Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ostro w dół :)

Województwo łódzkie i mazowieckie po lewej stronie Wisły.

1,60 zł/litr brutto - minimalna dostawa - 1 000 litrów.

Województwo mazowieckie po prawej stronie Wisły.

1,63 zł/litr brutto - minimalna dostawa - 1 000 litrów.

centrumgaz.eu

tel. 603 940 156

mail: [email protected]

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam jestem nowy na forum zastanawiam sie na wyborem ogrzewania czy pompy ciepla , czy odrzewanie gazem ze swojego zbiornika dodam ze jak bym mial gaz ziemny to bym sie chwili nie zastanawial . Chcialem sie zapytac jak wyglada sytuacja ludzi ktory taki gaz maja u siebie , co prawda dom domowi nie rowny ale zawsze mozna dowiedziec sie czy uzytkownicy sa zadwoleni

https://www.cdc24.pl/aktualnosci/82428/gaz-ziemny-kontra-lpg-czym-ogrzewac-dom-jednorodzinny tu są jakieś wyliczenia i przeliczniki.

Nie zapominajmy jednak, że można kupić litr propanu w różnych cenach, a stawki w ziemnym w zasadzie są nie do ruszenia. Trzeba by np. na dzień dzisiejszy policzyć propan np. za 1,6zł i ziemny (nie wiem) , uwzględnić wszystkie towarzyszące opłaty łącznie z przeglądami udt, itp. czyli conajmniej na 5 lat albo i 10.

A tutaj jest dużo informacji również https://forum.muratordom.pl/showthread.php?163035-Propan-ta%C5%84szy-od-gazu-ziemnego

Edytowane przez Andrzej19699

• 4 weeks później...

Witam

Również i ja zastanawiam się nad wymianą starego kotła Defro Optima komfort z k3p z pid górnego spalania.

Dom niecałe 120m2 pietrowy

Brak podlogówki tylko grzejniki 11szt plus solary zbiornik cwu 300l. Piec z zaworem 4drogowym sterowany elektronicznie plus regulator pokojowy oraz na 7grzejnikach termostaty elektoniczne.

Okna plastikowe dwuszybowe.

Zależy mi na tym aby jak najmniej spędzać czasu w kotłowni i do tego nie zbankrutować.

Jestem w stanie trochę dołożyć do ogrzewania w zamian za komfort jaki z tego można uzyskać.

Myślę o ogrzewaniu kotłem na prąd z buforem lub bez oraz o gazie lpg ze zbiornikiem na własność.

W mojej okolicy ruszył program wymiany kopciuchow i mogę liczyć na 70procet upustu.

Również rozważam instalację PV jeśli będzie dofinansowanie.

Instalację jaka teraz posiadam to głównie pod piec stalopalny w miedzi z dwoma pompkami na CO i CWU ,grzejniki zwykle aluminiowe do tego solary.

Aha kotłownia wewnątrz budynku bardzo mała. Teraz stoi tam Defro 12kw i bojler i jest malutki miejsca.

Może ktoś coś doradzi.

Dodać muszę że na środę jestem umówiony z kobietą od gazu LPG aby żuciła okiem na podwórko (mała działka sąsiedzi bardzo blisko), czy wogule taka możliwość montażu butli LPG będzie możliwa.

Reasumując dość mam ciągłego łażenia praktycznie teraz raz na dobę z pieca wybieram popiół i zasypuje go ekogroszku 20kg i tak palę około 24godzin i tak w kółko.

Do tego co kilka dni skrobanie czyszczenie samego pieca. Także pora temu coś zaradzić.

Pozdr

@ moonisia, mnie całość na zewnątrz zrobił Bałtyk gaz. Jedyne co na mojej głowie to załatwienie papierologii-Mapa do celów projektowych/geodeta, starostwo, architektura, UDT i wykonać wykop na położenie uziemienia zbiornika i nie jest to problem ale jak chcesz mieć pełny komfort i zapłacić więcej, bo nikt tych spraw nie załatwi gratis, to Twój wybór. Kosztowało ok 12tys. pierwsze tankowanie musiało być od nich, niestety później nie byli już konkurencyjni cenowo(dziwne) dlatego znalazłem dobrą firmę(nie kogucik) gdzie ceny są konkurencyjne w stosunku do reszty w mojej okolicy a nawet województwa. Jest to Polski gaz z siedzibą w Sosnowcu i nie robią kwestii jeżeli chodzi o min ilość tankowanego gazu. Może działają też w Twojej okolicy.

@ Juras44

Jesteś nowy i już się nie chce czytać przepisów a jest o problemach technicznych cała "kupa" wątków. Jak chcesz liczyć na "fachowców" a nie wszystkich pisze się z dużego F to obyś nie wtopił. Biorąc jakąkolwiek firmę musisz przynajmniej odrobinę wiedzy bo wpuszczą Ciebie w maliny. Miałem takich na różnych etapach budowy więc wiem co piszę. Powinieneś liczyć się z rozbudową/ dołożeniem grzejników ja to musiałem zrobić bo w mordę nie mam podłogówki, niestety. Namawiam czytaj, ja wiem że są fajniejsze tematy ale tu chodzi o Twoją kasę bo fachura, do tego nieuczciwy albo taki co jeszcze wczoraj naprawiał auta(miałem takiego), mogą z tego wyniknąć problemy. Ty musisz wiedzieć czego chcesz bo większość tzw fachowców spłyca temat im chodzi o czas i szybką kasę!

Pozdrawiam

Witam jaka cena gazu? Coś ruszyło w dół?

1,52 zł/litr brutto - minimalna dostawa - 1 000 litrów.

1,55 zł/litr brutto - minimalna dostawa - 1 000 litrów.

centrumgaz.eu

tel. 603 940 156

I jeszcze kilka groszy w dół

1,48 zł/litr brutto - minimalna dostawa - 1 000 litrów.

1,50 zł/litr brutto - minimalna dostawa - 1 000 litrów.

centrumgaz.eu

tel. 603 940 156

Chcialem sie zapytac jak wyglada sytuacja ludzi ktory taki gaz maja u siebie , co prawda dom domowi nie rowny ale zawsze mozna dowiedziec sie czy uzytkownicy sa zadwoleni

Też czekam na takie opinie ale nikt do tej pory nie potrafił mnie przekonać do LPG. Wiem że jest to wygoda ale jak wyliczył mi kalkulator na stronie https://www.cdc24.pl/kalkulator, za ogrzewanie i wodę domu 90m. wychodzi:7247 zł ! ! !, można się załamać.

Od siebie mogę napisać, że też się obawiałem zużycia a jest rewelacyjnie. Na początku jeszcze przepalałem kominkiem bo szczerze mówiąc obawiałem się, że braknie mi gazu a teraz nawet mi się nie chce po drewno biegać. Tankowałem w maju, w lipcu wygrzewałem posadzki a regularną pracę kocioł zaczął od końca października.. Do tej pory zużył 25 % z butli 2700 l i na początku spalilem 1.5 m3 drewna

Jakie dane podstawiałeś do kalkulatora?

Budynek 1967 - 1986

Przy cenie gazu 1.38zł wychodzi 7247 zł natomiast cena jaką proponuje Amerigaz 2,09 na dwa lata to wychodzi absurdalna kwota 10976 zł

Kolego Greengaz, czy mógłbyś odebrać wiadomość na PW

Od siebie mogę napisać, że też się obawiałem zużycia a jest rewelacyjnie. Na początku jeszcze przepalałem kominkiem bo szczerze mówiąc obawiałem się, że braknie mi gazu a teraz nawet mi się nie chce po drewno biegać. Tankowałem w maju, w lipcu wygrzewałem posadzki a regularną pracę kocioł zaczął od końca października.. Do tej pory zużył 25 % z butli 2700 l i na początku spalilem 1.5 m3 drewna

To jest informacja zachęcająca.