Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

.....

nie bedac juz klientem firmy z Lubartowa, chcialbym zdobyc dwie rzeczy z nimi zwiazane:

- historie cen gazu u nich w instalacjach dzierzawionych z ostatnich 5-10 lat

Podejrzewam, że w internecie nie znajdziesz. Jeszcze ze 2-3 lata wstecz e-petrol publikował ceny A i G. Obecnie tego nie robi.

Najłatwiej wyciągnąć z własnych rachunków.

Poza tym każdy klient ma inne ceny. Np. obecnie jedni płacą 2,60 zł/litr, inni 3,50 zł/litr i więcej.

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dzien dobry,

Podejrzewam, że w internecie nie znajdziesz. Jeszcze ze 2-3 lata wstecz e-petrol publikował ceny A i G. Obecnie tego nie robi.

Najłatwiej wyciągnąć z własnych rachunków.

Poza tym każdy klient ma inne ceny. Np. obecnie jedni płacą 2,60 zł/litr, inni 3,50 zł/litr i więcej.

akurat swoje rachunki przechowuje i mam wszystkie te dane (poza tym nieszczesnym regulaminem, ktorego nie dostalem do reki, a wisial jedynie w internecie).

poszukuje tez cen referencyjnych z rynku (na chem-line jest jedynie ostatni rok).

gdyby ktos posiadal takie informacje, bylbym bardzo wdzieczny.

pozdrawiam,

Brodzimierz

Witam serdecznie

Rozważam zmianę ogrzewania to znaczy do aktualnego eko groszku,który jest upierdliwy w obsłudze zamierzam do rzucić zew. zbiornik i instalację gazową w celu większgo komfortu mieszkania (w przyszłości ma być gaz ziemny). Jakby wychodziło drogo zawsze mogę dogrząć ekogroszkiem. Przy moim starym domu pompy powietrznej się obawiałem że i tak nie uda mi się na tyle zaizolowac starego domu letniskowego, żeby jakiś dom pasywny wyszedł i dobre wyniki. Dom pow. netto147 m2 z piwnicą, Jest też opcja pelletu, ale to koszt pewnie koło 30 tys z całom kotłwonią i zawsze trochę wiecej roboty niż przy gazie no ale mneij niż eko groszku. Na razie po wpisach Pana Greengaz'a przekonuje się do własnej butli :)-za, co mega pochwała ustna dla niego !!! :)

Mam też pytanie czy zna Pan kogoś z kujawsko pomorskiego od instalacji tego typu godnego uwagi ?

ja znalazłem na razie tylko http://www.dzwonnik.pl/oferta/gaz-w-zbiornikach/instalacje-zbiornikowe.

Czy zbiornik podziemny można zrobić w miejscu gdzie kiedyś było szambo? a dziurę po nim wybetonować na ten zbiornik podziemny ? I jakie odległosci są wymagane od sąsiada (1 metr?) drogi czy szamba(5m?) ?

Edytowane przez BlackFisH

Firmę Dzwonnik polecam. Autoryzowany przedstawiciel producenta zbiorników Chemet S.A., skład fabryczny.

Jeśli nic się gwałtownie nie zmieni, przejście z propanu na gaz ziemny w przyszłości jest bez sensu. Wychodzi drożej.

Zbiornika podziemnego nie można posadowić w wannie betonowej /starym szambie/. Musi być bezpośrednio zakopany w ziemi.

Podałeś prawidłowe odległości dla zbiornika podziemnego.

• 2 weeks później...

Aktualna cena od 02.10.

Zima za progiem.

Województwo łódzkie i mazowieckie po lewej stronie Wisły.

1,59 zł/litr brutto - minimalna dostawa - 1 000 litrów.

Województwo mazowieckie po prawej stronie Wisły.

1,62 zł/litr brutto - minimalna dostawa - 1 000 litrów.

centrumgaz.eu

tel. 603 940 156

mail: [email protected]

Edytowane przez Greengaz

• 3 weeks później...

Przepisy mówią o zakazie prowadzenia przewodów gazowych przez stopy, ławy fundamentowe i pod nimi co może dotyczyć tarasu.

Pod kostką nie ma przeszkód w rurze osłonowej.

Decyzja należy do projektanta instalacji.

Edytowane przez Greengaz

• 3 weeks później...

Aktualna cena od 14 listopada

Województwo łódzkie i mazowieckie po lewej stronie Wisły.

1,70 zł/litr brutto - minimalna dostawa - 1 000 litrów.

Województwo mazowieckie po prawej stronie Wisły.

1,73 zł/litr brutto - minimalna dostawa - 1 000 litrów.

centrumgaz.eu

tel. 603 940 156

mail: [email protected]

Edytowane przez Greengaz
zmiana nr telefonu

Zbiornik jest na własność, czy dzierżawiony?

Jeśli na własność to jedynym potrzebnym dokumentem jest książka rewizji UDT, ewentualnie faktura zakupu zbiornika.

Przy zbiorniku dzierżawie najlepiej niech umowę wypowie dotychczasowy właściciel i poniesie koszty demontażu, a Ty postawisz w to miejsce własny, nowy zbiornik.

Witam,

zainstalowałem zbiornik podziemny. Czy istnieje możliwość zainstalowania dodatkowego czujnika ciśnienia gazu (lub licznika przepływu) wewnątrz budynku do kontroli jego ilości w zbiorniku? W przypadku zbiorników dzierżawionych zdaje się jest taka mozliwość, ale zdecydowałem się na wlasny.

Pozdrawiam

Jacek

Czujnik ciśnienia gazu? W jakim celu?

Przepływomierz = licznik gazowy. Propan na wyjściu ze zbiornika ma postać gazową.

Firmy dzierżawiące zbiorniki instalują poziomowskazy sprzęgnięte z GPS, aby informować o tankowaniu gazu z innego źródła oraz z wyprzedzeniem planować tankowanie.

W przypadku własnego zbiornika zarówno licznik gazowy jak i bieżąca informacja o poziomie propanu w zbiorniku wydaje się zbędne. Prościej co kilka tygodni podnieść pokrywę i samemu sprawdzić To rozwiązanie nic nie kosztuje. Z czasem nabierzesz wprawy i będziesz w stanie z dokładnością do 10% określić poziom propanu w zbiorniku w zalężnosci od temperatury zewnętrznej.