Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Aktualna cena propanu

6,77 zł za 1 m3

1 m3 = 3,87 litra

Cena propanu w woj. mazowieckim i łódzkim - 1,75 zł/litr

Dzierżawców zbiorników w koncernach i rozliczających się w telemetrii /w m3/ proszę o porównanie z ceną aktualnie płaconą.

centrumgaz.eu

tel. 889 695 029

mail: [email protected]

W miarę precyzyjnie nikt nie odpowie. Potrzebne OZC.

Natomiast z doświadczenia jedno tankownie - 2 300 litrów - powinno wystarczyć.

1 litr = ok. 6,7 kWh

2 300 litrów = 15 410 kWh

centrumgaz.eu

tel. 889 695 029

Edytowane przez Greengaz

• 3 weeks później...

Mimo wzrostu cen USD/EUR o ok 5 % w ciągu ostatniego miesiąca

nie zmieniamy ceny propanu:

1 litr = 1,75 zł brutto

dla rozliczających się w m3

1 m3 = 6,77 zł brutto

Ceny dotyczą województwa mazowieckiego i łódzkiego.

Minimalna wielkość dostawy 1 000 litrów.

centrumgaz.eu

tel. 889 695 029

Dobre wiadomości dla właścicieli zbiorników.

Cena propanu, mimo trwającego sezonu, gwałtownie spada.

Przykładowo w marcu ubiegłego roku była zbliżona do 2,40 zł/litr brutto.

Obecnie poniżej 2 zł/litr.

Dla dzierżawiących zbiorniki i rozliczających się w telemetrii.

Cena m3 poniżej 7,8 zł/m3.

centrumgaz.eu

tel. 889 695 029

Cena niższa, bo w innych jednostkach…

Prośba taka mała – jeśli coś porównujecie, to zachowajcie te same parametry. Bo w ten sposób wprowadzacie w błąd…

Nie bardzo rozumiem.

Standardowo w handlu propanem jednostką rozliczeniową jest litr. Propan dostarczany jest do odbiorców w fazie ciekłej.

Dzierżawcy zbiorników w koncernach przy wybraniu telemetrii / faktura co miesiąc wg faktycznego zużycia/ rozliczają się w m3.

7,8 zł/m3 to nic innego jak przeliczenie propanu ze stanu ciekłego (2 zł/litr) na gazowy.

Gdzie tu błąd?

Cena niższa, bo w innych jednostkach…

Prośba taka mała – jeśli coś porównujecie, to zachowajcie te same parametry. Bo w ten sposób wprowadzacie w błąd…

Mam wrażenie, że ścierają się tu dwa fronty – zwolenników i przeciwników opcji „własny zbiornik”. Gracie różnymi argumentami, ale jak tu mój przedmówca słusznie zauważył, posługujecie się róznymi jednostkami. Czytam was z ciekawościa, bo w przyszłym roku będę musiał podjąć decyzję czy wejść w rozwiązanie typu dzierżawa, czy wlasny zbiornik. Chętnie przeczytałbym tu także jakąś oficjalną wypowiedź kogoś, kto jest po drugiej stronie „barykady” – tj. przedstawiciela firmy oferującej gaz z dzierżawą zbiornika, może wtedy ta dyskusja byłaby bardziej merytoryczna.

Nie ma różnych jednostek. Proszę sprecyzuj o co chodzi, jeśli wyjaśnienie z wpisu wyżej nie jest wystarczające.

Nie ma ścierania się poglądów pomiędzy firmą dzierżawiącą zbiorniki, a sprzedającą zbiorniki na własność z prostego powodu - brak argumentów ekonomicznych po tamtej stronie.

Pisałem o tym wcześniej - jedyną wadą własnego zbiornika jest jednorazowa inwestycja początkowa.

Koncerny instalują zbiornik za 1 zł /"promocja"/ lub za kwotę 2 - 3 000 zł.

Wystarczy poczytać inne fora /ten zresztą również/ by się dowiedzieć o cenie propanu sprzedawanego dzierżawcom zbiorników.

Porównać z ceną rynkową propanu, kalkulator do ręki i wynik gotowy.

Zwrot inwestycji we własny zbiornik to, w zależności od zużycia, 2 - 3 lata.

Zachęcam do zapoznania się z tym wątkiem od początku, a znajdziesz odpowiedź na wszystkie pytania. Nie jest tego tak wiele.

