Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam .

Na wiosnę buduję domek z ytonga. Sciany zewnętrzne 36,5 400. Natomiast ściany wewnetrzne nośne mam w projekcie z maxa 19 i tu moje pytanie czy ma znaczenie że ściany zewnętrzne i wewnętrzne są całkiem z innego materiału. W hurtowni sprzedawca odradza mi takie rozwiązanie twierdząc ze jest to niedopuszczalne gdyż ściany zaczną mi pekać i może grozić zawaleniem natomiast konsultując to z moim projektantem, wykonawcą oni twierdzą ze nie ma to żadnego znaczenia i można łączyć dwa różne materiały.

Pozdrawiam.

https://forum.murator.pl/topic/16652-ytong-a-max19/

Zgadzam się z twoim projektantem że można łączyć te dwa materiały ale przekonasz się że nie bardzo to korzystne decydująć się na ytonga robota idzie bardzo szybko natomiast do murowania z maxa potrzebna Ci będzie dodatkowa sterta piachu wapna cementy betoniarka .Max jest mniej przyjemnym materiałem do obróbki np instalacje .Bloczki na sciany działowe jak i na zewnętrzne mają taką samą wysokość natomiast max trudniej jest zgrać przemyśł czy aż tak zaoszczędzisz. Paru inwestorów przerabiało ten temat po parterze nawet nie chcieli słyszeć o murowaniu scian działowych na poddaszu oczywiście decyzja należy do Ciebie .Trochę mnie smieszy argumentacja sprzedawcy że się zawali itp :wink: ,ale czego sie nie robi żeby sprzedać towar. Mysle że moje argumenty są logiczniejsze i bardziej przekonywujące , czekam na polemikę i burzę tematów przeciwników tego inteligentnego sposobu budowania dla (próżniaków) jakim jest Ytong :lol: Ops nie miałem na myśłi inwestorów tylko wykonawców. Ci co pierwszy raz spróbowali robić w Ytongu Zacierają ręce jak im się trafi nastepna budowa mówię to z doświadczenia :lol:
https://forum.murator.pl/topic/16652-ytong-a-max19/#findComment-275873