Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki rozpoczynajacy budowę 2012 łódzkie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 106
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A ja zapomniałam się pochwalić - w poniedziałek dostałam pozwolenie na budowę :wiggle:

Mam pytanie- po Świętach będą mi do działki podciągać wodę. Mam zdecydować, czy na czas budowy zrobić tymczasowo studzienkę, czy do fundamentów załatwić robotnikom wodę (do utwardzania, etc) np. od sąsiadów, a wodę pociągnąć już do domu jak będą stały fundamenty?

Nie wiem, jaki jest koszt tej tymczasowej studzienki, ale zasadniczo chodzi o to, że w razie podłączenia wody od razu do domu, na zimę trzeba będzie to przyłącze osłonić przed mrozem (żeby rury nie pękły i nie wylała się woda).

Jak Wy rozwiązaliście sprawę przyłącza wody na działce?

no tak, ciiiisza, nikt nie odpowiada.

Chyba wszyscy już zaczęli :yes:

Problem został rozwiązany - będzie jednak studzienka, którą po zakończeniu budowy można będzie zasypać.

W przyszły poniedziałek Pozwolenie stanie się prawomocne. Wtedy zgłoszę zamiar robót i teoretycznie od 9 kwietnia (Lany Paniedziałek) można będzie zaczynać.

Wczoraj podpisałam umowę z wykonawcą- zrobi cały SSO: zdjęcie humusu, fundamenty, ściany, strop, więźbę na dach. Do tego po jego stronie jest geodezyjne tyczenie domu i budowa wc :-)

W umowie start zaplanowany jest na 10 kwietnia, zakończenie prac do 15 lipca. Ekipę na dach mogę wpuszczać w połowie lipca :D

Niestety prąd będzie doprowadzony w najbliższą sobotę, ale korzystać z jego dobrodziejstwa będzie można za kilka tygodni:bash: Ponoć tyle czasu czeka się na załatwienie formalności przez zakład energetyczny.

Muszę sie uśmiechnąć do sąsiadów :D

a ile bedzie cie kosztowac taka studzienka bo ciekawią mnie koszta tego narazie wodę mogę brac od teściowej ale rożnie bywa i trzeba sie zabezpieczyć na gorsze czasy.

Razem przyłącze plus studnia i robocizna- ok. 2,5-2,8 tys pln

Edit- niestety - faktura jest do zapłaty na 3 915pln :-(

Edytowane przez dusiaka

U nas glina, mnóstwo glinyyyy :p Kierownik pociesza że pięknie się w niej będzie formowało fundamenty.

Dla tych co mają gliny, mnustwo glinyyy polecam wątek http://forum.muratordom.pl/showthread.php?170034-Opadająca-podłoga i o konieczności badania geotechnicznych gruntu. Pilnuj ekip przy zagęszaniu bo co niektórzy mają niezłe kłopoty. Pozdrawiam

U mnie dziś zalali ławy,19 m3, 4800 zł poszło w ziemie :D Kilka dni ma teraz padać więc idealnie.

A.M.O.K. dzięki za linka. Budowlańca mam sędziwego i doświadczonego i bardzo dokładnego więc mam nadzieje że będzie dobrze.

Macie jakieś dobre i tanie źródło piasku płukanego?

Edytowane przez Atlanta

• 2 weeks później...

Witam wszystkich!

My w tym roku ruszamy ponownie z budową. 10 lat temu ruszyliśmy po raz pierwszy, wylane zostały fundamenty + piwnica. I na tym się skończyło. Teraz zmieniamy projekt. Na razie mamy wstępny projekt domu i czekamy na decyzję o warunkach zabudowy. Budujemy się w Poniatowie koło Piotrkowa.

DOM-PONIAT

Edytowane przez natanek10

U mnie stanęło narazie i obawiam się że nie wyrobie sie na sierpień z rozpoczęciem bo projekt nadal w adaptacji a gdzie tu jeszcze pozwolenie. Weekend planuje dosadzić parę sosenek i uzupełnić świerki w żywopłocie co wypadły. Tak że na razie wezmę się za cześć ogrodu która nie będzie kolidowała z budową.

mkslonik - nie łam się my wszyscy pewnie straciliśmy dużo cierpliwości na papierologii ale później każdy ruch cieszy jeszcze bardziej. my całe szczęście papiery załatwialiśmy od jesieni i teraz można działać..tylko jeszcze jakaś wygrana w totka by się zdała