Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki rozpoczynajacy budowę 2012 łódzkie

Recommended Posts

Witam wszystkich!Ja wskakuję na wasze forum z okolic Pajęczna - też łódzkie!wylałem po świętach ławy i ruszyłem w górę!bloczki wymurowane i obklejone styropianem! musze tylko posmarować i zasypać i znowu do góry!Czy jest ktoś z okolic Pajęczna?

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 106
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ten za ta cenę i ma go z polecenia tyle ze coś ostatnio podrożał coz jeszcze trochę czasu mam dałem zlecanie na oferie a jak dojdzie juz do konkretow to dowiem sie dokładnie bo z tego co mowiel to wszystkie papiery do odbioru są w tej cenie wiec może sie okazać ze spoko ma cene ale to jeszcze dokładnie sprawdzę bo narazie to wstępnie gadaliśmy.

Dziś rozmawialem z osoba na kierownika budowy powiedział za kierowanie 3800 a wasi ile wam zaśpiewali i jak wygląda płatność w ilu ratach.

Nasz kierownik bierze 1500 zł. - płacimy w 3 ratach!I jest na budowie na każdym etapie!nie na papierze.

Witam wszystkich

chętnie dołączę do wątku. Razem z mężem kupiliśmy dom z 1967r, do remontu. Fundamenty, ściany są w dobrym stanie. Chcemy podnieść dach, przenieść ganek, dobudować taras, powiększyć i może pogłębić piwnicę. Ze względu na to, że remont wprowadza duże zmiany, musimy załatwić te same formalności jak przy budowie nowego domu - czyli jakie? jestem kompletnie zielone w te klocki, a chcemy koniecznie załatwić to jak najszybciej i jak najmniej boleśnie:) kto poradzi, od czego zacząć, co może sprawić największe problemy, jakie są mniej więcej koszty i ile to może potrwać? chcielibyśmy zacząć remont w lipcu lub sierpniu

z góry dziękuję za odp

Witam wszystkich

chętnie dołączę do wątku. Razem z mężem kupiliśmy dom z 1967r, do remontu. Fundamenty, ściany są w dobrym stanie. Chcemy podnieść dach, przenieść ganek, dobudować taras, powiększyć i może pogłębić piwnicę. Ze względu na to, że remont wprowadza duże zmiany, musimy załatwić te same formalności jak przy budowie nowego domu - czyli jakie? jestem kompletnie zielone w te klocki, a chcemy koniecznie załatwić to jak najszybciej i jak najmniej boleśnie:) kto poradzi, od czego zacząć, co może sprawić największe problemy, jakie są mniej więcej koszty i ile to może potrwać? chcielibyśmy zacząć remont w lipcu lub sierpniu

z góry dziękuję za odp

W pierwszej kolejności (jeśli oczywiście nie macie decyzji) musicie wystąpić o warunki zabudowy. Musicie mieć też od geodety mapkę do celów projektowych.

Kolejnym etapem jest projekt budowlany. Ktoś kto będzie Wam projektował te wszystkie zmiany w budynku musi najpierw zrobić inwentaryzację budynku.

Jak już będziecie mieć projekt składacie wniosek o pozwolenie na budowę/rozbudowę .

Po otrzymaniu decyzji ,są chyba 2 tyg na jej uprawomocnienie i możecie ruszać z budową.

Największe koszty związane będą z projektem , bo będzie to indywidualny projekt i będziecie musili jeszcze zapłacić za inwentaryzację.

Na decyzję o warunkach zabudowy też będziecie musieli trochę poczekać , tak samo jak na pozwolenie na budowę- my czekaliśmy ponad miesiąc.

Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć , że najlepiej udać się do biura projektowego i tam powinni powiedzieć Wam wszystko. Nam projektant pomagał w uzupełnianiu wszystkich dokumentów, mówił co i jak , co jest potrzebne.

Życzę powodzenia... :)

• 3 weeks później...

Witajcie Łódzkie Bocianki!

Wracam po przerwie, bo wreszcie po wolutku ruszamy :) Nasza ekipa cały czas nie dotarła, w związku z czym rozważamy możliwość zrobienia fundamentów zanim się zjawią pod koniec czerwca. Ma ktoś może namiar na ekipę w naszych okolicach, która tanio zrobiłąby fundamenty, a aktualnie nie ma pracy ?

Z góry dziękuję za info!

Witam, z Bloku Dobryszyce (obok Radomska ). Mam pozwolenie po bólach (8 miesięcy trwało wyłączenie kawałka działki z produkcji leśnej - pozdrowienia dla bardzo sprawnej Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Łodzi) i może za 2,3 tygodnie ruszę. Jeszcze tylko muszę sprzedać działkę, załatwić kredyt, bo jak nie, to zostanę na etapie parteru :-(

Pozdrawiam

Adam

• 2 weeks później...

Witam wszytskich a w szczególności Sophjo (bo budujemy się po sąsiedzku :) ) i zapraszam do łódzkiej grupy budującej - tam jest kopalnia wiedzy o wszytskim i wszytskich :) jest odrębny wątek o polecanych wykonawcach i usługach. Ja już mam stan surowy zamknięty, właśnie kończę instalacje elektryczną i bardzo dużo skorzystałam z poleceń z tego wątku.

życzę cierpliwości, bo się przyda zwłaszcza tym, co biorą prąd ze zgierskiej elektrowni - ja czekam już w sumie ponad rok na prąd i wreszcie będą go miała w piątek..... dramat, niestety nie jedyny podczas buduwy.......

pozdrawiam i miłego budowania

a na jaka wentylacje zdecydowaliście się bo ja na razie mam w projekcie grawitacyjna ale zastanawiam się nad mechaniczna. Ogrzewanie domu wybralem gazowe z własną butla gdyż na razie gazownia stwierdziła ze jak będzie więcej chętnych to podłącza . Myslałem tez o solarach ale ostatnio zaproponowano mi wymienik ciepła połowę tańszy a działa cały roku podgrzewając wodę.

Odradzam, odradzam, odradzam. Pomyśl - kupujesz szczelne okna, pewnie trzyszybowe, żeby ograniczyć straty ciepła. czy wyfrezujesz w nich ogromną dziurę, żeby zamontować nawiewniki, żeby ta wentylacj grawitacyjna działała? Nie, prawda? Więc nie będzie działała, a w domu będzie zaduch i grzyb w łazienkach.

Zrezygnuj z pionów wentylacyjnych i zrób mechaniczną. Wyjdzie Ci kosztowo to samo. Będziesz miał cały rok świeże powietrze w domu, bez grzyba i bez mostka termicznego w postaci kominów wentylacyjnych. A zapotrzebowanie domu na ciepło spadnie o prawie 2 kW!

Gaz z butli to jedno z najdroższych paliw, podobnie jak olej opałowy. Jeżeli możesz - docieplij maksymalnie dom, kup ciepłe okna, zrób wentylację mechaniczną i wszędzie gdzie się da podłogówkę i gruntową pompę ciepła.

Na rok wydasz 3xmniej na ogrzewanie niż na gaz z butli, nie wspominając o samej butli w ogrodzie - brrr....