pete.c 11.03.2012 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 Witam,malujemy pokoje - pierwsze malowanie po tynkowaniu.Pierwszy pokój malowaliśmy farbami:- sufit: śnieżka akryl- ściany: dulux kolory świata: dwie ściany żółte (hawajskie słońce), jedna pomarańczowa (tropikalna pomarańcza), jedna bordowa (dzikie wino).Żółte i pomarańczowa wyszły super po dwukrotnym malowaniu. Może należałoby pomalować jeszcze raz bo mi się mroczą jakieś plamy jeszcze z tynku, ale jakoś nikt oprócz mnie na to nie zwraca uwagi. Bordowa pokryła idealnie, ale jest z nią problem. Wystarczy że ktoś przejedzie po niej palcem (czystym!) i tworzą się dziwne smugi - coś a'la kurz. Próby przemywania gąbką z detergentem i czystą wodą nie dają efektów - ściana się maże bez końca. Co może być przyczyną? Skłaniam się ku przemalowaniu podobnym kolorem ale innego producenta, ale nie mam pewności co do tego czy nie wystąpi podobny efekt.Co może być przyczyną? Ściana była gruntowana gruntem casto zmieszanym z tanią farbą podkładową.Co do przyczepności nie mam zastrzeżeń, maluje się idealnie.Co z tym zrobić, jeżeli przemalować - jaką farbą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panicz 12.03.2012 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Pomaluj czymś lepszym, magnat, tikku, fuger. Intensywne kolory zawsze maluję lepszymi farbami, znika większość problemów. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pete.c 12.03.2012 13:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 ok dzięki, polecę dziś tikku albo magnatem.czy należy ponownie gruntować świeżą farbę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panicz 12.03.2012 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Jeśli nie zmieniasz koloru to nie musisz gruntować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matilde1 13.03.2012 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 (edytowane) . Edytowane 26 Kwietnia 2022 przez Matilde1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek4 13.03.2012 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Dwie ściany w tym samym pokoju, taki sam podkład, grunt, i raz na biało... Jedna ściana malowana 2x duluxem, druga 2x beckersem...Po oderwaniu taśmy malarskiej, beckers praktycznie cały zszedł z taśmą, a dulux pozostał na ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JaroslławK 27.06.2012 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2012 Witam, malujemy pokoje - pierwsze malowanie po tynkowaniu. Pierwszy pokój malowaliśmy farbami: - sufit: śnieżka akryl - ściany: dulux kolory świata: dwie ściany żółte (hawajskie słońce), jedna pomarańczowa (tropikalna pomarańcza), jedna bordowa (dzikie wino). Żółte i pomarańczowa wyszły super po dwukrotnym malowaniu. Może należałoby pomalować jeszcze raz bo mi się mroczą jakieś plamy jeszcze z tynku, ale jakoś nikt oprócz mnie na to nie zwraca uwagi. Bordowa pokryła idealnie, ale jest z nią problem. Wystarczy że ktoś przejedzie po niej palcem (czystym!) i tworzą się dziwne smugi - coś a'la kurz. Próby przemywania gąbką z detergentem i czystą wodą nie dają efektów - ściana się maże bez końca. Co może być przyczyną? Skłaniam się ku przemalowaniu podobnym kolorem ale innego producenta, ale nie mam pewności co do tego czy nie wystąpi podobny efekt. Co może być przyczyną? Ściana była gruntowana gruntem casto zmieszanym z tanią farbą podkładową. Co do przyczepności nie mam zastrzeżeń, maluje się idealnie. Co z tym zrobić, jeżeli przemalować - jaką farbą? Ja w Castoramie w Częstochowie kupiłem farby Dulux z kolekcji 2011 r. do całego mieszkania. Na opakowaniu widniała data przydatności farby do użytku i data była jeszcze z zapasem. Po otwarciu puszek farby były bardzo gęste, trudne do wymieszania. Ściany były przygotowane gładzią gipsową i unigruntem. Po pomalowaniu pokoju okazało się, że farba jagodowa nie pokryła ścian równym kolorem. Po wyschnięciu widoczne są rażące – mocno sine przebarwienia. Farby były najprawdopodobniej stare i zwietrzałe lub nieprawidłowo przechowywane. Zareklamowałem dwie puszki. Dostałem dwa protokoły, i zostawiłem felerne farby. W Castoramie powiedzieli, że przyjedzie ktoś na oględziny. Niestety, na moją reklamację dostałem tylko pisemną odpowiedź na odczepne. Firma DULUX nie uznała reklamacji uzasadniając, iż próbki moich farb, które reklamowałem nie wykazały w ich laboratorium wad opisanych przeze mnie. Jest to dla mnie żadne pocieszenie. Ja wydałem pieniądze na pełnowartościowy produkt, który był w normalnej, a nie obniżonej cenie i który, nie spełnił moich oczekiwań estetycznych. Pokój nadaje się do przemalowania. I na pewno nie będą to już farby Dulux. Jestem rozczarowany i zniesmaczony podejściem producenta do klienta. Dziwię się, że taka renomowana firma pozwala sobie na sprzedaż farb, które nie nadają się do sprzedaży i nic nie robi sobie z klienta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 27.06.2012 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2012 JarosławK: tak między Bogiem a prawdą - może być też tak, że winę ponosi Castorama. Bo leżała na nieogrzewanym magazynie, bo ktoś otwierał szczelne opakowanie i nie domknął, bo wiele innych rzeczy. Przejdź się czasem po wielkim hipermarkecie budowlanym to się przekonasz jak się różne rzeczy przechowuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panicz 27.06.2012 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2012 Dulux w gotowych pojemnikach zawsze jest gęsty, ich ciemnymi kolorami maluje się bardzo ciężko. Kup duluxa z mieszalnika (np w Liroyu) i będziesz zadowolony (cena co najmniej razy 2, ale i prawie drugie tyle też pomalujesz i to bez stresu). Ciemnymi kolorami dobrze maluje się Magnatem (niezły cenowo), Tikku ma też bardzo ładne fioletowe odcienie. Dołóż 100zł do farb i zapomnisz o tego typu problemach. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MIRAS41 02.12.2013 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2013 Z farbą jest ok, to raczej źle przygotowana ściana pod malowanie. Kolejnym razem jak będziecie odnawiać powinno być ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 04.12.2013 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 Nie polecama duluxa. Cały dom malowałem nobilesem i nie ma problemu, a jedna sciana jest pomalowana duluxem "wino z cordoby" i problem ten co u ciebie - jak przejade czystą suchą scierką to od razu smugi. Dobrze że to tylko jedna sciana której akurat nie dotykam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pro.rafalko 28.06.2014 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2014 Nie polecama duluxa. Cały dom malowałem nobilesem i nie ma problemu, a jedna sciana jest pomalowana duluxem "wino z cordoby" i problem ten co u ciebie - jak przejade czystą suchą scierką to od razu smugi. Dobrze że to tylko jedna sciana której akurat nie dotykam potwierdzam, mam duluxa fioletowego na ścianach (matowy lateks) i też widać smugi po przejechaniu palcem. w każdym razie ostatnio próbowałem go zdzierać to nawet szczotka druciana nie daje rady... Co do tych różnych odcieni po pomalowaniu farbą i prześwitywaniu różnych smug - wina gruntu pod farbę... najlepiej dawać farbę gruntującą z tej firmy z której jest farba. Ja dałem grunt atlasu pod gips, potem dałem ten sam grunt na gips a pod farbę i nie dość że od razu po malowaniu było widać smugi po gruncie, to po 2-3 latach wylazły mi straszne białe plany na kilku ścianach na całej powierzchni - przybierające kształt zacieków po gruncie, tak jakby przeżarł się przez farbę.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts