Lovinia 08.01.2018 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2018 Mój mail[email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ararad 08.01.2018 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2018 Od: robox Domyślnie Propan Witam, widzę że podajesz aktualne ceny na propan w tym wątku, możesz podać namiary na dostawców z których korzystasz? i do trzech innych osób: mieszkam pod Radomiem (26-640), podawajcie namiary, bo pod Szczecin, Rzeszów, Suwałki itd., bo w tej cenie nikt Wam z centralnej PL nie dowiezie, odpowiedzi na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ararad 08.01.2018 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2018 Wskaźnik na butli - 46% pojemnościpozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Breszka 10.01.2018 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Witam! Stoje przed wyborem ogrzewania. Mój dom 150m3 + garaz 30m3 z kotlownia. dom bedzie posiadal rekuperacje, ocieplenie dachu pianka 20cm, z zewnatrz styropian 20cm, Okna 3-szybowe. Podłogowka na calosci procz garazu i kotlowni.(drabinka w lazience ewentualnie grzejnik w garazu) Wybor stanal pomiedzy pelletem a LPG. Troche poczytalem wątkow na temat LPG i widze ze dzierzawa zbiornika odpada. Firma ktora zajmuje sie sprzedaza zbiornikow na wlasnosc zrobila mi kosztorys: i wyglada to nastepujaco:1.Nowa Butla 4850L - 8200zl ,2. plyta fundamentowa - 740zl3. Przylacze - 1200zł,4.Prace montażowe - 1200zł5. Projekt instalacji wraz z uzgodnienienm rzeczoznawcy ds p.pozarowych - 1200zł6. Transport - 1200złWszytsko liczyc na gotowo to ok 13.000zł (wykop w moim zakresie) Pytanie co myslicie na temat ogrzewania LPG, czy to normalne koszta zewnetrzne?Czy oplaca sie robic to wszytsko na rzecz gazu czy pojsc w ogrzewanie pelletem gdzie odchodza koszta zwiazane z butla przylaczami etc.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bronson90 10.01.2018 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Instalacje gazowa dopiero będę miał u siebie w kwietniu ale też miałem takie dylematy jak Ty i zdecydowałem się na własną butlę. Jakby nie patrzeć kilka ton musisz tego pelletu przezucic, dochodzi ci obsługa (popiól, czyszczenie, zasypywanie) i magazywnowanie tego, a zmniejszając kotłownie wygospodarowałem sobie pralnie. Co do kosztów to porównaj sobie cene kotła gazowego a kotła na pellet i wtedy ta różnica topnieje i gaz wychodzi niewiele drożej z cała instalacją. Zastanawiam się czemu taki duży zbiornik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Breszka 10.01.2018 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Instalacje gazowa dopiero będę miał u siebie w kwietniu ale też miałem takie dylematy jak Ty i zdecydowałem się na własną butlę. Jakby nie patrzeć kilka ton musisz tego pelletu przezucic, dochodzi ci obsługa (popiól, czyszczenie, zasypywanie) i magazywnowanie tego, a zmniejszając kotłownie wygospodarowałem sobie pralnie. Co do kosztów to porównaj sobie cene kotła gazowego a kotła na pellet i wtedy ta różnica topnieje i gaz wychodzi niewiele drożej z cała instalacją. Zastanawiam się czemu taki duży zbiornik? W sumie mógłby być 2750l wtedy różnica w cenie to już 2200zl. Myślałem ze jak większy to na spokojnie starczy na jedno tankowanie rocznie przy najniższej cenie w roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 10.01.2018 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Instalacje gazowa dopiero będę miał u siebie w kwietniu ale też miałem takie dylematy jak Ty i zdecydowałem się na własną butlę. Jakby nie patrzeć kilka ton musisz tego pelletu przezucic, dochodzi ci obsługa (popiól, czyszczenie, zasypywanie) i magazywnowanie tego, a zmniejszając kotłownie wygospodarowałem sobie pralnie. Co do kosztów to porównaj sobie cene kotła gazowego a kotła na pellet i wtedy ta różnica topnieje i gaz wychodzi niewiele drożej z cała instalacją. Zastanawiam się czemu taki duży zbiornik? Mimo że nie mam gazu to podpisuje się pod powyższym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ararad 11.01.2018 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2018 (edytowane) Witam! Stoje przed wyborem ogrzewania. Mój dom 150m3 + garaz 30m3 z kotlownia. dom bedzie posiadal rekuperacje, ocieplenie dachu pianka 20cm, z zewnatrz styropian 20cm, Okna 3-szybowe. Podłogowka na calosci procz garazu i kotlowni.(drabinka w lazience ewentualnie grzejnik w garazu) Wybor stanal pomiedzy pelletem a LPG. Troche poczytalem wątkow na temat LPG i widze ze dzierzawa zbiornika odpada. Firma ktora zajmuje sie sprzedaza zbiornikow na wlasnosc zrobila mi kosztorys: i wyglada to nastepujaco: 1.Nowa Butla 4850L - 8200zl , 2. plyta fundamentowa - 740zl 3. Przylacze - 1200zł, 4.Prace montażowe - 1200zł 5. Projekt instalacji wraz z uzgodnienienm rzeczoznawcy ds p.pozarowych - 1200zł 6. Transport - 1200zł Wszytsko liczyc na gotowo to ok 13.000zł (wykop w moim zakresie) Pytanie co myslicie na temat ogrzewania LPG, czy to normalne koszta zewnetrzne? Czy oplaca sie robic to wszytsko na rzecz gazu czy pojsc w ogrzewanie pelletem gdzie odchodza koszta zwiazane z butla przylaczami etc.? Koszty w normie. Butla 2700 powinna Ci spokojnie wystarczyć, jakie masz zapotrzebowanie w kWh/m2 rocznie? (w projekcie) i ile osób zamieszka. Latem też będziesz z kotła miał cwu? pelet bez sensu. Kocioł gazowy jest praktycznie bezobsługowy. Edytowane 11 Stycznia 2018 przez ararad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Breszka 12.01.2018 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 Koszty w normie. Butla 2700 powinna Ci spokojnie wystarczyć, jakie masz zapotrzebowanie w kWh/m2 rocznie? (w projekcie) i ile osób zamieszka. Latem też będziesz z kotła miał cwu? pelet bez sensu. Kocioł gazowy jest praktycznie bezobsługowy. na razie 3 osoby. Latem woda z kotla cwu. hydraulik wycenil kotlownie na pellet kompletna z piecem na 11tys zas kotlownie na lpg ok 9tys z dobrej firmy piecem kondensacyjnym. Pellet moge kupowac sprawdzony po 550zl/tone poworkowany z transportem na palecie wiec tez nie ma krzywdy, no ale magazynowanie przewalanie tego itp to dodatkowa robota wzgledem lpg. czyli roznica w montazu instalacji wychodzi ok 8 tys zl drozej na lpg. hmmm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ararad 12.01.2018 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 Ja opisałem koszty lpg parę stron wcześniej, latem zużywam 30 l. propanu na cwu (podgrzewana do 44 C) dla 3 osób (butla 11kg wystarczyła na 3 tygodnie), w domu stała temperatura 21,5 C. Sąsiedzi z ekogroszkami i peletami narzekają na koszty i robótki w kotłowni i za wysoką temperaturę w domu. Ja z kolei narzekam na ekogroszkowców, że zasmradzają całe osiedle. Poza tym policz koszty eksploatacji przy letniej cenie propanu (w lipcu płaciłem 1,18/litr) bo może sugerujesz się ceną aktualną. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo22627 16.01.2018 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 Pytanie laika , czy jeżeli zatankuje całą butle wiosną dajmy 4800l do 95% i następne tankowanie będę planował na lato następnego roku , to czy w tym czasie może nastąpić coś w stylu pogorszenia jakości opałowej gazu ? Występuje jakieś zjawisko "starzenia" się gazu czy zmiany pod wpływem wysokich letnich temperatur w jakimś % ze stanu ciekłego do lotnego - tzw gazyfikacji ? Drugie pytanie - dom 180m2 użytkowej + 30m2 garaż w bryle, wg cieplowłasciwe 68kWh/m2*rok dla trzech osób + cwu, wszedzie planuje robić podłogówkę. I teraz pytanie za 100 pkt butle brać 2700 i ryzykować że braknie w lutym/kwietniu gazu i dokupywać drogo w tym okresie czy postawić 4800 - działkę mam duża i bez problemu ją zmieszczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 16.01.2018 14:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 @przemo22627 1. Z propanem w zbiorniku nic się nie dzieje w czasie.2. Zapotrzebowanie roczne ok. 16 000 kWh z cwu, czyli ok. 2 300 - 2 400 litrów propanu.Problem w ocenie na podstawie cieplowłaściwe.pl, które jest bardzo szacunkowe. Zrób rzetelne OZC będziesz bliżej 'prawdy'. Większy zbiornik to swoboda w zakupach propanu = większa elastyczność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Breszka 17.01.2018 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Tez to rozkminiam. Różnica w cenie bultli wacha się w granicach Ok 2200zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo22627 22.01.2018 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2018 (edytowane) @przemo22627 Zrób rzetelne OZC będziesz bliżej 'prawdy'. Pytanie gdzie takie rzetelne OZC można zrobić ? Mój dom to Dom w Nagietkach 3 - https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-nagietkach-3-m480efb44117b6 I jeśli ararad ledwo mieści sie w swoim Prometeuszu 150m2 w 2400-2600l w sezonie to poważnie zastanawiam sie nad 4800 jednak. Edytowane 22 Stycznia 2018 przez przemo22627 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 22.01.2018 17:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2018 Np. Asolt na FM. Dom domowi nie jest równy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdamoZ 26.01.2018 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 Np. Asolt na FM. Dom domowi nie jest równy. zgadzam się z powyższym - mam dom 350m2 i butlę 2750l i wystarcza przez ostatnie 3 lata, zimy mamy ciepłe więc nawet zostaje 30-40%. tankuję raz w roku w lipcu dokładnie tak jak ararad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 28.01.2018 09:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2018 Aktualna cena od 27 stycznia Województwo łódzkie i mazowieckie po lewej stronie Wisły. 1,60 zł/litr brutto - minimalna dostawa - 1 000 litrów. Województwo mazowieckie po prawej stronie Wisły. 1,63 zł/litr brutto - minimalna dostawa - 1 000 litrów. centrumgaz.eutel. 603 940 156mail: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo22627 30.01.2018 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 zgadzam się z powyższym - mam dom 350m2 i butlę 2750l i wystarcza przez ostatnie 3 lata, zimy mamy ciepłe więc nawet zostaje 30-40%. tankuję raz w roku w lipcu dokładnie tak jak ararad Adamo moge dostać jakiś namiar do Ciebie , chciałbym porozmawiać o Twoim domu i ogrzewaniu butlą bo nadal mam dylemat czy brnąć dalej w to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Badyl18 04.02.2018 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 Witam!Pytanie za 100pktJakie warunki techniczne musi spełnić kotłownia (pompa gospodarcze) w którym będzie pracował kocioł na propan?Interesuje mnie szczególnie wentylacja - czy w domu w którym będzie rekuperator (wentylacja mechaniczna) muszę wyposażyć kotłownię w oddzielny kanał wentylacyjny (grawitacyjny) ?Jeśli chodzi o kratkę ściekową to jestem w stanie z niej zrezygnować.Jakieś inne obostrzenia?Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 04.02.2018 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 Jeśli ktoś teraz jest zainteresowany zbiornikiem to może licytować..http://groszdlanatalki.pl/advert/nowy-zbiornik-na-gaz-lpg-o-pojemnosci-2700-litrow/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts