Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Połączenie dwóch kanałów dla pieca C.O.

bogracz

Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie.

Planuję zmianę pieca C.O., ale mam problem. Obecny piec ma już swoje lata, jest to tradycyjny model opalany węglem. Mocy nie znam, podobno koło 17 kW. Jest on podłączony do przewodu kominowego o przekroju 14x14 cm i wysokości około 9 metrów. Obecnie nie mam większych problemów jeżeli chodzi o ciąg, jednak piec muszę często czyścić.

Zamierzam kupić piec z podajnikiem, o mocy około 25 kW. Wszyscy producenci zalecają komin o znacznie większym przekroju, a to jest problem.

Nie mam możliwości powiększenia komina ale mam wolny, nie używany przewód 14x14 cm sąsiadujący z obecnie używanym.

Planuję połączyć te kominy w taki sposób aby utworzyło się coś podobnego do portek kominiarskich. Chciałem się upewnić czy to rozwiązanie będzie działać ? Może ktoś coś takiego robił ?

Załączam szkic opisujący planowane rozwiązanie i stan obecny.

Obecnie licząc od puntu "X" komin ma 9 metrów wysokości, po przeróbce od punktu "Y" będzie miał 10 metrów.

Pozdrawiam, Przemek

kominy.JPG

Witam.W zeszłym roku instalowałem kocioł zasypowy Defro OKP Nowa Linia i też obawiałem się, że przekrój komina będzie za mały.Miałem również dwa kanały kominowe do dyspozycji i wykonałem połączenie między nimi odrobinę ponad wejściem czopucha nowego kotła.Pozostawiłem obie wyczystki tak jak było dotychczas.Po prawie półrocznym paleniu stwierdzam, że wszystko pracuje poprawnie, ale jest jedna dziwna sprawa. Jeden kanał pracuje ciągle ponieważ widać w nim normalne zanieczyszczenie produktami spalania, a drugi jest prawie czysty,zero sadzy no może odrobinę przybrudzone ścianki (na strychu wymieniałem drzwiczki rewizyjne i wokół nich zaprawa cementowa tylko odrobinę ciemniejsza).Podczas rozpalania na samym początku widać odrobinę dymu w tym drugim kanale, a potem zero (otwierałem rewizję podczas palenia, nic nie widać).Zapomniałem dodać, że palę cyklicznie od góry i dymu w czasie całego cyklu jest praktycznie niewiele. Edytowane przez artek69