pompiarz 05.06.2012 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 We wszystkich (prawie) projektach gotowych jest wentylacja grawitacyjna - tak w Polsce projektują architekci, ale oczywiście piszą też o nawiewnikach, których nikt nie robi. Tylko, ze architekta to nie obchodzi - on projektuje tak, zeby koszt budowy był jak najnizszy. Bo jak będzie wysoki kosztorys to jego projektu nikt nie kupi. Podobnie nie obchodzi go ile wydasz w przyszłości na ogrzewanie domu. Dlatego w projektach izolacja ścian zawsze tylko spełnia minimum określone przepisami. Chociaż za niewielkie pieniądze (lepsza izolacja) można znacznie ograniczyć zapotrzebowanie budynku na ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkslonik 05.06.2012 21:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 (edytowane) aktualnie mieszkam w bloku przedwojennym i wentylacja jest grawitacyjna a okna praktycznie otwarte cały rok nawet na mrozach wiec jakoś nie przemawia do mnie mechaniczna a spotkałem sie z opinia ze koleś sobie założył mechaniczna i jak wykańczał dom to mu grzyb wszedł bo jeszcze ona nie działała. Co do gazu to jest praktyczny łaty w obsłudze piec wiec jak nawet człowiek wyjedzie będzie dom ogrzany. Wszyscy znajomi teraz moi co budują wybierają gazowe ogrzewanie. A ci co maj na pellet żałują bo niby taniej ale jak policzysz sobie obsluge pieca czas na to kurz z tym związany to mówią ze wzięli by gaz teraz. A co do kosztów mechanicznej to wcale nie wychodzą te same koszt orientowałem się i wychodzi drożej miałem kosztorysy już jej w rekach i dochodzi serwis do tego a to nie sa urządzenia bez awaryjne. Edytowane 5 Czerwca 2012 przez mkslonik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 05.06.2012 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 (edytowane) Jesli się trochę przyłożysz to mechaniczną będziesz miał za około 10-12K. W skrajnym przypadku jeśli zlecisz firmie 15-20. Co zyskujesz? mniejsze rachunki za ogrzewanie - myślę że około 500 do 1000 rocznie. Mniejsze koszty budowy (likwidacja kanałów, kominów wentylacyjnych, zyskujesz na obróbce dachu). Tak więc dużo mniej nie wyjdzie a jeśli, to dodatkowy koszt zamortyzuje ci się max w 5 lat przez niższe rachunki. Edytowane 6 Czerwca 2012 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkslonik 06.06.2012 13:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 zakładajac ze wydam 10 tys na to i zaoszczedze rocznie 1000. Wole juz zainwestwoac w kominek i płaszcz wodny lub samym kominkiem sie posilkowac i rozprowadzic kanalami tym bardziej ze mam dom tylko parterowy. A kanaly wentylacyne kominy na doy wypadnie mi tak naprwade jeden dwa musza zostac do kominka i gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 06.06.2012 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 U mnie kominów i kanałów wentylacyjnych będzie 0, W gaz nie pójdę bo mam raz że go dość (syf i tłuszcz wszędzie) a dwa nie mam takiej możliwości. Kominek będzie ale udało mi się inwestora (żonę) przekonać do elektrycznego choć łatwo nie było. Dopiero jak naocznie pomacała i zobaczyła to dała zielone światło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pompiarz 06.06.2012 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 Nie krytykuję żadnej decyzji. Też mieszkałem w bloku, gdzie nie płaciłem za zużyte ciepło i okna były otwarte 24 na dobę (wentylacja grawitacyjna). Od 10 lat mieszkam we własnym domu i wiem jakie błędy popełniłem i ile płacę dzisiaj za ogrzewanie, chociaż kiedyś wydawało mi się, że będzie tanio.Ten wątek czytają zaczynający budowę, dlatego staram się doradzić jak mogę najlepiej, ponieważ na tym etapie (przed rozpoczęciem budowy) można dużo rzeczy zaplanować. I może moje wypociny przydadzą się innym. Gdybym dzisiaj budował dom:- postawiłbym go na płycie fundamentowej ze zintegrowanym ogrzewaniem;- wszędzie podłogówka - żadnych grzejników, tylko drabinki w łazienkach;- rezygnacja z kominka, może biokominek;- rezygnacja z niepotrzebnych okien (np. w garażu - zamiast tego przeszkolony segment bramy), a tam gdzie można fixy;- wentylacja mechaniczna bez GWC, może z GGWC;- ogrzewanie pompą ciepła;- rezygnacja z solarów (za drogie);- maksymalnie docieplenie ścian;- dobre okna ciepło zamontowane (na kotwach albo wysunięte w warstwę izolacji;- mur dwuwarstwowy;- zadaszony taras;- parterówka;- duuuuuży garaż; Takie mam przemyślenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar mur 07.06.2012 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2012 Witam mkslonik wybrałeś jest tak:wave:,a będzie tak , najdroższe z możliwych.Solary są OK np. jako wspomaganie kominka a ciepła woda cał rok za fri A ponadto gmina zwróci Ci niemal połowę sumy pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar mur 07.06.2012 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2012 Witam ponownie mkslonikprzeczytaj; [Legallet,doświadczenia mieszkańców]Dolny Śląsk ale musiałempozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olobolo13 11.06.2012 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2012 Witam, Ja rowniez zaczynam w tym roku. Studnia juz jest i lada dzien znika humus, a dalej to juz jakos poleci . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkslonik 25.07.2012 16:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 w końcu udało się złożyć o pozwolenie budowlane niezły poslisk mam nadzieje ze w październiku uda się wylać fundamenty. Chyba ze mnie zaskoczą i na pzb nie będę musiał czekać 65dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olobolo13 26.07.2012 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 w końcu udało się złożyć o pozwolenie budowlane niezły poslisk mam nadzieje ze w październiku uda się wylać fundamenty. Chyba ze mnie zaskoczą i na pzb nie będę musiał czekać 65dni. W styczniu w ELW to trwalo ok 1 m-ca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkslonik 26.07.2012 10:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 fajnie by było jak by to tyle trwało zniwelowało by to poslisk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gusia0001 03.08.2012 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 Wentylacja mechaniczna bez GWC, może z GGWC? - mamy mieć wentylację mechaniczną z GWC, a o GGWC nic nie wiemy- możesz napisać coś więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkslonik 12.08.2012 19:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 Pozwolenie już odebrane parę dni temu zajęło im to nie całe 2 tygodnie wiec superowsko opóźnienia nadrobione fundamenty starują we wrześnio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 12.08.2012 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 A co tam trzeba się pochwalić. Płytka skończona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwson 26.08.2012 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 Witam,Buduję w Piotrkowie Trybunalskim Praktycznego 1, poszukuję osób z dachem pokrytym dachówką braas tegalit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkslonik 26.08.2012 10:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 masz namiar na jakieś fajne hurtownie i wykonawców w tym rejonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwson 26.08.2012 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 masz namiar na jakieś fajne hurtownie i wykonawców w tym rejonie Materiały biorę w większości z kenpolu na ul. wierzejskiej, jeślichodzi o wykonawców to jedynie murarzy mam sprawdzonych, wykonawcę od pokrycia dachowego jeszcze nie wybrałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkslonik 26.08.2012 14:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 do dachu już mam ja buduje w Babacha z kenpolu pustaki dostałem drogie taniej wyszło mi zamówić w Moszczenicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkslonik 07.09.2012 10:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2012 W końcu budowa ruszona ławy zalane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts