acros 12.03.2012 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Witam, Mam problem, mieszkam w domu jednorodzinnym (piwnica +2 piętra) stara instalacja elektryczna (bez uziomu) postanowiłem ja zmienić i nie wiem do końca jak to dobrze zrobić. Linia na powietrzna po ścianie zejście do bezpieczników BM potem kablem 6x4 miedzianym kablem do licznika który znajduje się na pietrze a tam bezpieczniki topikowe (jeden zabezpiecza jedno piętro) Zrobiłem teraz drugą rozdzielnie na II piętrze (na tym pietrze będę zmieniał okablowanie) chce poprowadzić od licznika kablem (nie wiem tylko czy linka czy zwykłym) w każdym bądź razie 4X4. Uziemienie zrobiłem sztuczny bednarkę wyprowadziłem do piwnicy (tu będzie GSU), teraz z stąd nie wiem jak poprowadzić kabel na drugie piętro do rozdzielnicy (kabel to linka tylko jak gr. 4,6, 10mm ?). Najłatwiej by mi było poprowadzić po ścianie zewnętrznej po styropianie (ale nie wiem czy to jest bezpieczne w końcu styropian się może zapalić) drugi mój problem to jak uziom podłączyć to znaczy czy należy go połączyć razem z N w tablicy przed różnicówka czy też powinna być połączone w GSU albo pozostawić osobno te obwody. Innym rozwiązaniem jest by do licznika poprowadzić PE a z stąd na drugie piętro kablem 5x4mm(1,2,3 faza +N i PE) Na piętrze mam 3 pokoje +kuchnia i łazienka (wszystkie te pomieszczenia będą miały osobny obwód i bezpiecznik) Kable będę układał w korytkach w podłodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 12.03.2012 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Za dużo opisu naraz, za mało konkretnych pytań. Ustal jaki masz rodzaj zasilania sieci (TN czy TT).Styropian się nie spali.Chcesz ciągnąć kable to ciągnij, ale połączenia pozostaw elektrykowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acros 12.03.2012 12:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Układ sieci to TN-C stary układ sieci dom z lat 80-tych. A pytanie jest jak to najlepiej rozwiązać, chce zrobić instalacje na pietrze w taki sposób bym mógł podłączyć róznicówke, mieć osobno N i PE , podłączyć do GSU rurki z CO, ekrany kabli antenowych itp. Nie wiem jaki powinien być przekrój kabla PE ,czy może biec przewód PE po styropianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sintel 12.03.2012 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Układ sieci to TN-C stary układ sieci dom z lat 80-tych. A pytanie jest jak to najlepiej rozwiązać, chce zrobić instalacje na pietrze w taki sposób bym mógł podłączyć róznicówke, mieć osobno N i PE , podłączyć do GSU rurki z CO, ekrany kabli antenowych itp. Nie wiem jaki powinien być przekrój kabla PE ,czy może biec przewód PE po styropianie. Tworzysz w tym momencie sieć TN-C-S, punkt rozdziału zgodnie z przepisami musi być uziemiony.Tam właśnie masz rozdzielenie na N i PE tylko już ich nigdy na tym piętrze nie mostkuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acros 13.03.2012 08:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Tworzysz w tym momencie sieć TN-C-S, punkt rozdziału zgodnie z przepisami musi być uziemiony.Tam właśnie masz rozdzielenie na N i PE tylko już ich nigdy na tym piętrze nie mostkuj. Rozumiem że punkt rozdziału może być obojętnie gzie (czy przy liczniku czy na II piętrze), a mogę też zrobić tak że w dwóch miejscach zrobić rozdział i uziemić chodzi o I i II piętro. Czy lepszym rozwiązaniem będzie jak rozdzielę N i PE przy rozdzielni na I piętrze. Teraz doradzicie mi jakim przewodem pociągnąć uziom od GSU (4,6,10mm?) i czy od licznika na drugie piętro starczy kabel 4x4mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macek123 13.03.2012 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Tworzysz w tym momencie sieć TN-C-S, punkt rozdziału zgodnie z przepisami musi być uziemiony.Tam właśnie masz rozdzielenie na N i PE tylko już ich nigdy na tym piętrze nie mostkuj. Kolego, które to przepisy nakazują uziemienie punktu rozdziału ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość gosc*** 13.03.2012 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Kolego, które to przepisy nakazują uziemienie punktu rozdziału ? Jeżeli wiesz to napisz, a nie udawaj belfra, "wiem ale nie powiem" bo to nie szkółka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macek123 13.03.2012 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Jeżeli wiesz to napisz, a nie udawaj belfra, "wiem ale nie powiem" bo to nie szkółka. Jakbym wiedział, to bym się nie pytał. Kojarzysz ten znaczek " ? " ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 14.03.2012 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 (edytowane) Ja również chciałbym się dowiedzieć dlaczego podaje się aż tak autorytatywnie ...punkt rozdziału zgodnie z przepisami musi być uziemiony. nie podając zarazem źródła owego wymogu? Może również autor wyjaśni to co w poście tytułowym nam oznajmił. ...potem kablem 6x4 miedzianym kablem do licznika który znajduje się na pietrze a tam bezpieczniki topikowe (jeden zabezpiecza jedno piętro) Zrobiłem teraz drugą rozdzielnie na II piętrze (na tym pietrze będę zmieniał okablowanie) chce poprowadzić od licznika kablem (nie wiem tylko czy linka czy zwykłym) w każdym bądź razie 4X4. W jaki sposób w układzie TN-S ma zamiar wykorzystać ów czterożyłowy kabel? Może również dowiemy się kto produkuje kable 6x4. Edytowane 14 Marca 2012 przez kkas12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość gosc*** 14.03.2012 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 Następny mądrala. Nic nie wyjaśnił, nic nie pomógł, ale jakie mądre pytania zadaje i jakie śmieszne. "kto produkuje kable 6x4". Jeżeli byłbyś fachowcem to łatwo byś się domyślił że autor popełnił błąd bo miało być oczywiście 4x6.Widać jednak że jesteś chyba nienasyconym belfrem i wszystkich chcesz przepytywać i stawiać im pały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 14.03.2012 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 (edytowane) Widzisz chłopcze ten co rozumie o co w elektryce chodzi zawsze domaga się precyzji. Jest to konieczne gdy chce się udzielić odpowiedzi mającej pomóc w wyjaśnieniu problemu.Ty jak widać do powiedzenia za wiele nie masz. Po co więc głos zabierasz?Ale to forum słynie z bufonów i niedouczonych samouków, którzy poza wymądrzaniem się i obelgami nic więcej nie potrafią.To dzięki nim powstał wątek http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=2156597&start=120#10668581 (na innym forum również).Więc miej świadomość, że jesteś na "wizji".Może sam błyśniesz wiedzą i wyjaśnisz autorowi problem. Edytowane 14 Marca 2012 przez kkas12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macek123 14.03.2012 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 Widać jednak że jesteś chyba nienasyconym belfrem i wszystkich chcesz przepytywać i stawiać im pały. a ciebie to chyba niezle te "belfry" umęczyły w życiu skoro masz taką manie prześladowczą i ich wszędzie widzisz.... albo nie, pewnie wręcz na odwrót, nie znasz, a czego nie znasz to się boisz? A może chodzi o to że na muratorze począwszy od strony tytułowej a kończąc na forum głupoty się zdażają. Jak ktoś coś doradza to wypadałoby, by miał wiedzę na ten temat. Nie rozmawiamy o kolorze gniazdka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acros 15.03.2012 09:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 (edytowane) Ja również chciałbym się dowiedzieć dlaczego podaje się aż tak autorytatywnie nie podając zarazem źródła owego wymogu? Może również autor wyjaśni to co w poście tytułowym nam oznajmił. W jaki sposób w układzie TN-S ma zamiar wykorzystać ów czterożyłowy kabel? Może również dowiemy się kto produkuje kable 6x4. @kkas12 jak byś czytał uważnie to wiedział byś o co chodzi ale widzę że tobie trzeba to dokładnie opisać jak dziecku od licznika z I pietra będzie kabel 4x4mm (1,2,3 i N) a po styropianie na zewnętrznej ścianie jak już wcześniej wspomniałem i się pytałem czy jest taka możliwość pociągnę (żółto zielony kabel jako PE) i z TN-C zrobię TN-C-S teraz już zrozumiałeś? A co do 6x4 to oczywiście , że miało być 4x6mm (thx @elekt ,) .@elekt jest na tyle inteligenty , że się domyślił , że to jest błąd szybkiego pisania , ale widzę że Ty to inna bajka. @kkas12 myślisz że z elektrody się nie śmieją i tam sami eksperci siedzą nie ? Poszukaj sobie na necie jakie są opinie i jakie teksty są tam zamieszczane chyba że się na tym nie znasz. Edytowane 15 Marca 2012 przez acros Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 15.03.2012 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 (edytowane) Skoro jesteś taki inteligentny w tej dziedzinie to po co zadajesz pytania? Pytania które obnażają twój stan wiedzy na ten temat. Więc albo będziesz znał swe miejsce w szeregu i precyzyjnie wyjaśniał o co Ci chodzi i równie precyzyjnie przedstawiał istniejący stan faktyczny, albo nie zadawaj pytań i rób jak uważasz. Mam problem, mieszkam w domu jednorodzinnym (piwnica +2 piętra) stara instalacja elektryczna (bez uziomu) postanowiłem ja zmienić i nie wiem do końca jak to dobrze zrobić. Linia na powietrzna po ścianie zejście do bezpieczników BM potem kablem 6x4 miedzianym kablem do licznika który znajduje się na pietrze a tam bezpieczniki topikowe (jeden zabezpiecza jedno piętro) Mieszkanie w domu jednorodzinnym, dwupiętrowym i podpiwniczonym nie jest problemem. Gdzie znajdują się owe bezpieczniki BM? A może chodzi o kabel 5x4? Jest to tak samo możliwe jak obecność kabla 4x4. Więc proszę nie równaj na siłę innych do poziomu, który akurat teraz jest dla ciebie wygodny. Zrobiłem teraz drugą rozdzielnie na II piętrze (na tym pietrze będę zmieniał okablowanie) chce poprowadzić od licznika kablem (nie wiem tylko czy linka czy zwykłym) w każdym bądź razie 4X4. Uziemienie zrobiłem sztuczny bednarkę wyprowadziłem do piwnicy (tu będzie GSU), teraz z stąd nie wiem jak poprowadzić kabel na drugie piętro do rozdzielnicy (kabel to linka tylko jak gr. 4,6, 10mm ?). Najłatwiej by mi było poprowadzić po ścianie zewnętrznej po styropianie (ale nie wiem czy to jest bezpieczne w końcu styropian się może zapalić)... Nie możesz zastosować kabla o czterech żyłach mających przekrój 4mm2. Musi to być kabel 10mm2 Cu lub 16mm2 Al. Co sztucznego zrobiłeś? Pewnie uziom, ale w jakim celu masz zamiar wprowadzać go na II piętro? Jeżeli w grę wchodzi styropian to należy zastosować rury. ...drugi mój problem to jak uziom podłączyć to znaczy czy należy go połączyć razem z N w tablicy przed różnicówka czy też powinna być połączone w GSU albo pozostawić osobno te obwody. Po co uziemiać N? I skąd ów przewód neutralny nagle u ciebie wyskoczył? Innym rozwiązaniem jest by do licznika poprowadzić PE a z stąd na drugie piętro kablem 5x4mm(1,2,3 faza +N i PE) Na piętrze mam 3 pokoje +kuchnia i łazienka (wszystkie te pomieszczenia będą miały osobny obwód i bezpiecznik) Kable będę układał w korytkach w podłodze. I to jest rozsądne wyjście (pomijając koryta w podłodze). Ale aby do końca miało ręce i nogi to nie należy na tym poprzestać i przeprowadzić pewne modyfikacje. Podział PEN należy przeprowadzić z złączu na ścianie budynku gdzie zapewne znajdują się owe BM'y, lub w pierwszej rozdzielni budynku. Istniejący licznik znieść na parter, zamontować zabezpieczenie nowej w.l.z. tej rozdzielni należy żyłę PE połączyć z uziomem za pośrednictwem GSW do której należy przyłączyć części przewodzące obce. Żyłę ochronną uziemia się na początku a nie na końcu instalacji (II piętro). I z tej rozdzielni pięcioma żyłami na twoje II piętro. Oczywiście obowiązkowo połączenia wyrównawcze miejscowe. P.S. Proszę wskazać, gdzie wyśmiewane są treści zamieszczane na elektrodzie. Oczywiście chodzi o temat instalacji elektrycznych. Edytowane 15 Marca 2012 przez kkas12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acros 15.03.2012 21:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Mieszkanie w domu jednorodzinnym, dwupiętrowym i podpiwniczonym nie jest problemem. Gdzie znajdują się owe bezpieczniki BM? Bezpieczniki BM znajdują się na budynku od niego wychodzi kabel miedziany 4x6mm (wiem że teraz stosuje się co najmniej 10mm ale ja nie chce zmieniać całej instalacji i pierwsze piętro zostaje bez zmian do czasu remontu) Więc proszę nie równaj na siłę innych do poziomu, który akurat teraz jest dla ciebie wygodny. Nie kogo nie równam jeśli tak to zrozumiałeś to sorki. Ja nie wiem jakie informacje są wam eksperta potrzebne. Wystarczyło zadać pytanie a podał bym więcej szczegółów a nie od razu wyśmiewać się z mojej niewiedzy. Nie możesz zastosować kabla o czterech żyłach mających przekrój 4mm2. Musi to być kabel 10mm2 Cu lub 16mm2 Al. Tak wiem że teraz taki się stosuje ale ja nie chce zmieniać całej instalacje a jedynie ją modernizować przy okazji remontu. Co sztucznego zrobiłeś? Pewnie uziom, ale w jakim celu masz zamiar wprowadzać go na II piętro? Tak sztuczny uziom zrobiłem, chce go doprowadzić na II piętro w celu zrobienia instalacji zgodnie ze "sztuką" bolce w kontaktach, różnicówka itp. Wiem że można rozdzielić PEN na PE i N przed różnicówką ale chyba bezpieczniej jeszcze robić uziom w końcu po coś się go robi. I to jest rozsądne wyjście (pomijając koryta w podłodze). Ale aby do końca miało ręce i nogi to nie należy na tym poprzestać i przeprowadzić pewne modyfikacje. Dziękuję bardzo za odpowiedz konkretną. Będę zrywał podłogę akurat na tym pietrze dlatego chce zrobić modernizacje instalacji i puścić kable w korytkach a potem pod re-gipsami do gniazdek (miej kucia a potem szpachlowania malowania itp.). Podział PEN należy przeprowadzić z złączu na ścianie budynku gdzie zapewne znajdują się owe BM'y, lub w pierwszej rozdzielni budynku. Tak wiem to ale jak już wcześniej wspomniałem nie chce zmieniać całej instalacji tylko częściowo tam gdzie teraz akurat robię remont (czyli IIpiętro). Istniejący licznik znieść na parter, zamontować zabezpieczenie nowej w.l.z. tej rozdzielni należy żyłę PE połączyć z uziomem za pośrednictwem GSW do której należy przyłączyć części przewodzące obce. Żyłę ochronną uziemia się na początku a nie na końcu instalacji (II piętro). I z tej rozdzielni pięcioma żyłami na twoje II piętro. Oczywiście obowiązkowo połączenia wyrównawcze miejscowe. Licznik jest na I piętrze i tam własnie zostanie na razie tej rozdzielni nie chce zmieniać (w późniejszym czasie na pewno tak). Zrobiłem na II pietrze rozdzielnie 2 i tu na razie będę modernizował. Teraz rozumiem (chyba że się mylę to mnie popraw) na I pietrze zrobić rozdział już PEN i go potem po prowadzić na piętro II kablem 5x6mm. Tylko mi doradź czy PE z GSW (które znajduje się w piwnicy) mogę zastosować przewód 10mm czy może być 6mm i czy kabel miedzy rozdzielniami może być 5x6mm czy powinien być 5x10mm(wspomnę tylko ,że do licznika poprowadzony jest kabel 4x6mm) I dzięki @kkas12 bo teraz dostałem taka odpowiedz jakiej potrzebowałem. P.S. Proszę wskazać, gdzie wyśmiewane są treści zamieszczane na elektrodzie. Oczywiście chodzi o temat instalacji elektrycznych. Tego nie napisałem że chodzi o temat instalacji elektrycznych a o elektrode Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 16.03.2012 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 (edytowane) Żyłę ochronną należy uziemiać jak najbliżej miejsca jej wprowadzenia do budynku.Czyli na początku instalacji.Na pewno nie na II piętrze.Tobie pozostaje albo uziemić PEN w złączu zamontowanym na ścianie budynku albo w pierwszej rozdzielni za licznikiem.Należy to uczynić za pośrednictwem (jak pisałem wcześniej) uziemionej GSW do której należy przyłączyć części przewodzące obce. Żyła o zielono-żółtej barwie o przekroju 10mm2 powinna połączyć PEN z GSW i szynę z uziomem.Ale na II piętrze połączenia miejscowe są jak najbardziej pożądane. Natomiast wymóg 10mm2 dla dziś układanej w.l.z. jest tylko wtedy gdy posiada on żyłę PEN. Jeśli posiada on rozdzielone PE i N wtedy takiego wymogu nie ma. Może więc być to przewód 5x6 jak i 5x4. Edytowane 16 Marca 2012 przez kkas12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomyk 16.03.2012 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 (edytowane) hmmmm ciekawe a ja myślałem że musi być 16 mm ... ale napewno kolega ma rację Edytowane 16 Marca 2012 przez thomyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 16.03.2012 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 hmmmm ciekawe a ja myślałem że musi być 16 mm ... ale napewno kolega ma rację min. 16mm dla PEN o żyle aluminiowej pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts