THAMIAN 27.02.2015 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 czy coś się zmieniło w cenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 27.02.2015 15:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 czy coś się zmieniło w cenie ? Chodzi oczywiście o propan. Do poniedziałku bez zmian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej19699 01.03.2015 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 1. Jest gdzieś jakiś wykres zmian cen podczas roku, żeby można było sobie zaplanować zakupy gazu w zależności od swoich potrzeb?2. Czy cena propanu podana ostatnio w tym temacie wynika z jakichś nieoczekiwanych spadków cen gazu na rynku, czy też jest normalnym spadkiem sezonowym? Chodzi o to żeby podjąć decyzję o zakupie, bo w maju może wszystko wrócić do normy i może być drożej?3. W instrukcji obsługi zbiornika napisano, żeby nie schodzić z napełnieniem zbiornika poniżej 30% - czym grozi tankowanie np. przy 10% - czy coś w aparaturze zbiornika może się popsuć? Raz już tak tankowałem i nic się nie stało o ile wiem, ale wole spytać jakie jest zagrożenie. 4. Dzisiaj natrafiłem na ten wątek i jestem zszokowany ceną propanu. Znalazłem w połowie lutego 2 oferty:Novatek - dla dostawy 1000 - 1500 litrów - 1,94 zł bruttomała firemka spod Warszawy - 1,75 ł bruttoWygląda więc na to, że tutaj znalazłem o wiele atrakcyjniejszą cenę propanu bo aż o 20% niższą od tej firemki spod Warszawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 01.03.2015 17:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 1. Historycznych danych chyba już nikt nie prowadzi. Zresztą niewiele miały wspólnego z cenami transakcyjnymi. 2. Na przestrzeni ostatnich lat najlepszym terminem na zakupy był okres od połowy czerwca do połowy sierpnia. Minimum wypadało w różych okresach tego przedziału. Sezon 2014/15 jest wyjątkowy. Latem propanu brakowało z uwagi na duże zakupy Ukrainy zagrożonej odcięciem gazu ziemnego, koniec "zimy" to spadek cen ropy z którą propan jest trochę powiązany, no i temperatury za oknem. Czas zakupu i z tym związana cena ma w sobie coś z gry na giełdzie. Ten dreszczyk emocji . 3. Możesz śmiało schodzić do 5%. Nic się nie stanie. Poniżej przy dużych mrozach i dużym zapotrzebowaniu może być kłopot z odparowaniem potrzebnej ilości propanu. Musisz się jednak liczyć z tym, że z dnia na dzień nikt ci propanu nie dostarczy, lepiej wiec zamawiać wcześniej. Z reguły mieścimy się w 7 dniowym terminie dostawy, co oznacza następnego dnia lub w następnym tygodniu. 4. Miło mi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 05.03.2015 09:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Cena propanu od dzisiaj - 5 marca 2015 Województwo mazowieckie i łódzkie. 1,57 zł/litr brutto - minimalna dostawa - 1 000 litrów. Wybrane powiaty województwa mazowieckiego – Żyrardów, Skierniewice, Nadarzyn, Grodzisk Maz., Sochaczew, Rawa Maz., Grójec, Łowicz 1,50 zł/litr brutto - minimalna dostawa - 1 000 litrów. centrumgaz.eutel. 889 695 029mail: [email protected] Jak bedzie się kształtować cena w najbliższych tygodniach???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej19699 06.03.2015 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 (edytowane) Gaz zakupiony w cenie 1,20zł netto / litr. W kwestii opłacalności znalazłem 2 sprzeczne informacje:http://muratordom.pl/instalacje/ogrzewanie-paliwami-stalymi/koszt-ogrzewania-domu-weglem-i-drewnem-bedzie-drozej,28_9385.htmlhttp://dom.money.pl/kalkulator/ W skrócie chodzi o to, że pierwsza strona podaje iż ogrzewanie gazem płynnym jest 1,5x droższe od ogrzewania gazem ziemnym (mowa o samym paliwie bez kosztów instalacji i obsługi).Tymczasem druga strona twierdzi coś zupełnie odwrotnego - tu gaz płynny jest o 1/3 tańszy od ziemnego.Nie wiem czy to jakaś różnica wynikająca z różnicy czasowej pomiędzy obydwoma zestawieniami, czy też w jednej z nich kryje się spory błąd obliczeniowy. A tutaj jest komentarz do artykułu http://muratordom.pl/instalacje/ogrzewanie-gazowe/gaz-ziemny-czy-gaz-plynny-jakie-ogrzewanie-domu-jest-tansze-porownanie,26_8670.htmlŻe niby propan do domków kosztuje ponad 3zł, a tańsze oferty dotyczą gazu do celów przemysłowych - niby jest na końcu buźka, ale sam komentarz wcale nie brzmi jak żart. Edytowane 6 Marca 2015 przez Andrzej19699 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej19699 06.03.2015 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 Gaz tankowałem z rana, a w nocy poczułem przy kotłowni zapach gazu. Dzisiaj rano żona też zauważyła zapach gazu, a przecież nic jej nie wspominałem, że ja go też poczułem.Jaki może być powód tego zjawiska i czy mam wzywać gazownika żeby sprawdził przyczynę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 06.03.2015 14:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 Gaz tankowałem z rana, a w nocy poczułem przy kotłowni zapach gazu. Dzisiaj rano żona też zauważyła zapach gazu, a przecież nic jej nie wspominałem, że ja go też poczułem. Jaki może być powód tego zjawiska i czy mam wzywać gazownika żeby sprawdził przyczynę? Wzywaj jak najszybciej fachowca z uprawnieniami do sprawdzenia instalacji gazowej. Związku pomiedzy ewentualnym rozszczelnieniem instalacji, a tankowaniem nie widzę. Raczej zbieg okoliczności. Również sam kocioł ma zabezpieczenia przed spadkiem lub wzrostem ciśnienia i w razie dużych różnic po prostu się wyłączy. --------------------- Co do wcześniejszego postu. Kilka razy odnosiłem sie do różnego rodzaju porównywarek i zamieszczanych tam kosztów ogrzewania propanem. Praktycznie wszyscy przyjmują do wyliczeń ceny propanu dostarczanego do zbiorników w dzierżawie. Czyli klientów związanych długoterminowymi umowami, a tym samym pozbawionymi możliwościami zakupu propanu na wolnym rynku. Stąd się biorą opinie o wysokich cenach ogrzewania propanem. Cena wolnorynkowa propanu, nie ma nic wspólnego ceną propanu dostarczanego do zbiornika w dzierżawie. Jest rzeczą oczywistą, że kurnik, czy suszarnia kupująca tygodniowo 36 000 litrów ma ceny niższe, niż klient zamawiający jednorazowo 1 000 litrów. Co nie oznacza, że kurnik kupuje np. po 1,10 zł, a klient indywidualny po 3,0 zł. Ceny 3 zł brutto nigdy nie było na wolnym rynku, natomiast taka cena i wyższa jest stosowana przez koncerny do zbiorników w dzierżawie. Porównując wartości opałowe gazu ziemnego i propanu zrównanie kosztów propan vs gaz ziemny ma miejsce przy cenie propanu ok. 1,65 zł/litr brutto. Tym samym zakup propanu poniżej tej ceny daje koszty ogrzewania niższe niż gazem ziemnym. Sam zresztą doświadczyłeś na sobie kupujac propan po 1,2 zł netto = 1,47 brutto, że ta cena znacząco się różni od ceny 3 i więcej zł przyjmowanej w porównywarkach kosztów ogrzewania. