Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa ścian piwnicy

Mariusz8588

Recommended Posts

Ja mam bloczek betonowy na sztorc 12 cm od zewnątrz + max tylko w "złym" kierunku czyli 19 cm.

Na razie dom nie jest wykończony więc nie powiem nic na temat użytkowania piwnic.

Zaznaczę, że teren mam suchy.

Według mojej wiedzy powinienes to wykonać z bloczka betonowego. Im bardziej monolityczna konstrukcja tym lepiej. Nie kombinuj ze zmianami w projekcie - to to zawsze się źle kończy. Wszelkie zmiany musisz skonsultować z kierownikiem i projektantem.

Według mojej wiedzy powinienes to wykonać z bloczka betonowego. Im bardziej monolityczna konstrukcja tym lepiej. Nie kombinuj ze zmianami w projekcie - to to zawsze się źle kończy. Wszelkie zmiany musisz skonsultować z kierownikiem i projektantem.

Konsultowałem. Na katastrofę nie liczę za to mam dość przyjemną piwnicę. Pozdrawiam

Konsultowałem. Na katastrofę nie liczę za to mam dość przyjemną piwnicę. Pozdrawiam

Niestety to jest jeden z tych optymistycznych pomysłów w praktyce się nie sprawdzających. Nikt nie zabrania budować z reamiki, gazobeto lub silikató piwnic ale szczerze mówiąc i nie owijając w bawełnę pomysł jest idiotyczny.

to znaczy ze nie powinno sie tak budowac sciany piwnicy 12 pustak betonowy steropian i max na 29??????.jesli mozna niech ktos dokladniej sie wypowie .mozna stawiac czy nie powinno sie tak robic?

Nie powinno bo zagwarantowanie szczelności izolacji p.wodnych wykonywanych przez naszych "fahofcuf" jest mówiąc lekko, trudne.

Jest to (bez urazy) bez sensu. Proponuje zwykły bloczek betonowy 24 cm lub laną ścianę 15 - 20 cm. Będzie działało. Im gorsze warunki wodne ze względu na "Mariana z Cześkiem (zbieżność imion przypadkowa) - fachowców" bardziej wskazane.

Pozdr MR

Edytowane przez MarekR

Jeżeli decydowałbym się na piwnicę przy niepewnych warunkach gruntowcyh to tylko ściana betonowa lana z dobra (czytaj - także drogą izolacją p/wodaną ), kazde inne rozwiązanie to tzw, zgniły kompromis - czyli cięcie kosztów i szukanie problemów. ale jak to mówią nie mój cyrk nie moje małpy.

PS napisz za rok jak Ci się to sprawdziło ( poczytaj o kłopotach innych którzy przy budowie piwnicy również wybrali drogę na skróty ).

• 2 weeks później...