum/inne-odnawialne-zrodla-energii-f18/

A tak na szybko:

* jeśli masz pomiary wiatru, na podstawie charakterystyki turbiny będziesz mógł sobie ocenić ilość wytwarzanej energii,

* z tego będziesz mógł policzyć sobie okres zwrotu z inwestycji.

Mnie się takie pomysły bardzo podobają. I przy okazji -- jak (jakim sprzętem) były robione pomiary? Pytam z ciekawości, bo sam bym chętnie sobie podobne pomiary przeprowadził... :)

• 4 months później...

Jakieś wieści w temacie ?

Ja też buduję wiatrak 3 kw ale głównie do zasilania domu,grzanie wody będzie tylko skutkiem ubocznym a raczej wymogiem prawidłowej pracy wiatraka

Wiatr masz bardzo dobry, moje śmigło o średnicy 5m z wiatru 6m\s wytworzy około 800W energii ale z wiatru 14m\s jest to już 10 kw(dane z programu Wiatrak) .Moja prądnica od takiej mocy wyparowała by w kosmos ale to nie jest sensem tematu.Układ do grzania wody jest dosyć prosty wystarczy wiatrak z prądnicą grzałka i amperomierz z bocznikiem, jeżeli prądnica będzie miała 3 kw to moc grzałki musi być zbliżona.najczęściej do grzania wody z wiatraka używa się niskich napięć, załóżmy że będzie to 48V więc 3000W\48V=62,5A po osiągnięciu takiego natężenia prądu(zmierzonego amperomierzem) śmigło powinno zaczynać odchylać się od kierunku wiatru żeby prądnica nie mogła rozwinąć większej mocy.Z grubsza to tyle