Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie

przymierzamy się do budowy i trwa w rodzinie dyskusja nad oknami PCV i drewnianymi.

Rodzice mają od około 10 lat drewniane okna Sokółki. Nie trzeba było w tym czasie ich malować, impregnować itd. Wyglądają bardzo OK. A w internecie wszyscy piszą, że trzeba regularnie je konserwować - mit?

Okna PCV mają jednak dużą rozszerzalność temperaturową i obawiam się, że po kilku sezonach mogą być z tego tytułu problemy - trwałe odkształcenie okna, związana z tym nieszczelność bądź uszkodzenie samego okna. Jakie macie doświadczenia?

Co z roszeniem okna PCV - co jest przyczyną i jak tego uniknąć? Czy to samo dotyczy okna drewnianego?

Główną cechą przemawiającą za oknami PCV jest ich cena - przykładowo:

A. 3-szybowe okno PCV na profilu Veka Perfectline o Uw około 1,0

B. okno drewniane Sokółka Style 68 o Uw=1,31 >> CENA: 135% wariantu A

C. okno drewniane Sokółka Elite 92 o Uw=0,76 >> CENA: 190% wariantu A

Jeżeli mam za 5 lat martwić się problemami z oknami PCV (utrata pierwotnego kształtu, nieszczelność, roszenie) to wolę zainwestować w drewniane.

Z drugiej strony być może moje obawy o trwałość i funkcjonalność okien PCV jest nieuzasadniona? Dodam, że wentylacja będzie grawitacyjna - czy jest przy niej sens inwestować w okna energooszczędne?

Bardzo liczę na Wasze doświadczenia.

Edytowane przez AndrzejSi
https://forum.murator.pl/topic/166474-okna-pcv-i-drewniane-fakty-i-mity/

Dylemat typu: Jakie Święta ważniejsze ? Wielkanoc czy Boze Narodzenie. Myślę, że w katergoriach lepsze - gorsze tego nie roztrzygniesz. Faktem jest, że w chwili obecnej 85 % sprzedawanej u Nas stolarki to PCV. Wg mnie większość w tym przypadku ma zasadne, racjonalne powody by dokonać takiego wyboru.
https://forum.murator.pl/topic/166474-okna-pcv-i-drewniane-fakty-i-mity/#findComment-5221854

Rodzice mają od około 10 lat drewniane okna Sokółki. Nie trzeba było w tym czasie ich malować, impregnować itd. Wyglądają bardzo OK. A w internecie wszyscy piszą, że trzeba regularnie je konserwować - mit?.

Oj zaraz mit. Autem też pojeździsz dłużej niż przewidziane w karcie gwarancyjnej odległości między przeglądami. Wygląd nie ma tu nic do znaczenia. O okna trzeba zadbać tak samo jak o każdą jedną rzecz. O PCW także, szczególnie jak kupisz białe.

Sprawa malowania - 10-12 lat to wg mnie okres, kiedy okno powinno się pomalować. Ono może wyglądać dobrze, ale dzięki temu malowanie będzie prostsze i skuteczniejsze, niż w sytuacji, kiedy będzie widać odpadający lakier.

Coś mi się wydaje, że Arkady lekko niedoszacował udziału drewna w rynku (jestem leń i nie chce mi się szukać, ale może blokno ma gdzieś pod ręką te dane?).

Fakt, że większość coś wybiera nie oznacza, że to samo trzeba robić. Większość wybiera po prostu tańsze produkty i drewno zaczęło tracić rynek w chwili, kiedy cena plastiku spadała poniżej drewna.

A co do drewnianego okna? Dla mnie to więcej niż okno. Tak jak tapicerka w samochodzie - po co komu skórzana? Podłoga drewniania kiedy są extra panele? Fronty drewniane w kuchni. Meble ogrodowe. Ale to są argumenty emocjonalne..

Gnijące czy wypaczone drewno może zdarzyć się tak samo często jak byle jakie PCW i to są niemal wyłącznie problemy wykonawcze.

Ps. Porównałeś tylko okna z oferty jednego producenta. Są

https://forum.murator.pl/topic/166474-okna-pcv-i-drewniane-fakty-i-mity/#findComment-5222048

Dla mnie okna drewniane są lepsze od PVC pod każdym względem.

Natomiast gdybym nie miał pieniędzy na stolarkę drewnianą to inwestując w PVC tylko na profilach 90 mm !!! Ze sporą atencją traktuję to profil o nazwie VEKA ALPHALINE :) Mam kolegę producenta na tym profilu i ZERO problemów na dzień dzisiejszy :)

Sokółka mocno poprawiła się po przejęciu przez Szwedów.

https://forum.murator.pl/topic/166474-okna-pcv-i-drewniane-fakty-i-mity/#findComment-5222940