lighthouse 11.03.2012 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 Witam, Czy opłacalna będzie w moim przypadku inwestycja w kominek z PW? Ile można zaoszczędzić zakładając, że alternatywą jest ogrzewanie gazem z butli (propan-butan). Zakładam, że palić w kominku będę wieczorami (19 - 23) i w weekendy przez cały dzień. Kominek byłby w układzie z piecem gazowym. Dom 123 m2 pow użytkowej (z garażem i kotłownią 150m2). Projekt: http://www.archipelag.pl/projekty-domow/karolinka/rzuty.html?Name=karolinka. Ocieplenie: podłoga 20cm styro, ściany 15cm styro 0,31, dach 25cm wełny. Okna 0,9 (wg wskazań producenta). Zadaje to pytanie bo spotkałem się z opinią (fachowca), że w tak małym domu inwestycja w kominek z PW się nie opłaca. Z drugiej strony rozmawiałem z dwoma użytkownikami (też "małe" domki) i wyrazili się zdecydowanie pozytywnie. Może odpowiedź tkwi w definicji "opłaca się". Dla mnie, jeśli rocznie dzięki takiemu rozwiązaniu oszczędzę 3-4 tys. będzie się opłacać. Jeśli ktoś zechce podzielić się swoimi doświadczeniami będę wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 14.03.2012 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 Witam, Czy opłacalna będzie w moim przypadku inwestycja w kominek z PW? Ile można zaoszczędzić zakładając, że alternatywą jest ogrzewanie gazem z butli (propan-butan). Zakładam, że palić w kominku będę wieczorami (19 - 23) i w weekendy przez cały dzień. Kominek byłby w układzie z piecem gazowym. Dom 123 m2 pow użytkowej (z garażem i kotłownią 150m2). Projekt: http://www.archipelag.pl/projekty-domow/karolinka/rzuty.html?Name=karolinka. Ocieplenie: podłoga 20cm styro, ściany 15cm styro 0,31, dach 25cm wełny. Okna 0,9 (wg wskazań producenta). Zadaje to pytanie bo spotkałem się z opinią (fachowca), że w tak małym domu inwestycja w kominek z PW się nie opłaca. Z drugiej strony rozmawiałem z dwoma użytkownikami (też "małe" domki) i wyrazili się zdecydowanie pozytywnie. Może odpowiedź tkwi w definicji "opłaca się". Dla mnie, jeśli rocznie dzięki takiemu rozwiązaniu oszczędzę 3-4 tys. będzie się opłacać. Jeśli ktoś zechce podzielić się swoimi doświadczeniami będę wdzięczny. Podstawowa i istotna sprawa czy masz już wykonaną instalację c.o czy dopiero masz w planie wykonać dlaczego zadaję te pytanie otóż inwestycja w taki system jaki planujesz i założenia co do palenia w kominku spełnią się pod warunkiem iż będzie podłogówka wykonana na całości domu a kotłownia będzie oparta o bufor ciepła uzyskamy wtedy kilka korzyści pierwszą korzyścią będzie palenie w kominku przez 3-4 godzin na maksymalnych temperaturach czyli na 70-80 stopniach co daje nam wysoką sprawność kominka oraz brak sadzy w kominku i na szybie a 12 godzin odzysku ciepła z bufora z tej prostej przyczyny że z zbiornika nagrzanego do 80 stopni pobieramy tylko 25 stopni na potrzeby ogrzewania podłogowego do czasu wystudzenia bufora nie załączy nam się inne źródło ciepła czyli piec gazowy .Do wykonania takiej kotłowni jest potrzebna nie lada wiedza na temat odpowiedniej automatyki ja wykonałem już kilka takich układów i pracują poprawnie w razie pytań zapraszam na mejla [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 14.03.2012 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 re lighthousejeśli w takim domu chcesz oszczędzić 3-4k zł to przyjmij do wiadomości, że ja w domu ogrzewanym głównie pw kominka wydaję rocznie mniej na prąd, drewno i gaz niż Ty chcesz oszczędzić, mam dom o gorszych parametrach izolacyjnych a drewna rocznie zużywam poniżej 6mp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 14.03.2012 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 Podstawowa i istotna sprawa czy masz już wykonaną instalację c.o czy dopiero masz w planie wykonać dlaczego zadaję te pytanie otóż inwestycja w taki system jaki planujesz i założenia co do palenia w kominku spełnią się pod warunkiem iż będzie podłogówka wykonana na całości domu a kotłownia będzie oparta o bufor ciepła uzyskamy wtedy kilka korzyści pierwszą korzyścią będzie palenie w kominku przez 3-4 godzin na maksymalnych temperaturach czyli na 70-80 stopniach co daje nam wysoką sprawność kominka oraz brak sadzy w kominku i na szybie a 12 godzin odzysku ciepła z bufora z tej prostej przyczyny że z zbiornika nagrzanego do 80 stopni pobieramy tylko 25 stopni na potrzeby ogrzewania podłogowego do czasu wystudzenia bufora nie załączy nam się inne źródło ciepła czyli piec gazowy .Do wykonania takiej kotłowni jest potrzebna nie lada wiedza na temat odpowiedniej automatyki ja wykonałem już kilka takich układów i pracują poprawnie w razie pytań zapraszam na mejla [email protected] TY TO NA POWAZNIE????? poza reklama kupę bzdur.... 1,5-2tys predzej oszczędzisz.... no chyba że będziesz palił ZAMIAST grzania gazem ( codziennie-wtedy masz większy zysk) masz komfort cieplny w całym domu, a nie -goraco tylko w salonie gdzie się pali.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 21.03.2012 23:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 A kim jestś żeby mnie osądzać posiadasz jakąś wiedzę na ten temat wykonałeś kiedyś instalację oparta na buforowaniu ciepła czy po prostu piszesz co ci na myśl przyjdzie ja mam wiedzę ugruntowaną praktyką i to co pisze jest poparte działającymi instalacjami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 22.03.2012 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 Jestem UZYTKOWNIKIEM, który ma poprawnie wykonaną instalację!wiedzę teoretyczną z zakresu hydrauliki zdobył w szkole sredniej i na AGH- wystarczy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 24.03.2012 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 W to że masz wykonaną instalację poprawnie nie wątpię skoro jesteś zadowolony. Co do wykształcenia to o ile wiem AGH kształci inżynierów górnictwa i zapewne w tej dziedzinie jesteś dobry, może i też liznąłeś trochę wiedzy lub miałeś przedmiot związany z instalacjami i masz jak to określiłeś wiedzę teoretyczną co nie upoważnia cię do dyskredytowania instalatora praktyka który swój zawód wykonuje ponad 15 lat może nie jestem po studiach (wykształcenie średnie) ale swoją wiedzę mam i to taką która sprawdza się w praktyce i wypełni biorę odpowiedzialność za to co napisałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts