Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wracamy do wieloletniej prawidłowości.

Zimą drożej.

Województwo łódzkie i mazowieckie po lewej stronie Wisły.

1,64 zł/litr brutto - minimalna dostawa - 1 000 litrów.

Województwo mazowieckie po prawej stronie Wisły.

1,67 zł/litr brutto - minimalna dostawa - 1 000 litrów.

centrumgaz.eu

tel. 889 695 029

mail: [email protected]

Edytowane przez Greengaz
korekta ceny w dół

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wracamy do wieloletniej prawidłowości.

Zimą drożej.

1,64 zł/litr brutto - minimalna dostawa - 1 000 litrów.

1,67 zł/litr brutto - minimalna dostawa - 1 000 litrów.

centrumgaz.eu

tel. 889 695 029

Można poprosić o jakieś dane jeżeli chodzi o koszt ogrzewania gazem LPG z ostatnich miesięcy dla jakiś budynków?

Można poprosić o jakieś dane jeżeli chodzi o koszt ogrzewania gazem LPG z ostatnich miesięcy dla jakiś budynków?

Każdy budynek to inne zapotrzebowanie, a tym samym inne koszty.

Dom o pow. 120 m2 może mieć zapotrzebowanie 5 000 kWh/rok, ale może też mieć 30 000 kWh/rok i więcej.

Podawanie danych dla jakiś budynków nie ma sensu i niczemu nie służy.

Propan ma ciepło spalania ok. 6,9 kWh na litr. Znając zapotrzebowanie wystarczy przemnożyć.

Sprawa się bardziej komplikuje bo są tacy co zatankowali wiosną w cenie 1,03 zł/litr, wówczas kWh kosztuje ich 0,15 zł i są posiadacze nowego zbiornika, tankujący obecnie po raz pierwszy w cenie 1,64 zł/litr, których kWh kosztuje 0,23 zł.

Za ostanie 12 miesięcy można przyjąć średnią cenę propanu ok. 1,35 zł/litr. Wówczas 1 kWh = 0,20 zł.

Ceny propanu na przestrzeni 2 lat można znaleźć powyżej.

Witam

W tym roku ruszam z budową domu parterowego o powierzchni całkowitej 170m2

Użytkowa grzana 130m2

Na stronie ciepłowłaściwe zrobiłem kalkulacje i wyszło że dom potrzebuje 11395kwh/rok

Skoro "Propan ma ciepło spalania ok. 6,9 kWh na litr. Znając zapotrzebowanie wystarczy przemnożyć."

11395/6,9= 1651 litrów

I wynik fajnie zgadza sie z tym co jest wyliczone na stronie.

Ale powiedzcie mi szczerze czy taki wynik jestem w stanie uzyskać.

Dom bedzie parterowy i 100% ogrzewanie podłogowe.

Bardzo zastanawiam sie nad sposobem ogrzewania.

PC-PW

PROPAN

EKOGROSZEK

Z ostatniej propozycji nie chciał bym korzystać a PC-PW troche sie boje.

Tutaj wątek monotematyczny. Tylko o propanie :yes:

Kalkulację: koszty inwestycji i późniejsze koszty eksploatacji niestety musisz wykonać samodzielnie w oparciu o lokalne uwarunkowania.

Spróbuj pytać tutaj http://forum.muratordom.pl/showthread.php?222305-Najta%C5%84sze-ogrzewanie-domu/page145&highlight=ogrzewanie, a jak będziesz miał bardziej szczegółowe pytania dotyczące ogrzewania propanem to zapraszam.

Wiem że tylko o propanie. I chciałbym alby osoby ogrzewajace dom propanem pochwalili się wynikami ile spalili w jakich domach w ostatnim sezonie

Nikt mniej lub bardziej dokładnie nie odpowie.

Każdy dom jest inny, o innym zapotrzebowaniu.

Przy wyliczonym zużyciu 1 650 litrów koszt wyniesie ok. 2 300 - 2 500 zł, uwzględniając średnią cenę propanu w 2016 r.

Każdy budynek to inne zapotrzebowanie, a tym samym inne koszty.

Dom o pow. 120 m2 może mieć zapotrzebowanie 5 000 kWh/rok, ale może też mieć 30 000 kWh/rok i więcej.

Podawanie danych dla jakiś budynków nie ma sensu i niczemu nie służy.

Propan ma ciepło spalania ok. 6,9 kWh na litr. Znając zapotrzebowanie wystarczy przemnożyć.

Sprawa się bardziej komplikuje bo są tacy co zatankowali wiosną w cenie 1,03 zł/litr, wówczas kWh kosztuje ich 0,15 zł i są posiadacze nowego zbiornika, tankujący obecnie po raz pierwszy w cenie 1,64 zł/litr, których kWh kosztuje 0,23 zł.

Za ostanie 12 miesięcy można przyjąć średnią cenę propanu ok. 1,35 zł/litr. Wówczas 1 kWh = 0,20 zł.

Ceny propanu na przestrzeni 2 lat można znaleźć powyżej.

Ja to rozumiem. Tyle że chciałem jakiś konkretny przykład. Ja np. mogę podać, że dom o powierzchni 100m2 obliczony na 30 kwh/m2/rok "zjadł" 200kwh za grudzień przy temperaturach w domu na poziomie 23'C grzejąc pompą p-p. O takie realne odniesienie mi chodzi.

@oszczednyGrześ

Nie ma możliwości podania takich danych, chociażby z powodu braku liczników zużycia w m3 lub litrach.

Podobnie jak podanie kosztów z uwagi na zmienną w czasie cenę propanu.

Poza tym - powtórzę - podawanie zużycia nośnika w odniesieniu do konkretnego domu nie prowadzi do żadnych wniosków dla przyszłego inwestora.

Podanie przez A; - mam dom 120 m i w grudniu zużyłem 250 m3 gazu, 400 kg węgla, czy 600 kWh prądu, a przez B; - ja mam dom 110 m2 i zużyłem w tym samym czasie 350 m3 gazu, 700 kg węgla, czy 900 kWh prądu, nie daje podstaw do wyciągania jakichkolwiek wniosków z tych danych. Nie mówiąc o ich rzetelności.

Wracając jeszcze do podania konkretnego przykładu - faktyczne zużycie vs. obliczone zapotrzebowanie w OZC.

Podobnie jak powyżej.

Zgodność wyników obliczeń z faktycznym zużyciem może tylko świadczyć o rzetelności wykonującego obliczenia. Niczym więcej. Nie uprawnia do wyciągania innych wniosków, tym samym służyć do porównań.

@oszczednyGrześ

Nie ma możliwości podania takich danych, chociażby z powodu braku liczników zużycia w m3 lub litrach.

Podobnie jak podanie kosztów z uwagi na zmienną w czasie cenę propanu.

Poza tym - powtórzę - podawanie zużycia nośnika w odniesieniu do konkretnego domu nie prowadzi do żadnych wniosków dla przyszłego inwestora.

Podanie przez A; - mam dom 120 m i w grudniu zużyłem 250 m3 gazu, 400 kg węgla, czy 600 kWh prądu, a przez B; - ja mam dom 110 m2 i zużyłem w tym samym czasie 350 m3 gazu, 700 kg węgla, czy 900 kWh prądu, nie daje podstaw do wyciągania jakichkolwiek wniosków z tych danych. Nie mówiąc o ich rzetelności.

Wracając jeszcze do podania konkretnego przykładu - faktyczne zużycie vs. obliczone zapotrzebowanie w OZC.

Podobnie jak powyżej.

Zgodność wyników obliczeń z faktycznym zużyciem może tylko świadczyć o rzetelności wykonującego obliczenia. Niczym więcej. Nie uprawnia do wyciągania innych wniosków, tym samym służyć do porównań.

Dzięki za poświęcony czas i odpowiedź. A u ciebie jak wygląda zużycie? I jakie są to koszty.

Nie wiem do czego takie dane mogą być przydatne, chyba że jak nie należy budować. ;)

Ale proszę bardzo.

Dom 208 m2 i taka powierzchnia ogrzewana. Wybudowany1 999 - 2 000 r. Parter, silka. Ściany 15 cm wełna Rockwool, na stropie 20 cm. Okna 1,1.

Dom w kształcie krzyża, duże przeszklenia, na gruncie 20 cm styropianu. Ogrzewanie mieszane. W domu 22 - 23 st. Łazienki 24 - 25 st.

Średnie roczne zużycie propanu 2 800 - 3 000 l przy koszcie /?/ - nie prowadzę szczegółowych rachunków, bo i tak to niczego nie zmieni, więc po co.

Można przyjąć ok. 4 000 - 4 500 zł rocznie z cwu.

Nie wiem do czego takie dane mogą być przydatne, chyba że jak nie należy budować. ;)

Ale proszę bardzo.

Dom 208 m2 i taka powierzchnia ogrzewana. Wybudowany1 999 - 2 000 r. Parter, silka. Ściany 15 cm wełna Rockwool, na stropie 20 cm. Okna 1,1.

Dom w kształcie krzyża, duże przeszklenia, na gruncie 20 cm styropianu. Ogrzewanie mieszane. W domu 22 - 23 st. Łazienki 24 - 25 st.

Średnie roczne zużycie propanu 2 800 - 3 000 l przy koszcie /?/ - nie prowadzę szczegółowych rachunków, bo i tak to niczego nie zmieni, więc po co.

Można przyjąć ok. 4 000 - 4 500 zł rocznie z cwu.

Serdecznie dziękuje :) Takiej dyskusji oczekuję. Pozdrawiam.

Serdecznie dziękuje :) Takiej dyskusji oczekuję. Pozdrawiam.

Tu nie chodzi o dyskusję, bo nie ma nad czym.

Z przedstawionych przeze mnie danych nic nie wynika dla Ciebie, sąsiada, dla innych już posiadających domy lub planujących ogrzewane czymkolwiek.

A na pewno nie można wysnuć wniosku, że ogrzewanie propanem jest drogie.

Prośba do wszystkich właścicieli zbiorników o częstsze spoglądanie na poziomowskaz propanu na zbiorniku i nie dopuszczenie do spadku poniżej 20%.

Mamy zimę z niskimi temperaturami, tym samym zapotrzebowanie na gaz jest większe niż przyzwyczailiśmy się latem i ostatnich kilka zim. Znacznie szybciej go ubywa.

Prośba podyktowana jest faktem, że mamy obłożenie cystern na kilka dni do przodu, a warunki drogowe nie ułatwiają pracy kierowcom.

Jednym słowem mogą wystąpić kłopoty z awaryjnymi dostawami w przypadku skończenia się gazu w zbiorniku.

Pamiętajmy o tym.

I aktualna cena.

1,65 zł/litr brutto - minimalna dostawa - 1 000 litrów.

1,68 zł/litr brutto - minimalna dostawa - 1 000 litrów.

centrumgaz.eu

tel. 889 695 029

Tu nie chodzi o dyskusję, bo nie ma nad czym.

Z przedstawionych przeze mnie danych nic nie wynika dla Ciebie, sąsiada, dla innych już posiadających domy lub planujących ogrzewane czymkolwiek.

A na pewno nie można wysnuć wniosku, że ogrzewanie propanem jest drogie.

OK ale mamy przynajmniej jakiś pogląd że dom o takiej powierzchni i takim ociepleniu zużyje tyle i tyle.

Ja wiem że podstawą jest ozc w swoim domu ale fajnie tez wiedzieć jak u innych wygląda zużycie.

Fajnie by było jak by wieciej osób chciało podzielić sie taką informacją.

Wtedy przyszły inwestor ma jakiś pogląd sytuacji i nie opierda sie tylko na zapotrzebowaniu kwh/rok swojego domu.

OK ale mamy przynajmniej jakiś pogląd że dom o takiej powierzchni i takim ociepleniu zużyje tyle i tyle.

Ja wiem że podstawą jest ozc w swoim domu ale fajnie tez wiedzieć jak u innych wygląda zużycie.

Fajnie by było jak by wieciej osób chciało podzielić sie taką informacją.

Wtedy przyszły inwestor ma jakiś pogląd sytuacji i nie opierda sie tylko na zapotrzebowaniu kwh/rok swojego domu.

Dokładnie o to chodzi.