Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

strop wylewany

Recommended Posts

Witajcie,

Właśnie rozpoczęło się ustawianie szalunku pod strop na mojej budowie. W związku z powyższym, chciałbym prosić wszystkich doświadczonych inwestorów o garść porad dotyczących tego etapu budowy. Na co zwracać uwagę podczas wykonywania szalunku oraz zbrojenia? Co przypilnować podczas wylewania stropu - jeśli w ogóle coś sie jeszcze da zrobić? Jak długo strop betonowy ma "pozostawać w spokoju", czyli kiedy można na niego wleźć i coś dalej robić? W jaki sposób pielęgnuje się strop - słyszałem coś o polewaniu wodą? Jak długo, jak intensywnie i ..... po co?

O czym jeszcze powinienem wiedzieć jako inwestor przed, w trakcie oraz po wylaniu stropu.

Jedna uwaga - projekt stropu mam, wykonany przez doświadczonego projektanta. Żadnej partyzantki.

Z góry dziękuję za wszelkie Wasze rady oraz własne doświadczenia.

Serdecznie pozdrawiam,

Bartłomiej

PS. W archiwum szukałem, ale coś nie bardzo mi wychodziło... :sad:

Stara zasada betoniarza:mało wody w beton,durzo na beton.

W trakcie wiązania betonu zachodzą rożne reakcje do których potrzebna jest woda(przez pierwszy tydzień bardzo obficie musisz zraszać beton)Szalunek uswasz nie wcześniej jak po 28 dniach(oczywiście możesz w tym czasie pracować na stropie-budowa ścianek etc.Ograniczaj stukanie po świeżym betonie.Do dzieła!