Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomocy...

glacjusz

Recommended Posts

Witam

Mam problem ze swoja instalacja c.o. Piec MCR kondensat, kominek z pw,bufor 750l, wszedzie podlogowka. Wszystkim steruje Ceta 106. Wszystko bylo ok, nie mieszkalismy w domu, grzalo sie na ok. 16 st.C. Potem gosciu typu hydraulik od tego ustrojstwa dolaczyl wspolgrajacy regulator pokojowy, przymocowany do sciany w holu na dole. Z niego moglem sterowac Ceta 106, ktora jest w kotlowni. W czym problem? Ustawialem temp. w domu na 20 stopni to wg wskazan sterownika w holu bylo 23 stopnie- ta sama temp na zwyklym termometrze. I byla ta wyzsza temp. a kociol i tak sobie "chodzil" dalej...Przyjechal hydraulik i zamontowal radiowy elektroniczny termostat pokojowy Altech RT300RF( jedna czesc jest podpieta do pieca gazowego i do bufora) a druga lezy w salonie i czyta temp.. To bylo w piatek. Dzis okazuje sie, ze termostat wysyla sygnal ale nic sie nie zmienia. tzn. mieszacz i tak jest zamkniety, na podlogowke idzie 20 stopni C, w domu jest 19 st. Podloga zimna. Po prostu ani Ceta nie slucha polecen i nie podnosi temp. ani ten radiowy.

Do goscia dzwonie- nie odpowiada...

Sielanka.

Prosze o pomoc, jezeli bedzie trzeba to dam wiecej informacji i szczegolow.

wyłącz ten radiowy szajs, i ten drugi co masz w holu, niech działa tylko na tym co był pierwszy, te radiowe sterowniki ściągają jakieś fale które je zakłócają, są domy w których nawet najdroższe szalały i producent musiał zwracać kasę ba zapewniał że jego produktu nic nie zakłóci, zapomnieliście zapewne pociągnąć kabli, uczciwa rada taniej wyjdzie położenie kabli niż kombinowanie jak to ustawić a i tak nie będziesz miał nigdy gwarancji że się nie spieprzy

Po mile spedzonej niedzieli w kotlowni jakos doszedlem o co chodzi. Radiowy nie mial wlaczonego kanalu odbiorczego w dostawce w kotlowni- to raz. W ogole sie nie komunikowal. Hydraulik dolozyl go i wpial do tej dostawki pomiar temp. z c.w.u. i spial to wszystko do kotla.

Generalnie problem byl( mam nadzieje, ze byl i ze nie wroci) z tym, ze: w holu zadawlem temp.np. 21, grzalem kominkiem, bufor naladowany a mimo to piec gazowy pracuje. Hydraulik dolozyl wtedy czujnik temp. z bufora do pieca, zeby czytal temp i sie wylaczal piec, ale bylo jeszcze gorzej- np. temp. zasilania miala byc 40 st. piec czytal temp. cwu, ktora byla w okolicy 68 st. i pracowal- po co, sam nie wiem.

Sam to wypialem z pieca. Ale byl problem z ustawieniem temp. w domu, kombinowalem krzywa grzewcza i ustawieniem, teraz mam temp. zadana 20,5 st. C, krzywa 0,75. Piec nie pracuje i to jest sukces i w koncu jest cieplo. Kominkiem palilem jakies 5 godzin. Radiowy dziala. Mam wszedzie porozciagane kable, do kazdego z pomieszczen. W sumie to radiowka jest do tego, zeby piec sie nie wlaczal niepotrzebnie na cwu- tak powiedzial hydraulik.

Co dalej?