Jeśli coś mi umknęło - pytaj.

centrumgaz.eu

tel. 889 695 029

Edytowane przez Greengaz

Mam wrażenie, że ścierają się tu dwa fronty – zwolenników i przeciwników opcji „własny zbiornik”. Gracie różnymi argumentami, ale jak tu mój przedmówca słusznie zauważył, posługujecie się róznymi jednostkami. Czytam was z ciekawościa, bo w przyszłym roku będę musiał podjąć decyzję czy wejść w rozwiązanie typu dzierżawa, czy wlasny zbiornik. Chętnie przeczytałbym tu także jakąś oficjalną wypowiedź kogoś, kto jest po drugiej stronie „barykady” – tj. przedstawiciela firmy oferującej gaz z dzierżawą zbiornika, może wtedy ta dyskusja byłaby bardziej merytoryczna.

No właśnie, a ja chętnie zobaczyłabym porównanie kosztów w perspektywie jakiegoś określonego czasu jak to wygląda w praktyce. Bo każde z tych rozwiązań ma swoje wady i zalety, czy koszt jest tylko jedynym kryterium w tej sytuacji? Dla mnie liczy się coś więcej.

Różnica kosztów pomiędzy zbiornikiem dzierżawionym i własnym w dłuższej perspektywie?

Na przestrzeni ostatnich 10 lat różnica w cenie propanu dostarczanego do zbiornika dzierżawionego przez koncern, a ceną rynkową nie była mniejsza niż 1 zł, średnio ok, 1,5 zł, w skrajnych przypadkach 2 zł na litrze.

Przy zużyciu np. 2 500 litrów rocznie, po zwrocie inwestycji we własny zbiornik, oszczędności wynoszą

przy różnicy w cenie propanu - 1,0 zł oszczędność wynosi 2 500 zł rocznie, po 10 latach 25 000 zł,

przy różnicy w cenie propanu - 1,5 zł oszczędność wynosi 3 750 zł rocznie, po 10 latach 37 000 zł,

przy różnicy w cenie propanu - 2,0 zł oszczędność wynosi 5 000 zł rocznie, po 10 latach 50 000 zł.

Jeśli jeszcze potrzebujesz informacji - pisz.

Ściągnąłem kalkulator i przetestowałem, nie widzę uzasadnienia żeby mieć swój zbiornik. Różnica w perspektywie 5 lat wynosi 1380 zł na korzyść zbiornika własnego, czyli rocznie ok. 276 zł. Trzeba tylko wprowadzić poprawne ceny, a nie takie które zakłada autor kalkulatora. :D

Dodatkowo w kalkulacji widzę dalsze luki :

1. czy są uwzględnione koszty wykonania instalacji przy własnym zbiorniku?

2. dlaczego nie ma innych kosztów związanych z posiadaniem własnego zbiornika poza UDT? a są takie na 100%.

3. kalkulator nie liczy straty na zaangażowaniu "kapitału własnego" w kupowany zbiornik i instalację własną (to już drobne czepialstwo, ale licząc rzetelnie należy to uwzględniać).

Nie wiem jakiego kalkulatora używasz, ale jeśli

Różnica w perspektywie 5 lat wynosi 1380 zł na korzyść zbiornika własnego, czyli rocznie ok. 276 zł.

i różnicy w cenie propanu pomiędzy rynkiem a koncernem tylko 1 zł, oznacza nic innego, jak zużycie rocznie 276 litrów propanu.

Przy takim rocznym zapotrzebowaniu na energię /276 x 6,7 kWh = 1 850 kWh/ jakakolwiek instalacja nie ma sensu. Całość opędzisz "farelką".

Coś z tym kalkulatorem jest nie tak :no:.

Koszt kredytu ca 10 000 zł na 5 lat = ok. 1 200 zł = 20 zł miesięcznie. Opłata za dzierżawę pobierana przez koncern moze być wyższa, poza tym pobierana jest przez cały okres trwania umowy dzierżawy.

Jedynymi kosztami ponoszonymi przy zbiorniku własnym to UDT = 157,5 zł/rok oraz wymiana zaworu bezpieczeństwa /decyduje UDT/ raz na 6-8 lat = ok. 300 zł

centrumgaz.eu

tel. 889 695 029

Edytowane przez Greengaz

• 2 weeks później...

Mamy razem 5 500 litrów.

Zamykamy listę, czy czekamy jeszcze na użytkowników "po drodze"?

Grójeckie, piaseczyńskie, otwockie?

Poczekajmy do poniedziałku może ktoś się dołączy.

Proponuję zgłoszenia na priv z podaniem adresu mailowego lub bezpośrednio na adres poniżej..

Propozycję ceny prześlę mailem z adresatami "w odkrytych" /jeśli nie macie nic przeciwko temu/.

Takie rozwiązanie może mieć tą dobrą stronę, że grupa zakupowa pozostanie na stałe, a uczestnicy będą mieli możliwość lepiej się poznać ;).

Pozdrawiam

centrumgaz.eu

tel. 889 695 029