Bartłomiej 27.05.2002 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2002 Witajcie, Właśnie rozpoczęło się ustawianie szalunku pod strop na mojej budowie. W związku z powyższym, chciałbym prosić wszystkich doświadczonych inwestorów o garść porad dotyczących tego etapu budowy. Na co zwracać uwagę podczas wykonywania szalunku oraz zbrojenia? Co przypilnować podczas wylewania stropu - jeśli w ogóle coś sie jeszcze da zrobić? Jak długo strop betonowy ma "pozostawać w spokoju", czyli kiedy można na niego wleźć i coś dalej robić? W jaki sposób pielęgnuje się strop - słyszałem coś o polewaniu wodą? Jak długo, jak intensywnie i ..... po co? O czym jeszcze powinienem wiedzieć jako inwestor przed, w trakcie oraz po wylaniu stropu. Jedna uwaga - projekt stropu mam, wykonany przez doświadczonego projektanta. Żadnej partyzantki. Z góry dziękuję za wszelkie Wasze rady oraz własne doświadczenia. Serdecznie pozdrawiam, Bartłomiej PS. W archiwum szukałem, ale coś nie bardzo mi wychodziło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychu74 27.05.2002 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2002 zobacz stronę http://www.domino.alpha.pl/porady6.html Tam znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania np. pielęgnacja betonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anula 27.05.2002 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2002 Koniecznie zawołaj inspekotra nadzoru do sprawdzenia zbrojenia. Dobrze ze masz projekt ale jeszcze musisz miec pewnośc ze jest zrobione zgodnie z projektem. Po drugie ważne żeby zbrojenie nie bylo polozone bezposrednio na deskach bo beton musi je otulac rowniez od spodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartłomiej 27.05.2002 11:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2002 Anula: Wizyta inspektora to dla mnie jak przykazanie. Szczególnie, jeśli chodzi o zbrojenie stropu. Podkładki pod zb. dolne są potrzebne - przeszedłem przez to przy wylewaniu ław. Dzięki za radę !Serdecznie pozdrawiam,Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 27.05.2002 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2002 Pomyśl o przepustach na kanalizację, instalacje co, wodną, elektryczną, alarmową, antenową i telefoniczną, może też centralnego odkurzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 27.05.2002 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2002 Stara zasada betoniarza:mało wody w beton,durzo na beton.W trakcie wiązania betonu zachodzą rożne reakcje do których potrzebna jest woda(przez pierwszy tydzień bardzo obficie musisz zraszać beton)Szalunek uswasz nie wcześniej jak po 28 dniach(oczywiście możesz w tym czasie pracować na stropie-budowa ścianek etc.Ograniczaj stukanie po świeżym betonie.Do dzieła! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts