Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

1. Nie ma przepisów regulujących odległość przewodu gazowego od muru budynku.

2. Reduktor II stopnia montuje się w skrzynce na budynku jak najbliżej wejścia przewodu do budynku i kurka głównego.

O sposobie położeniu instalacji zewnętrznej decyduje projektant. To projektat oraz wykonawca posiadajacy uprawnienia biorą odpowiedzialność za prawidłowe i zgodne z przepisami wykonanie instalacji gazowej.

Projektant może kierować się życzeniami inwestora co do miejsca położenia /przebiegu/ instalacji.

Nie można samodzielnie wykonać instalacji gazowej wg własnego pomysłu.

centrumgaz.eu

tel. 889 695 029

mail: [email protected]

Edytowane przez Greengaz

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...

Otrzymuję pytania od dzierżawiących zbiorniki lub stojących przed decyzją dzierżawy - jak korzystać z arkusza pozwalającego wyliczyć oszczędności po przejściu na własny zbiornik.

1. arkusz należy pobrać na własny dysk /zakładka Pliki - pobierz/,

2. po pobraniu na własny dysk wypełniamy pola w kolorze odcieni zieleni /w odcieniach fioletu wypełniają się automatycznie/,

3. w przypadku dzierżawcy rozliczającego się w telemetrii, czyli w m3, należy przeliczyć m3 na litry /przeliczniki podane są w rogu tabeli/,

4. w pierwszym rzędzie arkusza wpisujemy ilość zużywanych litrów i czas /w latach/ w którym chcemy dokonać porównania,

5. w pola "własny zbiornik" wpisujemy aktualną cenę rynkową propanu, koszt UDT /jest stały i wynosi 157 zł/ oraz koszt przepięcia zbiornika na własny,

6. w pola "firmowy zbiornik" wpisujemy aktualną cenę za litr płaconą dzierżawcy, miesięczny koszt dzierżawy zbiornika /jeśli opłata jest pobierana kwartalnie należy rozbić na miesiące/ oraz koszt początkowy instalacji /to pole wypełniają tylko przyszli dzierżawcy zbiornika; w przypadku przepięcia na własny instalacja pozostaje i nie jest kosztem/,

Uwaga:

Rozmawiający z koncernem nie powinni wpisywać ceny gazu z oferty. Jest to cena pierwszego tankowania /promocyjna/ i nie ma wiele wspólnego w ceną w latach następnych. Najlepiej zapytać sąsiada już korzystającego ze zbiornika dzierżawionego w tym samym koncernie, ile płaci aktualnie na gaz.

W razie pytań zapraszam na priv.

Link do kalkulatora:

https://docs.google.com/file/d/0ByRRnW3USVTWU0QyMXlFczJrSkE/edit?usp=sharing

centrumgaz.eu

tel. 889 695 029

Edytowane przez Greengaz
literówka

Dobre wiadomości dla właścicieli zbiorników.

Cena propanu, mimo trwającego sezonu, gwałtownie spada.

Przykładowo w marcu ubiegłego roku była zbliżona do 2,40 zł/litr brutto.

Obecnie poniżej 2 zł/litr.

Dla dzierżawiących zbiorniki i rozliczających się w telemetrii.

Cena m3 poniżej 7,8 zł/m3.

centrumgaz.eu

tel. 889 695 029

Edytowane przez Greengaz

Pisałem obszernie na ten temat wcześniej.

Dzierżawiąc zbiornik podpisuje się jednocześnie umowę na dostawy gazu.

Umowa, niezależnie od firmy dzierżawiącej zbiornik, zawiera prócz czasu trwania umowy, również deklarację zużycia.

Wypowiedzenie umowy przed spełnieniem któregoś z tych warunków powoduje naliczenie kar.

Zbiornik jest plombowany co uniemożliwia zatankowanie propanem kupionym na wolnym rynku.

Firmy wykorzystują te zapisy w umowie kształtując w sposób dowolny ceny gazu dla klienta.

Często się spotykamy, zwłaszcza przy większym zużyciu gazu, z zerwaniem umowy z koncernem, zapłaceniem kar i przepięciem zbiornika na własny.

Co się opłaca łatwo wyliczyć.

12,3 zł/m3 - 7,8 zł/m3 = 4,5 zł/m3 różnicy pomiędzy ceną rynkowa, a zaproponowaną przez firmę B. Tą kwotę pomnożyć przez zużycie i już mamy oszczędności.

Warto też wziąć pod uwagę, że martwy sezon na propan dopiero nadchodzi i ceny na rynku jeszcze spadną, tym samym różnica jeszcze się powiększy.

Przemco chyba nadszedł czas podejmowania decyzji. W razie problemów pomogę.

centrumgaz.eu

tel. 889 695 029

Edytowane przez Greengaz

Podzielę się swoimi doświadczeniami z pierwszego sezonu grzewczego. Mam własny zbiornik 2700 kupiony od rolnika za 2500 złotych. Rewizja, próba ciśnieniowa, papiery - w sumie 1000 złotych.

UDT oczywiście już sobie o mnie przypomniał, skasował za "roczną opiekę" 157 złotych, ale pan urzędnik już w tamtym roku uprzedził mnie, że będziemy się widzieć do dwa lata, zatem ta opłata jest zwykłym haraczem. No cóż - jak to w Polsce.

Gaz tankowałem po 1.91 z firmy Barter Gaz, ale poszukam innego dostawcy, bo na początku były problemy z regulacją kotła. Do dziś wszystko pracuje dobrze, ale może znajdę jakiegoś pewniejszego dostawcę. Miałem też wątpliwości, co do uczciwego ustawienia licznika litrów na cysternie.

Ogrzewanie uruchomione 9 listopada - nowy dom, prace zakończone tydzień wcześniej i dom nie był wygrzewany w żaden inny sposób. Ściany ytong energo 24cm + 15 cm grafitowego styro. Dach - skosy 30 cm wełny 0,035 + 40-60 cm wełny 0.039 nad jętkami, co stworzyło mi dodatkowy strop. Podłoga 10 cm grafitowego styro. Okna 3 szyby, większość od południa, w tym 6 sztuk dachowych - wszystkie od południa. Garaż w bryle oddzielony od domu 10 cm grafitowego styro, bez ogrzewania. Kilka mostków termicznych - do opanowania latem. Tarasy, schody - wszystko poza budynkiem. Wentylacja mechaniczna z rekuperatorem Itho - skręcona na maksa. GWC rurowy 40 metrów bieżących. W całym domu tylko grzejniki. W kominku spalone 3 m3 drewna.

Do dziś wskaźnik na butli zatrzymał się na 17%. Czyli zużyłem w granicach 2000 litrów. W domu 20,5 stopnia na dole, 21 na piętrze.

Gdyby zima skończyła się w normalnym trybie, cały sezon kosztowałby mnie 3200 złotych. Dla mnie spoko, szczególnie, że całą instalację CO robiłem z ojcem i wraz z kotłem, grzejnikami i własną butlą kosztowała mnie 18 tysięcy.

Dla mnie stawki, jakie proponują koncerny są szokujące. Łatwo wyliczyć, że własny zbiornik używany, przy ruszeniu głową i załatwieniu wszystkiego samodzielnie zwraca się po pierwszym tankowaniu. A późniejsze koszty nie są zabójcze. Miałem węgiel i dziękuję - rola palacza mi nie odpowiada, a krzyż do dzisiaj daje mi w kość.

Ciekawe, jaką cenę propanu w tym roku zaproponują dostawcy. Może ktoś ma polecanego w okolicach Bydgoszczy? Będę tankował pewnie w czerwcu, lipcu.

Minus takiego ogrzewania? Jeden, ale zasadniczy - ten dreszczyk emocji podczas sprawdzania poziomu gazu i wieczna troska o to, "czy wystarczy do lata". Ale ja już taki jestem, że wszystkim się przejmuję i lubię mieć dużo na głowie.

Pozdrawiam,

Michał Wynarski

.

Gaz tankowałem po 1.91 z firmy Barter Gaz, ale poszukam innego dostawcy, bo na początku były problemy z regulacją kotła. Do dziś wszystko pracuje dobrze, ale może znajdę jakiegoś pewniejszego dostawcę. Miałem też wątpliwości, co do uczciwego ustawienia licznika litrów na cysternie.

Do dziś wskaźnik na butli zatrzymał się na 17%. Czyli zużyłem w granicach 2000 litrów.

Dla mnie stawki, jakie proponują koncerny są szokujące. Łatwo wyliczyć, że własny zbiornik używany, przy ruszeniu głową i załatwieniu wszystkiego samodzielnie zwraca się po pierwszym tankowaniu. Ciekawe, jaką cenę propanu w tym roku zaproponują dostawcy. Może ktoś ma polecanego w okolicach Bydgoszczy? Będę tankował pewnie w czerwcu, lipcu.

Pozdrawiam,

Michał Wynarski

Oskarżenia wobec wymienionej firmy bardzo poważne. Czy mógłbyś rozwinąć temat podejrzeń o licznik?

17% na zbiorniku raczej sugeruje o zużyciu 1800-1850 litrów, no chyba, że był celowo przepełniony latem ze względu na niską cenę.

Co do pierwszego odpalenia pieca to problem występuje praktycznie zawsze. Piec powinien być ustawiany po min 2 tygodniach od pierwszego tankowania. Problem dotyczy tylko "pierwszego" tankowania zbiornika nowego (azot) lub zbiornika po rewizji (2,7 m3 powietrza).

Gazy te potrafią fałszować propan i stąd częste problemy z piecem (brak gazu, zły skład gazu, nieprawidłowy płomień itp.)

To nie są oskarżenia, po prostu głośno myślę:)

W kwestii składu gazu - o tym mówił mi serwisant, że pewnie jest azot, ale sugerował, że dodają go właśnie firmy handlujące propanem. Zbiornik był używany, ale po rewizji i zalaniu wodą przy próbie ciśnieniowej.

Co do wskazań licznika - ta wątpliwość pojawiła się później, byłem tankowaniem zaaferowany i nie zwróciłem na to od razu uwagi, ale pan zatankował mi 85% pojemności zbiornika. Na wydruku było jednak, że to aż 2400 litrów. Za tyle też zapłaciłem. Pojemność zbiornika to 2700, czyli 85 procent powinno dać około 2300. Pan później twierdził, że w przypadku zupełnie pustych zbiorników można zatankować więcej i stąd ta różnica. Dałem wiarę, ale do dziś mnie to trochę nurtuje.

Wszystko się zgadza.

Totalnie pusty zbiornik, tankowany do 85% "weźmie" więcej niż 2300L.

U mnie na wskaźniku od tygodnia jest 0%, ogrzewanie działa, ciśnienie pierwotne 5barów i nie spada.

Miałem sezon zamknąć jednym tankowaniem, ale niestety jest nadal zima i kolejne tankowanie mam zamówione.

Pozdrawiam

GREGOR