perez997 15.04.2012 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 Witam wszystkich!Ja wskakuję na wasze forum z okolic Pajęczna - też łódzkie!wylałem po świętach ławy i ruszyłem w górę!bloczki wymurowane i obklejone styropianem! musze tylko posmarować i zasypać i znowu do góry!Czy jest ktoś z okolic Pajęczna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sophjo 24.04.2012 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Potrzebuję sprzedać stemple 3,5 m (270szt). Może ktoś wie jak to zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkslonik 24.04.2012 19:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 allegro a skąd jesteś i po ile je masz bo potrzebuje jakieś 30szt do ogrodu (posiadają korę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Freska 25.04.2012 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Witam Wszystkich!Szadek chciałby dołączyć do forum Rozpoczęliśmy budowę pod koniec marca, w tamtym tygodniu zalaliśmy strop. Teraz mamy 3 tygodnie przerwy :)teraz musimy uporządkować działkę i zaplanować wygląd ogrodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkslonik 25.04.2012 17:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Dziś rozmawialem z osoba na kierownika budowy powiedział za kierowanie 3800 a wasi ile wam zaśpiewali i jak wygląda płatność w ilu ratach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sco-check 25.04.2012 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Dziś rozmawialem z osoba na kierownika budowy powiedział za kierowanie 3800 a wasi ile wam zaśpiewali i jak wygląda płatność w ilu ratach. 3800 ??????????? o rany !!!!! Mój bierze 1500zł płatne w dwóch ratach, na początku i na koniec budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkslonik 25.04.2012 18:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 to rzeczywiście coś za dużo zaśpiewał a nadzoruje budowę jest na niej czy tylko kwitnie w dzienniku budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkslonik 25.04.2012 18:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 jak macie fajnego kierownika z okolic baby Moszczenica by się podjął tam budowy to dajcie namiar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Freska 26.04.2012 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 Dziś rozmawialem z osoba na kierownika budowy powiedział za kierowanie 3800 a wasi ile wam zaśpiewali i jak wygląda płatność w ilu ratach. cena z kosmosu. My mamy kierownika za 1000 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 26.04.2012 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 Jest kierownik i kierownik. Jeden przyjedzie podpisać zeszyt lub jeszcze każe sobie przywieźć a drugi w imieniu inwestora pilnuje budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkslonik 26.04.2012 13:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 ten za ta cenę i ma go z polecenia tyle ze coś ostatnio podrożał coz jeszcze trochę czasu mam dałem zlecanie na oferie a jak dojdzie juz do konkretow to dowiem sie dokładnie bo z tego co mowiel to wszystkie papiery do odbioru są w tej cenie wiec może sie okazać ze spoko ma cene ale to jeszcze dokładnie sprawdzę bo narazie to wstępnie gadaliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sophjo 27.04.2012 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2012 allegro a skąd jesteś i po ile je masz bo potrzebuje jakieś 30szt do ogrodu (posiadają korę) okolice Łagiewnik; po 6 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perez997 29.04.2012 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 Dziś rozmawialem z osoba na kierownika budowy powiedział za kierowanie 3800 a wasi ile wam zaśpiewali i jak wygląda płatność w ilu ratach. Nasz kierownik bierze 1500 zł. - płacimy w 3 ratach!I jest na budowie na każdym etapie!nie na papierze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonsay 29.04.2012 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 Witam wszystkich chętnie dołączę do wątku. Razem z mężem kupiliśmy dom z 1967r, do remontu. Fundamenty, ściany są w dobrym stanie. Chcemy podnieść dach, przenieść ganek, dobudować taras, powiększyć i może pogłębić piwnicę. Ze względu na to, że remont wprowadza duże zmiany, musimy załatwić te same formalności jak przy budowie nowego domu - czyli jakie? jestem kompletnie zielone w te klocki, a chcemy koniecznie załatwić to jak najszybciej i jak najmniej boleśnie:) kto poradzi, od czego zacząć, co może sprawić największe problemy, jakie są mniej więcej koszty i ile to może potrwać? chcielibyśmy zacząć remont w lipcu lub sierpniu z góry dziękuję za odp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Freska 30.04.2012 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 Witam wszystkich chętnie dołączę do wątku. Razem z mężem kupiliśmy dom z 1967r, do remontu. Fundamenty, ściany są w dobrym stanie. Chcemy podnieść dach, przenieść ganek, dobudować taras, powiększyć i może pogłębić piwnicę. Ze względu na to, że remont wprowadza duże zmiany, musimy załatwić te same formalności jak przy budowie nowego domu - czyli jakie? jestem kompletnie zielone w te klocki, a chcemy koniecznie załatwić to jak najszybciej i jak najmniej boleśnie:) kto poradzi, od czego zacząć, co może sprawić największe problemy, jakie są mniej więcej koszty i ile to może potrwać? chcielibyśmy zacząć remont w lipcu lub sierpniu z góry dziękuję za odp W pierwszej kolejności (jeśli oczywiście nie macie decyzji) musicie wystąpić o warunki zabudowy. Musicie mieć też od geodety mapkę do celów projektowych. Kolejnym etapem jest projekt budowlany. Ktoś kto będzie Wam projektował te wszystkie zmiany w budynku musi najpierw zrobić inwentaryzację budynku. Jak już będziecie mieć projekt składacie wniosek o pozwolenie na budowę/rozbudowę . Po otrzymaniu decyzji ,są chyba 2 tyg na jej uprawomocnienie i możecie ruszać z budową. Największe koszty związane będą z projektem , bo będzie to indywidualny projekt i będziecie musili jeszcze zapłacić za inwentaryzację. Na decyzję o warunkach zabudowy też będziecie musieli trochę poczekać , tak samo jak na pozwolenie na budowę- my czekaliśmy ponad miesiąc. Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć , że najlepiej udać się do biura projektowego i tam powinni powiedzieć Wam wszystko. Nam projektant pomagał w uzupełnianiu wszystkich dokumentów, mówił co i jak , co jest potrzebne. Życzę powodzenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martarobert 20.05.2012 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2012 Witajcie Łódzkie Bocianki! Wracam po przerwie, bo wreszcie po wolutku ruszamy Nasza ekipa cały czas nie dotarła, w związku z czym rozważamy możliwość zrobienia fundamentów zanim się zjawią pod koniec czerwca. Ma ktoś może namiar na ekipę w naszych okolicach, która tanio zrobiłąby fundamenty, a aktualnie nie ma pracy ? Z góry dziękuję za info! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awt 22.05.2012 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 Witam, z Bloku Dobryszyce (obok Radomska ). Mam pozwolenie po bólach (8 miesięcy trwało wyłączenie kawałka działki z produkcji leśnej - pozdrowienia dla bardzo sprawnej Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Łodzi) i może za 2,3 tygodnie ruszę. Jeszcze tylko muszę sprzedać działkę, załatwić kredyt, bo jak nie, to zostanę na etapie parteru Pozdrawiam Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bocianki4 23.05.2012 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 awt - uzbroić się musisz w cierpliwość przy załatwianiu kredytu, my już jesteśmy po...ale to był jakiś koszmar...powodzenia życzymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qlesh 05.06.2012 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Witam wszytskich a w szczególności Sophjo (bo budujemy się po sąsiedzku ) i zapraszam do łódzkiej grupy budującej - tam jest kopalnia wiedzy o wszytskim i wszytskich jest odrębny wątek o polecanych wykonawcach i usługach. Ja już mam stan surowy zamknięty, właśnie kończę instalacje elektryczną i bardzo dużo skorzystałam z poleceń z tego wątku. życzę cierpliwości, bo się przyda zwłaszcza tym, co biorą prąd ze zgierskiej elektrowni - ja czekam już w sumie ponad rok na prąd i wreszcie będą go miała w piątek..... dramat, niestety nie jedyny podczas buduwy....... pozdrawiam i miłego budowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pompiarz 05.06.2012 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 a na jaka wentylacje zdecydowaliście się bo ja na razie mam w projekcie grawitacyjna ale zastanawiam się nad mechaniczna. Ogrzewanie domu wybralem gazowe z własną butla gdyż na razie gazownia stwierdziła ze jak będzie więcej chętnych to podłącza . Myslałem tez o solarach ale ostatnio zaproponowano mi wymienik ciepła połowę tańszy a działa cały roku podgrzewając wodę. Odradzam, odradzam, odradzam. Pomyśl - kupujesz szczelne okna, pewnie trzyszybowe, żeby ograniczyć straty ciepła. czy wyfrezujesz w nich ogromną dziurę, żeby zamontować nawiewniki, żeby ta wentylacj grawitacyjna działała? Nie, prawda? Więc nie będzie działała, a w domu będzie zaduch i grzyb w łazienkach. Zrezygnuj z pionów wentylacyjnych i zrób mechaniczną. Wyjdzie Ci kosztowo to samo. Będziesz miał cały rok świeże powietrze w domu, bez grzyba i bez mostka termicznego w postaci kominów wentylacyjnych. A zapotrzebowanie domu na ciepło spadnie o prawie 2 kW! Gaz z butli to jedno z najdroższych paliw, podobnie jak olej opałowy. Jeżeli możesz - docieplij maksymalnie dom, kup ciepłe okna, zrób wentylację mechaniczną i wszędzie gdzie się da podłogówkę i gruntową pompę ciepła. Na rok wydasz 3xmniej na ogrzewanie niż na gaz z butli, nie wspominając o samej butli w ogrodzie - brrr.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts