Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

cześć!

jak wyglądają bieżące ceny u Ciebie greengaz? jesteś moim punktem odniesienia w majowo-czerwcowych przepychankach z Ameri, Bałtykiem i Gaspolem...

PS. drugi pełny sezon na "własnym propanie" w domu rewelacja!!!!! zużyte nieco ponad 1.200 litrów na co+cwu+gotowanie przy temp. wewnątrz 22,0-22,5*C. I gdyby nie 700,- wydane na serwis i wymiany podzespołów w Viessmannie 222-F to uwierzyłbym w cuda ;)

PS2. wiarę w cuda burzy także UDT wymagające jakiegoś cholernego przeglądu armatury i warunkowo dopuszcza mi zbiornik na miesiąc... Mam wrażenie, że w rejonie Gorzowa jestem jedynym posiadaczem małego zbiornika podziemnego, bo nikt nic nie wie (ani UDT, ani ja, ani zeszłoroczny dostawca propanu)

Podaj bliższe szczegóły. Nie wiem o co chodzi.

Z punktu widzenia UDT zbiornik podlega rewizji co 2 lata.

Inspektor umawia się na wizytę, popatrzy, sprawdzi czy nie ulatnia się gaz, wpisuje do książki dokonanie rewizji, przychodzi faktura na 250 zł. Przy rewizjach co 2 lata nic nie jest wymagane, a przynajmniej ja się nie spotkałem z żądaniem sprawdzenia armatury, bo niby co i jak sprawdzać.

arrr wymagania dotyczą kontroli zaworu bezpieczeństwa przez użytkownika 1 w roku

zawór.jpg

załóż zeszyt kontroli zaworu i wpisuj datę i ocenę "pozytywny" i tyle ten przegląd robisz sam możesz mydlinami, płynem do okien lub środkiem do wykrywania nieszczelności

drugi akapit tego paragrafu odnosi się do kontroli działania w obecności UDT co 6 lat

Greengaz możesz wrzucić tutaj certyfikat swojego gazu? bo chciałem porównać z innymi dostawcami. Jeden z dostawców mi powiedział, że propan może mieć różne domieszki i wartość opałową. Bo mam stary z 2015 roku i chciałem porównać sobie z innymi.

P.S.

Czy to prawda, że dostawca gazu powinien zrobić odpowietrzenie zbiornika bodajże pod koniec tankowania. Tak mi powiedziano, tylko nie pamiętam po co to się robi.

Jakby ktoś chciał sobie porównać to tu https://www.chemline.pl/certyfikaty-gazu/ są np. certyfikaty firmy innej, w której właśnie zwrócono mi uwagę kilka dni temu, że ich cena jest wyższa (1,78zł) ale nie z powodu marży ale z powodu jakości gazu i jakości tankowania (kierowca odpowietrza zbiornik pod koniec tankowania chyba *żeby wskaźnik pokazał realny stopień napełnienia zbiornika).

Nie wiem ile w tym prawdy a ile marketingu, bo ich cena jest wyższa ok. 20%, więc nie jestem przekonany czy warta tego że propanu jest tam 1 czy parę procent więcej. Jeszcze jest kwestia zanieczyszczeń jak siarka olej itp. co ponoć wpływa na żywotność instalacji czy zbiornika.

Ja póki co zostaję u Greengaz, a potem będę mieć cały rok na rozkminianie tych spraw.

Jak prześledzisz badania Chemline są też z zawartością czystego propanu poniżej 97%. Z [punktu widzenia użytkownika nie ma znaczenia czy zawartość propanu wynosi 96, czy 98%.

Odpowietrzanie zbiornika? A skąd w eksploatowanym zbiorniku powietrze?

Wskaźnik na zbiorniku ma charakter orientacyjny, głównie dla użytkownika. 20% poziomu ->->-> rozglądaj się za dostawą.

Z dostawcą rozliczasz się w litrach wg. licznika przepływowego na cysternie, a nie wskaźnika na zbiorniku w % napełnienia.

Dzięki za zaufanie :hug:

Proszę bardzo.

Z 10.05.

Propan 97,6%

[ATTACH=CONFIG]430394[/ATTACH]

Gwoli wyjaśnienia PN dopuszcza dla propanu technicznego 90% propanu

a jaka jest zawartość siarki ? Pytam bo nie dopatrzyłam na certyfikacie,

porównałam też ze świadectwem z chemline i brakuje mi też wartości opałowej i informacji o zawartości wody :/

Edytowane przez xyzweronika
za mało danych

A ten wąż 40-metrowy? jeśli nie ma w nim powietrza to musiałby być np. wypełniony gazem a na jego końcu jakiś zawór, który jest otwarty tylko po podłączeniu go do zbiornika.

Wąż zasilający jest wypełniony propanem. Na jego końcu jest zawór odcinający.

a jaka jest zawartość siarki ? Pytam bo nie dopatrzyłam na certyfikacie,

porównałam też ze świadectwem z chemline i brakuje mi też wartości opałowej i informacji o zawartości wody :/

Dodaj składniki to wyjdzie ile pozostaje na niewyszczególnione.

Z czego ma wynikać inna wartość opałowa przy tym samym składzie chemicznym?

Dodaj składniki to wyjdzie ile pozostaje na niewyszczególnione.

Z czego ma wynikać inna wartość opałowa przy tym samym składzie chemicznym?

Trudno mi powiedzieć z czego ma wynikać inna wartość opałowa, ale do instalacji grzewczych chyba ma to znaczenie. Zresztą tak samo jak zawartość siarki ( na świadectwie Chemline podana norma jest do 0,0050 % m/m więc raczej nie do wyliczenia z ogółu podanych wartości ) Każda firma mówi coś innego ja tylko zwróciłam uwagę na różnice pomiędzy podanymi świadectwami jakości :/

Różny sposób badania, różne zlecenia, różne laboratoria.

Butan, czy etan będące, i tu i tu w nikłym procencie 'zanieczyszczeniem, tak jak i propan są gazami palnymi.

W tym przypadku Ich zawartość procentowa nie ma znaczenia dla wartości opałowej dostarczanego propanu.

Cóż troszkę zamieszałem ale nie celowo, bo pytania miałem i chciałem znać odpowiedzi. Rozmowa z marketingowcami z innych firm to spowodowała.

Chcę tylko napisać, że wziąłem gaz od Greengaz, bo biorę od niego od kilku lat, a skoro wszystkie firmy kupują praktycznie w tym samym miejscu, to może różnica jest tylko w marży. Pan od przeglądów pieca stwierdził, że mam bardzo czysty piec gazowy, więc gaz chyba dochodzi do pieca prawidłowy, a ilość gazu spalanego też jest podobna.

Skoro wszyscy dostawcy biorą gaz praktycznie z tego samego zbiornika, to różnice musiałyby być gdzieś później. Jeśli coś poza marżą to co?

Ja póki co zostałem u Greengaz, bo skoro wszystko gra od kilku lat to po co zmieniać i ryzykować?

Witam, czy ktoś może polecić firmę która zrobi kompleksową instalcaję na gaz płynny na Śląsku - okolice Częstochowy - oraz dostawcę - Greengaz można u Ciebie?.

Oraz czy ktoś coś wie o : https://www.polskigaz.pl/rozlewnie/terminal-w-sosnowcu/ - jakiś terminal w sosnowcu, czy ktoś brał już od nich gaz?

Edytowane przez przemo22627