Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nie wiem. Po poradach min. na tym forum postawiłem na dobre ocieplenie i ogrzewanie wyłącznie grzejnikami. Kocioł mam nie kondesacyjny ale z zamkniętą komorą. Pogodówka steruje temperaturą kotła od razu, na grzejnikach z wyjątkiem jednego stale otwartego obwodu w pralni, regulatory na 3. Czy masz na stałe otwarty jakiś obwód podpięty bezpośrednio do kotła?

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ocieplenie mam wykonane poprawnie, może nie super grubym grafitem, ale

15cm dobrego białego jest. Instalacja na osobnych rozdzielaczach i

pompach na podłogę i grzejniki.Za kotłem wpięte jest sprzęgło z niego

zasilany rozdzielacz z którego zasilane są grzejniki. Nie mam na nich

jeszcze założonych termostatów !.

Trójnikiem dalej idzie zasilanie na zawor 3D mieszający z siłownikiem,

dalej na rozdzielacz i poszczególne pętle.

Trochę drożej

Województwo łódzkie i mazowieckie po lewej stronie Wisły.

1,60 zł/litr brutto - minimalna dostawa - 1 000 litrów.

Województwo mazowieckie po prawej stronie Wisły.

1,62 zł/litr brutto - minimalna dostawa - 1 000 litrów.

centrumgaz.eu

tel. 603 940 156

mail: [email protected]

• 2 weeks później...

Witam

W mojej miejscowości zaczyna się projektowanie sieci gazowej i prawdopodobnie na wiosnę 2020r. popłynie gaz. - od 2016r. posiadam własny zbiornik- pytanie czy warto podłączyć się do sieci gazowej czy pozostać z własnym zbiornikiem? Przyłącze + projekt instalacji od ogrodzenia do domu to jakieś 3tyś zł. Czy używany zbiornik można odsprzedać jeśli tak to jakie są realną cenę za niego uzyskać?

Witam! Chciałem się podzielić własnymi odczuciami na temat ogrzewania Lpg z własnej butli.

Pierwszy sezon grzewczy.

Przez okres od 01.10 - 01.03 spaliłem ok. 1700l. Przy cenie zakupu po 1.55 brutto wychodzi ok. 2600zl . Temperatura w domu ustawiona od początku na 22 stopnie do tego codziennie cwu. Dom ok 200m ocieplony 15cm szary grafit z termoorganiki terminu plus 0,31 . Poddasze pianka. Cały dom bez grzejnika , wszystko na podłogowce , na dole wszędzie kafle. + rekuperacja.

Generalnie jestem zadowolony bo przez cała zimę nie wiedziałem o piecu a koszta nie wydają się dużo większe od palenia węglowego czy pelletowego.

Pozdrawiam !

Witam,

proszę o radę, mam awaryjną sytuację. Moja mama ma 83 lata, niedawno przeszła zawał. Została sama w sporym domu z c.o. w piwnicy. Naturalne jest, że chciałem ją zgarnąć do siebie, ale nie chce robić problemu i upiera się. Próbowałem już kilka lat temu, ale z podobnym skutkiem. Starych drzew się nie przesadza... itd...

cóż - sytuacja wygląda tak, że ja mam rodzinę, dom i przyzwoitą pracę w okolicach P-nia, ona mieszka w okolicach Głogowa.

C.O. regularnie nawala, bo zamontowano tam przy 15kw piecu 130 mm rurę jako komin, nie wiedziałem nic o tym do momentu, aż to nie powstało. Problemy nie kończą się bo regularnie to się zapycha.

Chciałbym w takiej sytuacji zamontować jej zbiornik w ogrodzie z LPG. Min. 2700 l.

Czy można prosić o jakieś godne polecenia kontakty w dolnośląskim? Interesuje mnie kompleksowa usługa - zbiornik + piec kondensacyjny + montaż.

Z góry dziękuję za polecenia.

Michał.