Jarecky007 11.03.2012 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 witam Dzialke mam na glinie i po opadach utrzymuja sie kaluze/bloto. Planuje zrobic odwodnienie w postaci zakopanych ze spadkiem rur drenarskich zoltych z otworami, polozonych w zwirze otulonym geowloknika. Woda zbieralaby sie w studni z kregow, z racji tego jaki to teren takze pewnie wolnochlonnej hehe.i mam kilka pytan, moze ktos dorzucie swoje dwa grosze. 1. czy do powyzszego rozwiazania warto dodac dodatkowa otuline z geowlokniny na sama rure zeby sie nie zamulala dluzej, chociaz teoretycznier nie powinna bo zwir bedzie otulony geowloknina tez 2. na jakiej glebokosci posadowic rury? Przy dzialce jest row do ktorego moglbym nadmiar wody wypompowac lub odprowadzic. Nie wiem jaka jest roznica poziomow pomiedzy terenem na dzialce a rowem ale nie jest duza, moze 50-70cm, musze zmierzyc. Takze zeby grawitacyjnie byl odplyw do rowu to rury musialyby byc dosyc plytko w ziemi, nie wiem czy takie cos zda egzamin. Czy dac je na glebokosci 1 m i ewentualnie pompke w razie potrzeby wypompowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwymiki 15.03.2012 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 witam Dzialke mam na glinie i po opadach utrzymuja sie kaluze/bloto. Planuje zrobic odwodnienie w postaci zakopanych ze spadkiem rur drenarskich zoltych z otworami, polozonych w zwirze otulonym geowloknika. Woda zbieralaby sie w studni z kregow, z racji tego jaki to teren takze pewnie wolnochlonnej hehe. i mam kilka pytan, moze ktos dorzucie swoje dwa grosze. 1. czy do powyzszego rozwiazania warto dodac dodatkowa otuline z geowlokniny na sama rure zeby sie nie zamulala dluzej, chociaz teoretycznier nie powinna bo zwir bedzie otulony geowloknina tez 2. na jakiej glebokosci posadowic rury? Przy dzialce jest row do ktorego moglbym nadmiar wody wypompowac lub odprowadzic. Nie wiem jaka jest roznica poziomow pomiedzy terenem na dzialce a rowem ale nie jest duza, moze 50-70cm, musze zmierzyc. Takze zeby grawitacyjnie byl odplyw do rowu to rury musialyby byc dosyc plytko w ziemi, nie wiem czy takie cos zda egzamin. Czy dac je na glebokosci 1 m i ewentualnie pompke w razie potrzeby wypompowania. witam, z doświadczenia mojego wynika że lepiej jest dać otulinę na rurę i wokół żwiru. Można dać bez geowłókniny na rurę ale wtedy lepiej dać żwir płukany, a to się nie opłaca. Rury wystarczy dać 20cm pod powierzchnią ziemi. Najlepiej wykonać rów na głębokość ok 60cm ze spadkiem 1cm na mb. W wykopie układamy goewłóknikę 10cm żwiru (otoczaki- żwir rzeczny), rura w otulinie i na rurę 10cm żwiru, zawijamy geowłókninę i zasypujemy 10cm piachu i na to ziemia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 17.03.2012 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 Spadek drenażu spokojnie wystarcza 3-5 mm/1m, szczególnie jeśli to drenaż tzw. franucski czyli w otulinie z żwiru zabezpieczony geowłókniną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tysonq 25.03.2012 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 już miałem zakładać nowy temat, a tu widzę identyczny drenaż chcę zrobić i miałem dokładnie takie same pytania Ja do swojego drenażu chcę wpiąć jeszcze rynny, żeby woda nie rozlewała mi się po działce, tylko prosto szło w drenaż. Po drodze może coś wsiąknie, a reszta do studni z kręgów. Nadmiar wody będę wypompowywał pompką do kanalizy deszczówkowej (tak się fajnie składa, że studzienkę deszczówkową mam 1,5m za płotem). Piszecie, żeby dać żwir. Zgadzam się z tym 100%, tylko z budowy zostało mi dosyć sporo żwiru (piachu) 0,2 i żółtego piachu - pytlaka. Czy mogę to gdzieś wykorzystać? Jaką odległość drenażu zachować od budynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 26.03.2012 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 Tysonq - piach wykorzystasz kładąc kostkę. Duże ilości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tysonq 26.03.2012 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 gdzie jeszcze do kostki... Ten piach zdąży chwastami przerosnąć! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 26.03.2012 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 Chwasty wyrywaj, bo kostka źle leży na zielsku:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tysonq 26.03.2012 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 Czyli ten piasek 0,2 i pytlak nie przydadzą się drenażu? Musi być koniecznie (najlepiej) żwir, typu płukanka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Briksdal 10.04.2013 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 tzw. franucski czyli w otulinie z żwiru zabezpieczony geowłókniną. Dla zdefiniowania pojęcia dren francuski to "rowek" (np 40x50cm) w ziemi wyłożony włókniną i zasypany tłuczniem. Wody prowadzi kruszywo a włóknina zapobiega zamulaniu. W takim rozwiązaniu nie ma rurki drenarskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts