Mariusz8588 11.03.2012 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 Może mi ktoś doradzić, czy max nadaję się na ściany podpiwniczenia??? Czy można wybudować z zewnątrz 12-stką ściankę betonową 5 cm styropianu i od środka 29 cm max????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 11.03.2012 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 a tak masz w projekcie ??? ogólnie "sztuka budowlana" na poziomy podziemne zaleca materiały "pełne"typu lany beton, bloczki betonowe (nie pianobeton), cegła pełna.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz8588 11.03.2012 19:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 w projekcie mam pełną sciane 29 pustak betonowy. ale chciałbym troche zmienic zeby zrobić grubszą sciane tak jak wczesniej napisałem tylko nie wiem czy tak mozna by zrobić??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 11.03.2012 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 nie wierzę że pustaka.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProMyst 12.03.2012 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Ja mam bloczek betonowy na sztorc 12 cm od zewnątrz + max tylko w "złym" kierunku czyli 19 cm.Na razie dom nie jest wykończony więc nie powiem nic na temat użytkowania piwnic. Zaznaczę, że teren mam suchy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 20.03.2012 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 Ja mam bloczek betonowy na sztorc 12 cm od zewnątrz + max tylko w "złym" kierunku czyli 19 cm. Na razie dom nie jest wykończony więc nie powiem nic na temat użytkowania piwnic. Zaznaczę, że teren mam suchy. Według mojej wiedzy powinienes to wykonać z bloczka betonowego. Im bardziej monolityczna konstrukcja tym lepiej. Nie kombinuj ze zmianami w projekcie - to to zawsze się źle kończy. Wszelkie zmiany musisz skonsultować z kierownikiem i projektantem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebxyz 20.03.2012 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 Witam.Ścianę w piwnicy mam murowaną z bloczka betonowego. Od środka patrząc bloczek 25 cm, 10cm styro i bloczek postawiony na sztorc 12 cm.PozdrawiamSebxyz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziuta62 20.03.2012 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 Sebxyz jaki dałeś styropian w tą scianę piwnicy. Bo mam też taki układ, tyle, że ściana zewnętrzna jest lana z betonu.Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebxyz 20.03.2012 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 Witam.Ziuta62 to był jakiś wzmocniony, do ocieplania piwnicy o kolorze niebieskim firmy nie pamiętam.PozdrawiamSebxyz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziuta62 20.03.2012 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 Dzięki! Wygląda na jaiś BASF. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProMyst 21.03.2012 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Według mojej wiedzy powinienes to wykonać z bloczka betonowego. Im bardziej monolityczna konstrukcja tym lepiej. Nie kombinuj ze zmianami w projekcie - to to zawsze się źle kończy. Wszelkie zmiany musisz skonsultować z kierownikiem i projektantem. Konsultowałem. Na katastrofę nie liczę za to mam dość przyjemną piwnicę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 22.03.2012 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 Konsultowałem. Na katastrofę nie liczę za to mam dość przyjemną piwnicę. Pozdrawiam Niestety to jest jeden z tych optymistycznych pomysłów w praktyce się nie sprawdzających. Nikt nie zabrania budować z reamiki, gazobeto lub silikató piwnic ale szczerze mówiąc i nie owijając w bawełnę pomysł jest idiotyczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz8588 22.03.2012 18:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 to znaczy ze nie powinno sie tak budowac sciany piwnicy 12 pustak betonowy steropian i max na 29??????.jesli mozna niech ktos dokladniej sie wypowie .mozna stawiac czy nie powinno sie tak robic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 23.03.2012 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 to znaczy ze nie powinno sie tak budowac sciany piwnicy 12 pustak betonowy steropian i max na 29??????.jesli mozna niech ktos dokladniej sie wypowie .mozna stawiac czy nie powinno sie tak robic? Nie powinno bo zagwarantowanie szczelności izolacji p.wodnych wykonywanych przez naszych "fahofcuf" jest mówiąc lekko, trudne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarekR 30.03.2012 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 (edytowane) Jest to (bez urazy) bez sensu. Proponuje zwykły bloczek betonowy 24 cm lub laną ścianę 15 - 20 cm. Będzie działało. Im gorsze warunki wodne ze względu na "Mariana z Cześkiem (zbieżność imion przypadkowa) - fachowców" bardziej wskazane.Pozdr MR Edytowane 31 Marca 2012 przez MarekR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 31.03.2012 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Jeżeli decydowałbym się na piwnicę przy niepewnych warunkach gruntowcyh to tylko ściana betonowa lana z dobra (czytaj - także drogą izolacją p/wodaną ), kazde inne rozwiązanie to tzw, zgniły kompromis - czyli cięcie kosztów i szukanie problemów. ale jak to mówią nie mój cyrk nie moje małpy.PS napisz za rok jak Ci się to sprawdziło ( poczytaj o kłopotach innych którzy przy budowie piwnicy również wybrali drogę na skróty ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz8588 13.04.2012 18:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 budynek ma bedzie na wysokiej górce gdzie jest teren suchym wiec chyba nie ma zadnych przeciwskazan zeby tam tak budowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 13.04.2012 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 Rouzmiem że padać tam też mało pada i natychmiast wsiąka 3 metry pod ziemię, to co się martwisz, rób jak uważasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts