Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jacek3007

jestem pełen podziwu dla Twoich kalkulacji, ten zbiornik nigdy Ci się nie zwróci w porównaniu do własnego, na osiedlu 40 domów, tylko ja mam własny, wszyscy inni (8 butelek dzierżawionych) płacą i płaczą. Sąsiadka wypowiedziała umowę G-sp-lowi, bo za gaz w takim samym budynku jak mój płaci 7k pln (2xwięcej) przy 2 osobach, moja rodzina jest 3 osobowa.

dasz się złowić, to będziesz u nich jak karp na wigilijnym stole,

wypowiedzenie? haha (nie mogłem się powstrzymać - przepraszam), spytaj o koszty rozwiązania umowy,

i daj umowę prawnikowi do przeanalizowania, za 100-150 zł powinien Ci pokazać czarne dziury, czyli sprawy nieujawnione

pozdrawiam

Kilka stron wcześniej była już dyskusja nt. oferty Bałtykgaz.

W dalszym ciągu jest to dzierżawa zbiornika z nieco łagodniejszymi i czytelniejszymi warunkami niż innych koncernów.

Powodzenia i odezwij się za rok, dwa.

Witam,

ostatecznie zdecydowałem się na własny zbiornik, koszt instalacji 11.700,- + 2 odbiory UDT (zbiornik podziemny 2700l) brutto. Głównie zadecydowało to, że w mojej lokalizacji nie ma co liczyć na gaz z sieci. Opcją była gruntowa pompa ciepła, ale to temat na inne forum.

Pozdrawiam

Przy cenie propanu poniżej 1,65 - 1,68 zł/litr przechodzenie na gaz ziemny jest bez sensu.

A dochodzą jeszcze koszty przyłącza, czasem przezbrojenie kotła gazowego.

Witam,

co do opcji zakupu zbiornika na własność, to jestem przekonany do tego rozwiązania i taką też podjąłem decyzję. Jednym z argumentów był brak widoków na sieć gazową.

Gaz ziemny jest jednak tańszy w eksploatacji przy tej cenie propanu, choć zależy to zapewne od regionu. We Wrocławiu, z uwzględnieniem wszystkich opłat (dystrybucja, abonament) koszt 1 kWh to 0,18 zł. Przy cenie propanu 1,60 zł/l i przeliczniku 1l=6,64 kWh to 0,24 zł.

Jeszcze uwaga

Przy obliczaniu oszczędności w przypadku zakupu propanu w lecie, gdy są najniższe ceny, powinno się uwzględnić spadek gęstości wskutek wzrostu objętości pod wpływem temperatury. Przy różnicy lato-zima np. 30C jest to sporo, bo ok. 9%.

Pozdrawiam

akurat nie jestem fizykiem, ale kaloryczność propanu mierzy się chyba przy 15 st C. wtedy 1l waży 0,507 kg

a dla celów podatkowych przyjmuje się mnożniki od 1,103 dla temp -25 st C do 0,954 przy +30 st C

przy temp 15 st C mnożnik 1,0

wynika z tego, że należałoby kupować na wagę :)

gaz zamówiłem po 1,18

Edytowane przez ararad

akurat nie jestem fizykiem, ale kaloryczność propanu mierzy się chyba przy 15 st C. wtedy 1l waży 0,507 kg

a dla celów podatkowych przyjmuje się mnożniki od 1,103 dla temp -25 st C do 0,954 przy +30 st C

przy temp 15 st C mnożnik 1,0

wynika z tego, że należałoby kupować na wagę :)

gaz zamówiłem po 1,18

Zmiany gęstości propanu w stanie płynnym, choć znaczne, jak na ciecz (np. w porównaniu z wodą) nie mają istotnego znaczenia dla normalnego użytkownika z uwagi na znaczną różnicę w cenach pomiędzy okresem zimowym i letnim, bo zawsze i tak bardziej opłaca się kupować latem.

Głównie chodziło mi jednak o to, że przy poziomie 1,60 zł/l ogrzewanie gazem ziemnym jest jednak znacznie tańsze, koszty wyrównują się przy 1,16 zł/ (nie uwzględniając przeglądów UDT, których przy gazie ziemnym nie ma)

a teraz: dość teorii przejdę do praktyki

w tym sezonie zimowym plus okres letni (obojętne czy szacowany tegoroczny, czy w 2016) zużycie mam 2650l

ceny tegoroczne tankowałem 1000l w kwietniu w tygodniu przedświątecznym po 1,48, teraz po 1,18

koszty:

1000 x 1,48 = 1480

1650 x 1,18 = 1947

UDT 250 : 2 = 125

zawór bezp 240 : 6 = 40

razem 3592

2650 x 6,64 = 17596 kWh koszt 1kWh - 0,2041 pln

kto chce może doliczyć koszty pierwszej rewizji po 10 latach ale jak to rozłożyć? przy użytkowaniu przez 10 lat minus 1 dzień kosztów nie ma, przez 20 lat minus 1 dzień jest jedna rewizja przez 30...........

na tej zasadzie można również amortyzować koszty początkowe zakupu butli

ale mnie się zwróciła po trzecim sezonie zimowym w porównaniu z sąsiadami którzy mieli promocje po 1 złotówce

pozdrawiam czytających :)

Nie wiem jaka jest cena gazu ziemnego we Wrocławiu, nie wiem też jak była wyliczana cena 0,18 zł/kWh, ale przez wiele wątków na FM przewijała się cena 0,23 - 0,25 zł/kWh.

Nie można też brać do wyliczeń ciepła spalania w przypadku gazu ziemnego /tak rozlicza PGNiG/ i porównywać z wartością opałową propanu. To są różne wartości.

Co do zmiany objętości propanu w zależności od temperatury. Pomijając skrajności - 30 i +30 st. /przez ile dni w roku takie temp. całodobowo występują w PL?/ śmiało można przyjąć temp. +15 st. dla miesięcy letnich, a zimą to "czysty zysk" odbiorcy.

Opłaty stałe w przypadku propanu /UDT + zawór bezpieczeństwa + rewizja po 10 latach/ są proporcjonalnie do zużycia gazu. Znaczące przy zużyciu rocznym np. 1000 litrów, i malejące w przeliczeniu na kWh przy zużyciu 3 - 3,5 tys. rocznie. To tak jakby wyliczać koszt 1 kWh z gazu ziemnego oddzielnie dla miesięcy letnich i zimowych i podawać tylko dla zimowych. Trzeba liczyć cały rok, 12 kolejnych miesięcy.

Nie wiem jaka jest cena gazu ziemnego we Wrocławiu, nie wiem też jak była wyliczana cena 0,18 zł/kWh, ale przez wiele wątków na FM przewijała się cena 0,23 - 0,25 zł/kWh.

Nie można też brać do wyliczeń ciepła spalania w przypadku gazu ziemnego /tak rozlicza PGNiG/ i porównywać z wartością opałową propanu. To są różne wartości.

Co do zmiany objętości propanu w zależności od temperatury. Pomijając skrajności - 30 i +30 st. /przez ile dni w roku takie temp. całodobowo występują w PL?/ śmiało można przyjąć temp. +15 st. dla miesięcy letnich, a zimą to "czysty zysk" odbiorcy.

Opłaty stałe w przypadku propanu /UDT + zawór bezpieczeństwa + rewizja po 10 latach/ są proporcjonalnie do zużycia gazu. Znaczące przy zużyciu rocznym np. 1000 litrów, i malejące w przeliczeniu na kWh przy zużyciu 3 - 3,5 tys. rocznie. To tak jakby wyliczać koszt 1 kWh z gazu ziemnego oddzielnie dla miesięcy letnich i zimowych i podawać tylko dla zimowych. Trzeba liczyć cały rok, 12 kolejnych miesięcy.

Witam,

cena gazu ziemnego została wyliczona bardzo prosto: kwota z faktur podzielona przez ilość dostarczonej energii w skali roku wg rachunków. Rzeczywiście PGNiG podaje nie wartość opałową ale ciepło spalania. Wartość ta dla propanu, to 7,24 kWh z 1l. Zrównanie kosztów nastąpi wiec przy średniej cenie 1.30 zł/l, co jest możliwe (patrz wyżej) ale trudne do osiągnięcia. Zmiany gęstości propanu to rzeczywiście zimą zysk, ale latem, kiedy kupujemy np 3/4 paliwa straty, choć mało istotne.

W związku z planowaną w lipcu instalacją zbiornika mam pytanie- czy konieczność nasypu 0,5m przy zb. podziemnym wynika z przepisów? Tak jest w projekcie budowlanym, a zależy mi na wyrównaniu powierzchni.

.