Greengaz 28.05.2013 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Cena dotyczy województw mazowieckiego i łódzkiego.Dojazd mieści się w cenie propanu. Minimalna ilość - 1 000 litrów. centrumgaz.eutel. 889 695 029mail: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 02.06.2013 17:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 Aktualna cena propanu 6,77 zł za 1 m3 1 m3 = 3,87 litraCena propanu w woj. mazowieckim i łódzkim - 1,75 zł/litr Dzierżawców zbiorników w koncernach i rozliczających się w telemetrii /w m3/ proszę o porównanie z ceną aktualnie płaconą. centrumgaz.eutel. 889 695 029mail: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluenet 02.06.2013 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 Zakładając ogrzewanie domu i c.w.u gazem z butli 2700l + wspomaganie kominkiem z DGP oraz WM z REKU domu 154 m2 użytkowej orientacyjnie na ile może wystarczyć taki zbiornik zatankowany do pełna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 02.06.2013 18:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 (edytowane) W miarę precyzyjnie nikt nie odpowie. Potrzebne OZC.Natomiast z doświadczenia jedno tankownie - 2 300 litrów - powinno wystarczyć. 1 litr = ok. 6,7 kWh2 300 litrów = 15 410 kWh centrumgaz.eutel. 889 695 029mail: [email protected] Edytowane 2 Czerwca 2013 przez Greengaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 23.06.2013 18:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Mimo wzrostu cen USD/EUR o ok 5 % w ciągu ostatniego miesiąca nie zmieniamy ceny propanu: 1 litr = 1,75 zł brutto dla rozliczających się w m3 1 m3 = 6,77 zł brutto Ceny dotyczą województwa mazowieckiego i łódzkiego. Minimalna wielkość dostawy 1 000 litrów. centrumgaz.eutel. 889 695 029mail: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kam82 24.06.2013 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Dobre wiadomości dla właścicieli zbiorników. Cena propanu, mimo trwającego sezonu, gwałtownie spada. Przykładowo w marcu ubiegłego roku była zbliżona do 2,40 zł/litr brutto. Obecnie poniżej 2 zł/litr. Dla dzierżawiących zbiorniki i rozliczających się w telemetrii. Cena m3 poniżej 7,8 zł/m3. centrumgaz.eu tel. 889 695 029 mail: [email protected] Cena niższa, bo w innych jednostkach… Prośba taka mała – jeśli coś porównujecie, to zachowajcie te same parametry. Bo w ten sposób wprowadzacie w błąd… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 24.06.2013 13:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Nie bardzo rozumiem.Standardowo w handlu propanem jednostką rozliczeniową jest litr. Propan dostarczany jest do odbiorców w fazie ciekłej.Dzierżawcy zbiorników w koncernach przy wybraniu telemetrii / faktura co miesiąc wg faktycznego zużycia/ rozliczają się w m3.7,8 zł/m3 to nic innego jak przeliczenie propanu ze stanu ciekłego (2 zł/litr) na gazowy.Gdzie tu błąd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
007angel 26.06.2013 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 Witam,a jakie są ceny propanu technicznego w województwie pomorskim? Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 26.06.2013 08:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 Nie wiem. Musisz szukać lokalnie. Dr. Google jest niezastąpiony . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_borekk 26.06.2013 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 Cena niższa, bo w innych jednostkach… Prośba taka mała – jeśli coś porównujecie, to zachowajcie te same parametry. Bo w ten sposób wprowadzacie w błąd… Mam wrażenie, że ścierają się tu dwa fronty – zwolenników i przeciwników opcji „własny zbiornik”. Gracie różnymi argumentami, ale jak tu mój przedmówca słusznie zauważył, posługujecie się róznymi jednostkami. Czytam was z ciekawościa, bo w przyszłym roku będę musiał podjąć decyzję czy wejść w rozwiązanie typu dzierżawa, czy wlasny zbiornik. Chętnie przeczytałbym tu także jakąś oficjalną wypowiedź kogoś, kto jest po drugiej stronie „barykady” – tj. przedstawiciela firmy oferującej gaz z dzierżawą zbiornika, może wtedy ta dyskusja byłaby bardziej merytoryczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 26.06.2013 17:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 (edytowane) Nie ma różnych jednostek. Proszę sprecyzuj o co chodzi, jeśli wyjaśnienie z wpisu wyżej nie jest wystarczające. Nie ma ścierania się poglądów pomiędzy firmą dzierżawiącą zbiorniki, a sprzedającą zbiorniki na własność z prostego powodu - brak argumentów ekonomicznych po tamtej stronie.Pisałem o tym wcześniej - jedyną wadą własnego zbiornika jest jednorazowa inwestycja początkowa. Koncerny instalują zbiornik za 1 zł /"promocja"/ lub za kwotę 2 - 3 000 zł.Wystarczy poczytać inne fora /ten zresztą również/ by się dowiedzieć o cenie propanu sprzedawanego dzierżawcom zbiorników.Porównać z ceną rynkową propanu, kalkulator do ręki i wynik gotowy.Zwrot inwestycji we własny zbiornik to, w zależności od zużycia, 2 - 3 lata.Zachęcam do zapoznania się z tym wątkiem od początku, a znajdziesz odpowiedź na wszystkie pytania. Nie jest tego tak wiele.Jeśli coś mi umknęło - pytaj. centrumgaz.eutel. 889 695 029mail: [email protected] Edytowane 26 Czerwca 2013 przez Greengaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a_kajka 28.06.2013 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2013 Mam wrażenie, że ścierają się tu dwa fronty – zwolenników i przeciwników opcji „własny zbiornik”. Gracie różnymi argumentami, ale jak tu mój przedmówca słusznie zauważył, posługujecie się róznymi jednostkami. Czytam was z ciekawościa, bo w przyszłym roku będę musiał podjąć decyzję czy wejść w rozwiązanie typu dzierżawa, czy wlasny zbiornik. Chętnie przeczytałbym tu także jakąś oficjalną wypowiedź kogoś, kto jest po drugiej stronie „barykady” – tj. przedstawiciela firmy oferującej gaz z dzierżawą zbiornika, może wtedy ta dyskusja byłaby bardziej merytoryczna. No właśnie, a ja chętnie zobaczyłabym porównanie kosztów w perspektywie jakiegoś określonego czasu jak to wygląda w praktyce. Bo każde z tych rozwiązań ma swoje wady i zalety, czy koszt jest tylko jedynym kryterium w tej sytuacji? Dla mnie liczy się coś więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 28.06.2013 15:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2013 Różnica kosztów pomiędzy zbiornikiem dzierżawionym i własnym w dłuższej perspektywie? Na przestrzeni ostatnich 10 lat różnica w cenie propanu dostarczanego do zbiornika dzierżawionego przez koncern, a ceną rynkową nie była mniejsza niż 1 zł, średnio ok, 1,5 zł, w skrajnych przypadkach 2 zł na litrze.Przy zużyciu np. 2 500 litrów rocznie, po zwrocie inwestycji we własny zbiornik, oszczędności wynosząprzy różnicy w cenie propanu - 1,0 zł oszczędność wynosi 2 500 zł rocznie, po 10 latach 25 000 zł,przy różnicy w cenie propanu - 1,5 zł oszczędność wynosi 3 750 zł rocznie, po 10 latach 37 000 zł,przy różnicy w cenie propanu - 2,0 zł oszczędność wynosi 5 000 zł rocznie, po 10 latach 50 000 zł. Jeśli jeszcze potrzebujesz informacji - pisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja_tiger 28.06.2013 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2013 Ściągnąłem kalkulator i przetestowałem, nie widzę uzasadnienia żeby mieć swój zbiornik. Różnica w perspektywie 5 lat wynosi 1380 zł na korzyść zbiornika własnego, czyli rocznie ok. 276 zł. Trzeba tylko wprowadzić poprawne ceny, a nie takie które zakłada autor kalkulatora. Dodatkowo w kalkulacji widzę dalsze luki : 1. czy są uwzględnione koszty wykonania instalacji przy własnym zbiorniku? 2. dlaczego nie ma innych kosztów związanych z posiadaniem własnego zbiornika poza UDT? a są takie na 100%. 3. kalkulator nie liczy straty na zaangażowaniu "kapitału własnego" w kupowany zbiornik i instalację własną (to już drobne czepialstwo, ale licząc rzetelnie należy to uwzględniać). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 29.06.2013 06:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 (edytowane) Nie wiem jakiego kalkulatora używasz, ale jeśli Różnica w perspektywie 5 lat wynosi 1380 zł na korzyść zbiornika własnego, czyli rocznie ok. 276 zł. i różnicy w cenie propanu pomiędzy rynkiem a koncernem tylko 1 zł, oznacza nic innego, jak zużycie rocznie 276 litrów propanu. Przy takim rocznym zapotrzebowaniu na energię /276 x 6,7 kWh = 1 850 kWh/ jakakolwiek instalacja nie ma sensu. Całość opędzisz "farelką". Coś z tym kalkulatorem jest nie tak . Koszt kredytu ca 10 000 zł na 5 lat = ok. 1 200 zł = 20 zł miesięcznie. Opłata za dzierżawę pobierana przez koncern moze być wyższa, poza tym pobierana jest przez cały okres trwania umowy dzierżawy. Jedynymi kosztami ponoszonymi przy zbiorniku własnym to UDT = 157,5 zł/rok oraz wymiana zaworu bezpieczeństwa /decyduje UDT/ raz na 6-8 lat = ok. 300 zł centrumgaz.eu tel. 889 695 029 mail: [email protected] Edytowane 29 Czerwca 2013 przez Greengaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yar65 09.07.2013 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 Co tam słychać w cenach propanu?Może ktoś chciałby się skonsolidować do zakupu gazu w okolicach Mińska Mazowieckiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fuxszyk 09.07.2013 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 Witamza kilka dni bede chcial zatankowac 4000lgm. Halinow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yar65 09.07.2013 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 Ja tylko 1500 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 09.07.2013 13:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 Mamy razem 5 500 litrów. Zamykamy listę, czy czekamy jeszcze na użytkowników "po drodze"? Grójeckie, piaseczyńskie, otwockie? Poczekajmy do poniedziałku może ktoś się dołączy. Proponuję zgłoszenia na priv z podaniem adresu mailowego lub bezpośrednio na adres poniżej.. Propozycję ceny prześlę mailem z adresatami "w odkrytych" /jeśli nie macie nic przeciwko temu/. Takie rozwiązanie może mieć tą dobrą stronę, że grupa zakupowa pozostanie na stałe, a uczestnicy będą mieli możliwość lepiej się poznać . Pozdrawiam centrumgaz.eu tel. 889 695 029 mail: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lustrzana 09.07.2013 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 Witam, jestem w trakcie budowy, planuję własny podziemny zbiornik 2700l - Kraków, pozwolenie obejmuje instalację gazową. Jeżeli są Państwo zainteresowani proszę o kontakt priv i ofertę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts