frykas 12.03.2012 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 (edytowane) Witam Przy domu mam taki oto wjazd na podwórko https://plus.google.com/photos/117862791203020606141/albums/5719025779147266321To jest beton, który ma już ponad 30 lat i jest w coraz gorszym stanie. Właściwie już mam go dość i od jakiegoś czasu chcę coś z nim zrobić. Nie bardzo tylko wiem co byłoby najbardziej optymalne w tym przypadku, średnio się na tym znam. Zastanawiałem się czy na przykład można na to wylać drugą warstwę betonu, po odpowiednim przygotowaniu? Czy może skruszyć ten stary beton do grubości średniego gruzu, ubić go i na to wylać beton? Ewentualnie mam do dyspozycji:-płyty chodnikowe 30x30x4 cm (z odzysku)-kostkę betonową 10x10x6 cm (nowa)Z tych płyt i kostek będę robił też alejki na podwórku więc wolałbym je zostawić ale równie dobrze mogę wykorzystać.Wszystko zamierzam robić sam. Co byście radzili, biorąc pod uwagę metodę gospodarczą? Dodam jeszcze, że po tym podjeździe "kursują" auta osobowe ok. 4x dziennie i ze dwa razy w roku wjedzie multicar z węglem. Edytowane 12 Marca 2012 przez frykas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 12.03.2012 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 To, że wylejesz nową warstwę betonu - nie da ci nic. Nawet jak zrobisz dylatację to jest spora szansa, że znów popęka i będzie sieczka. Chyba że masz beton czy ogólnie fundament tejże drogi poniżej poziomu zamarzania. Podstawowa kwestia: jaka jest tego grubość - to oznacza zakres prac jaki będziesz musiał wykonać, jeżeli kilka centymetrów, to skuć wszystko i zrobić podbudowę, jeżeli dziesiąt [kiedyś klient co był u mnie miał chyba z 70...] to tylko część i do roboty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykas 12.03.2012 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Myślę, że tam nie ma więcej jak 10 cm ale jeszcze to sprawdzę. Wpadł mi do głowy taki pomysł. Tylko się nie śmiać, bo to może być głupie Czy mógłbym na ten beton "przyklejać" płyty chodnikowe za pomocą świeżego betonu lub jakiegoś kleju? Coś na zasadzie kafelkowania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 13.03.2012 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Okafelkowanie miałoby sens pod osobówki, ale samochód z węglem rozwali wszystko, co nie ma solidnej podbudowy. Pod koła ciężarówki wytnij pasy i zrób tam kostkę na podbudowie z gruzu lub kamienia łamanego a resztę okafelkować można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts