Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Renowacja belek na poddaszu

BlueCactus

Recommended Posts

Witam, zaczynamy remont poddasza i już na samym początku pojawił się problem - co zrobić z drewnianymi belkami??? Ekipa budowlana doradza obudować/zabudować wszystko płytami k-g. Mi ten pomysł nie podoba się, chcę miec drewno na poddaszu a nie same płyty. Niestety belki mają po kilkadziesiąt lat i nie grzeszą urodą. Co z nimi zrobić? Czy próbować wyszlifować je, załatać, pomalować, czy rzeczywiście rozsądniej będzie zabudować je???

IMAG0149.jpg

IMAG0150.jpg

IMAG0151.jpg

IMAG0148.jpg

Również przychylam się do pozostawienia ich, taki był początkowy zamysł. Jednak opinia naszego szefa budowy (obudować, obudować, obudować! i to o zgrozo płyta k-g) zasiała ziarenka niepewności. W końcu to on jest fachowcem, a ja tyko babą ceniącą stare drewno :D Może spróbuję na jednej belce, jeżeli w miarę uda się ją doprowadzić do "ładu", to zdecydujemy się na renowację.

No dokładnie :)

Teście tylko woskiem smarowali, bo mieli to szczęście, że belki były równiutkie i wyglądają teraz bosko!! Ale polecam wątek Kubel30, ta to się nad belkami naznęcała :)

A z fachowcami taki jest :) Myślą, że to co "baba" mówi nic nie warte i że pozjadali wszystkie rozumy ;)

Może pokażesz jakieś plany poddasza, inspiracje, pomysły na nie :) Chętnie popatrzę :D

Łatwiej jest zabudować, niż zrobić tak żeby postawić płyty KGKa miedzy belkami, ponieważ trzeba kombinować z wycinaniem i z cięciem stelaży oraz płyt..

Poproś swojego fachowca o Trochę inwencji, poszperaj na forum jak sobie ludzie poradzili z belkami i płytami kgk, widziałem gdzieś na forum ładnie wkomponowane właśnie w takie płyty, jak znajdę to dokleję.

Belki spróbuj oczyszczać gorącą woda z szarym mydłem i szorować gąbką, jeśli to nie pomoże szlifierka i delikatnie żeby nie zniszczyć, niektóre szlifierki mają poważną moc, poza tym musisz wiedzieć ze szlifowanie belek to masa pyłu, który wszędzie będzie osiadał. Zakup sobie maseczkę, ale taką lepszą, i okulary ochronne.

Patrząc na te belki.. już wydają się ładne, prawda ? A jak będą wyglądały oczyszczone i zakonserwowane ? Lakieru bym nie używał, zostawiłbym surowe szorstkie, przynajmniej ja nie lubię błyszczących się belek.

Belki można ładnie wyeksponować, tylko trzeba to robić z głową i nie na tzw. "odpiernicz"

Pozdrawiam

Marcin

ps. oto zdjęcia Macieja z forum, jedna z najpiękniejszych galerii jakie widziałem, jeśli chodzi o wykończenie wnętrz..

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=14798&d=1277492361

Więcej tutaj

http://forum.muratordom.pl/album.php?albumid=1399&attachmentid=14796

Edytowane przez m4rsh4ll

Bardzo dziękuję za porady i zdjęcia! Warto powalczyć o takie efekty :-) Na poddaszu stawiamy na dużą przestrzeń, chcemy miec dużo drewna, na ścianach cegły...trochę taki klimat loftowy. Po podłodze mamy 110 m2 i i połowa tej powierzchni będzie otwarta, dlatego nie bardzo wyobrażam sobie obudowanie belek :-)

Mam jeszcze pytanie - czego najlepiej użyć do szlifowania tych belek? Zwykły papier ścierny - ręce odpadną i zajmie to strasznie dużo czasu. Użyć zwykłej tarczy na wiertarkę, czy np pokusić się o zakup jakiegoś urządzenia (np. http://sklep.internetowy.trops.pl/index.php?page=shop.product_details&product_id=466&flypage=garden_flypage.tpl&pop=0&option=com_virtuemart&Itemid=3 )? Edytowane przez BlueCactus

Witam sloje drewna ladnie wychodz pod szczotka ,mona robic recznie ,ale dosc dlugo to trwa albo szczotke zalozyc na wiertke ,idzie duzo szybciej ,ale bardzo sie kurzy.Delte mozesz kupic w specjalistycznych sklepach chemicznych ,nie jest tania ,ale biorac pod uwage wydajnosc to warto ja kupic ,poza tym bardzo ladnie nia wychodza laczenia plut k-g z drewnem .Pzdr

• 2 weeks później...
My użyliśmy szczotki drucianej na wiertarce. Potem pomalowaliśmyto LAZURĄ OHRONNĄ 3V3. Jeśli chcecie zostawić belki to pomalujcie je i zabezpieczcie przed pobrudzeniem przy szpachlowaniu itp. My tego nie zrobiliśmy i trochę musiałam szlifować te zabrudzenia i podmalowywać lazurą i to ostrożnie bo ten preparat bardzo farbuje. Część belek musieliśmy obudować i lazura na tych nowszych drewnianych elementach jest jaśniejsza (malowaliśmy dwukrotnie).

1.jpg

• 6 years później...
Witam, zaczynamy remont poddasza i już na samym początku pojawił się problem - co zrobić z drewnianymi belkami??? Ekipa budowlana doradza obudować/zabudować wszystko płytami k-g. Mi ten pomysł nie podoba się, chcę miec drewno na poddaszu a nie same płyty. Niestety belki mają po kilkadziesiąt lat i nie grzeszą urodą. Co z nimi zrobić? Czy próbować wyszlifować je, załatać, pomalować, czy rzeczywiście rozsądniej będzie zabudować je???

Ja na poddaszu mam płyty gipsowo-włóknowe z firmy :spam:l. Płyty są lekkie, bardzo niska waga konstrukcji, a przy tym jest to sztywne, aha i jeszcze są dzwiękoszczelne. Przed montażem miałem wilgoć w pomieszczeniu teraz nie ma tego problemu. Ze szwagrem zakładaliśmy, dosyć prosto się to robi, ale my pracujemy w budowlance

Edytowane przez Tomaszs131
Lokowanie produktów.

• 2 weeks później...