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej19699 06.03.2015 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 Chcę poinformować, że faktycznie to był najwyraźniej fatalny zbieg okoliczności.Wezwany fachowiec od razu wykrył nieszczelność - okazało się, że podczas montażu przewodu do pieca, uszczelka została uszkodzona i po prostu wczoraj puściła delikatnie.Jak poczułem gaz zacząłem się zastanawiać, czy to nie przez tankowanie (tankujący się zagapił chyba bo mi zatankował 89%). To nasunęło absurdalny pomysł, że może większe ciśnienie gazu przez to jest i jakiś zawór bezpieczeństwa puścił czy coś. Potem pomyślałem, że może ten gaz ma bardziej intensywny zapach i dlatego teraz go czuję. Zasugerowałem się tym tankowaniem, a to w ogóle nie miało sensu. Jestem bardzo zadowolony z ceny i z obsługi - zarówno przy zamawianiu jak i przy dostawie. Dziękuję Greengaz za informacje i pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 06.03.2015 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 Gratuluję szybkiej decyzji i ... likwidacji wycieku . Pomiędzy zbiornikiem a kotłem zamontowane są dwa reduktory zmniejszające ciśnienie gazu. Stąd ciśnienie w zbiorniku nie ma wpływu na ciśnienie propanu w instalalacji gazowej w domu. Na zbiorniku natomiast zamontowany jest zawór bezpieczeństwa i gdyby ciśnienie wzrosło zawór je zredukuje. 89 % napełnienia zbiornika oznacza, że masz trochę więcej propanu w dobrej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meister71 08.03.2015 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 Jakie dokumenty przygotować do wniosku UDT, na zgłoszenie zbiornika? Mam 100km do najbliższego punktu, więc wolałbym załatwić to za jednym razem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 08.03.2015 20:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 Dokumenty można wysłąć pocztą na adres właściwego UDT /nie trzeba robić tego osobiscie/.1. Podpisany wniosek o przeprowadzenie badania technicznego,2. Paszporty zbiornika - 2 egz.3. Protokoły powykonawcze.4. Mapa z projektu instalacji z podpisem p.poż. Do odbioru zbiornik powinien być zatankowany propanem. Powyższe dotyczy odbioru zbiornika naziemnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej19699 09.03.2015 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Mam pytanie czy dobrze policzyłem wszystko. Od połowy sierpnia 2014 do końca lutego 2015 zużyłem 1458 litrów propanu co daje 2916zł bo kupowałem po 2 zł w sierpniu. To poszło na ogrzewanie i c.w.u. (zasobnik ciepłej wody). Mam nadzieję, że ponieważ to nowy dom to w następnych latach będzie lepiej, ale w cuda nie wierzę, bo daleko mu do dobrej izolacji. Zapotrzebowanie na energię pierwotną 102 kWh/m2rok, a na końcową 92 kWh/m2rok. I to tylko jest teoria bo wiadomo jak powinno być, ale nie wiadomo jak dobrze zostały wykonane izolacje - poza tym obliczenia wykonano przy założeniu, że temp. = 20 st.C, a u mnie 2 st. C więcej Powierzchnia użytkowa to 115m2. Większość czasu temperatura ustawiona była na 22 st. C, tzn. od kiedy zaczęły się chłody. Obliczenia: Wartość opałowa propanu 92,88 MJ/m3 wg http://www.igaz.pl/index.php?i19,wiedza-parametry-gazu, czyli około 92,88/3,937= 23,59 MJ /litr propanu http://cenapropanu.pl/pl/wartosc-opalowa-propanu/ Rzeczywiste zużycie to 23,59*1458 litrów/115 = 299 MJ/m2rok czyli 299 MJ/m2rok * 0,2777777778 = 81,77 kWh/m2rok. I tu widać jaka jest różnica między wyliczoną, a rzeczywistą wartością, ale sezon potrwa do sierpnia ponieważ woda użytkowa grzana jest cały rok. P.S. Do tego dojdą opłaty za dozór techniczny oraz koszty przeglądów chyba tylko pieca. Czy należy robić taki przegląd co roku i ile mnie więcej on kosztuje?(Mam piec kondensacyjny Viessman,a). Lepiej je robić co rok, czy dopiero jak koszty ogrzewania znacznie wzrosną? W sumie piec może być ok, ale wystarczy mroźna zima i wyjdą większe koszty, więc to pewnie żaden wyznacznik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 09.03.2015 12:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Nie jestem na tyle biegły w porównaniach by Twoje zużycie faktyczne odnieść do zużycia projektowanego. Zima jaka była jaka była, no i to pierwsza zima w nowym domu + cwu.------------Moje przeliczenie na podstawie ciepła spalania /kondensat/. Tak też rozlicza klientów PGNiG.Ciepło spalania propanu - 99,2 MJ/m3.1 litr - 25,6 MJ = 7,08 kWh1 458 litrów - 10 322 kWh : 115 = 89,7 kWh/m2/rokCo do kotła.Również mam Viessmanna /Vitodens 200/. Przeglądy w okresie gwarancji rokrocznie, po gwarancji co 2 lata. Wg. oświadczenia serwisu nie ma po co przyjeżdżać co rok. Przy propanie czyściej w komorze niż przy gazie ziemnym - to ich opinia. Pozdr.centrumgaz.eutel. 889 695 029mail: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meister71 09.03.2015 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Dokumenty można wysłąć pocztą na adres właściwego UDT /nie trzeba robić tego osobiscie/. 1. Podpisany wniosek o przeprowadzenie badania technicznego, 2. Paszporty zbiornika - 2 egz. 3. Protokoły powykonawcze. 4. Mapa z projektu instalacji z podpisem p.poż. Do odbioru zbiornik powinien być zatankowany propanem. Powyższe dotyczy odbioru zbiornika naziemnego. Mogą być kserokopie? poza paszportem oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 09.03.2015 19:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Mapa w kserokopii, pozostałe oryginały.Wniosek do pobrania stąd /w pkt.1/: http://www.udt.gov.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=291&Itemid=870. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
THAMIAN 11.03.2015 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Śledzę ten wątek od dłuższego czasu, niestety zacząłem już po podpisaniu umowy z GASPOLEM po zakupie domu.... Szkoda, że nie poszukałem wcześniej informacji na ten temat bo po przeliczeniu wszystkiego okazuje się że od września 2013 roku płacę około 3,14zł brutto za 1 litr propanu, przy stawkach rynkowych na poziomie 1,50 - 2,00 zł brutto. GASPOL ma takie ceny :1 m3 gazu - 12,35 zł brutto1 Litr gazu - 3,14 zł bruttoOpłata telemetryczna 9,84 zł bruttoDzierżawa zbiornika 30,50 zł brutto40,34zł brutto miesięcznie za użytkowanie instalacji - 484 zł brutto roczniezużycie 2014 - 303,31 m3 gazu / około 1200 L łącznie 2014 rok kosztował mnie w Gaspol 5090zł brutto za opłaty stałe i gaz... Przy obecnych cenach 1,57zł brutto/L i własnej instalacji koszt 303 m3 gazu / 1200L to około 1900zł... Różnica jak widać jest ogromna. Dlatego podjąłem decyzję, że w tym roku montuję własny zbiornik - spodziewam się rocznych kosztów propanu na poziomie około 2000-2500 zł bruttoPo przeliczeniu wszystkiego zwrot kosztów instalacji mam po około 3 latach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 11.03.2015 14:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Takie ceny masz w pierwszym roku po podpisaniu umowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
THAMIAN 11.03.2015 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Umowa była podpisana przez inwestora, który budował dom w 2012 r. Po zakupie domu w sierpniu 2013r wykonałem cesję umowy na siebie. Nie negocjowałem warunków ani nie weryfikowałem cen bo niestety nie miałem wtedy wystarczającej wiedzy i doświadczenia, no i przeprowadzka była na szybko, przed zimą. Gdybym wiedział tyle co dziś wiem i tu wyczytałem to wcale bym jej nie wykonywał tylko kazał Gaspolowi zabrać zbiornik i postawił od razu swój. Teraz usiadłem, podliczyłem to wszystko i koniec z tym - Gaspol wylatuje. I tak jak już wstępnie rozmawialiśmy - w lipcu wstawiam od Was zbiornik !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 11.03.2015 19:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Zapraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts