Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wróżenie z fusów.

Drożeje dalej

Województwo łódzkie i mazowieckie po lewej stronie Wisły.

1,57 zł/litr brutto - minimalna dostawa - 1 000 litrów.

Województwo mazowieckie po prawej stronie Wisły.

1,60 zł/litr brutto - minimalna dostawa - 1 000 litrów.

centrumgaz.eu

tel. 603 940 156

mail: [email protected]

No, w tym roku nie wyglada to wesoło. Sam się zastanawiam czy nie tankować JUŻ. Greengaz miałbym prośbę, czy możesz podać jaka jest cena propanu na wschodniej granicy? Jeśli to zbyt duża prośba, to przepraszam i zrozumiem.

Raczej taniej nie będzie. Z naciskiem na raczej.

Wystarczy obserwować co się dzieje na stacjach benzynowych z ceną ojeju napędowego i benzyny.

Cena na granicy wschodniej?

To cena detaliczna minus marża. Marża jest stała. ;)

• 2 weeks później...

Prężność propanu zależy od temperatury, a nie od ilości propanu w zbiorniku. Przy stałej temperaturze ciśnienie gazu jest niezmienne, aż do wyczerpania zapasu gazu.

Tutaj zależność ciśnienia w zbiorniku od temperatury.

krzywe_nasycenia.jpg?resize=360%2C449

Czy cena spadnie? Nie wiadomo co jeszcze Trump wymyśli.

Cena na granicy wschodniej?

To cena detaliczna minus marża. Marża jest stała. ;)

Nie, nie. Chodzi o cenę hurtową. Te informacje sa publikowane na e-petrol, ale w płatnym panelu. jednak to chyba nie ma znaczenia, bo widać, ze ropa rośnie i nie zanosi się nic co by to miało spowolnić. Należałoby podziękować bucowi, znaczy trampkowi... Trampowi :) za to, że ogrzewanie w tym sezonie bedzie droższe niż w poprzednim.

Witam wszystkich na forum. Zastanawiam się nad zmianą ogrzewania na propan. Dostałem dwie propozycje od A...g i jedną od B...g. 1) Rabat na instalacje zbiornika,ilość gazu który muszę zakupić to 3500m3 nie ograniczony czasowo. W przypadku rozwiązania umowy , zwrot rabatu procentowo do zakupionego gazu i koszt odessania gazu i demontażu zbiornika 1200zł. Cena stała gazu przez rok 1.67+ 25zł miesięcznie za to ,że cena jest stała+24zł za zbiornik na miesiąc.Rabat to 4500. 2) płace za instalacje zbiornika 4500. Brak narzuconej ilości gazu. Stała cena 1.67 przez 2 lata.Reszta tak samo. B...g. Instalacja zbiornika 5400, rabat 2400. opłata za zbiornik 327zł/rok. Ilość gazu do kupienia 12000l nie ograniczonej czasowo. Cena gazu z portalu e-petrol na dzień zakupu, na dzień disiejszy to 2.02zł/l.Umowa czas nieokreślony.w przypadku zerwania umowy zwrot rabatu procentowy do zakupionego gazu.Co o tym sądzicie? Edytowane przez PAWEł6004

Mam pytanie w kwestii sprawdzenia szczelności instalacji gazowej a konkretnie od zbiornika do domu. UDT sprawdza raz na 2 lata i tylko mierzy przy zbiorniku a przynajmniej tak mi się wydaje. Reszta ich nie interesuje, a przecież złącze zbiornik-rura oraz przy zaworze w skrzynce przy domu. Teraz miałem zmieniany zawór bezpieczeństwa i nie było sprawdzenia szczelności. A przecież zawór jest wkręcany i jest jakaś uszczelka. Ja fachowcom nie mogę mówić jak co mają robić, ale może samemu można jakoś sprawdzić szczelność? woda z mydłem może wystarczy? tyle że nie ma dojścia do całego obwodu połączenia.

Wiadomo że niebezpieczeństwa nie ma bo jeśli będzie mała nieszczelność to będzie niegroźna i nie wyczuję tego nosem. Sęk w tym, że taka mała nieszczelność może spowodować spore ubytki gazu analogicznie do kapiącego kranu.

P.S.

Czy to prawda że mają rezygnować z ochrony katodowej? Podobno pomiary zależą od wilgotności, itp. i różnie są robione albo nawet wcale.

@Andrzej19699

Jak poprosisz inspektora UDT by sprawdził szczelność instalacji w skrzynce na ścianie /zawór i reduktor II stopnia/ nie odmówi. Przynajmniej u mnie.

Firma wymieniająca zawór bezpieczeństwa powinna sprawdzić szczelność po wymianie.

Nie śledzę szczegółowo zapowiedzi zmian w przepisach. Jak na razie nic nie uległo zmianie. Ochrona katodowa jest - rewizja co 10 lat, brak ochrony - rewizja co 5 lat.