Grzegorz_ST 09.09.2020 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2020 Dziękuję za informacje. To mnie zmartwiłeś, z tego co widzę zbiorniki naziemne 2700 l to koszt około 7 tys. + instalacja. Nie mam dużej działki, więc nie chciałbym takiego zbiornika na stałe. Baterie butli też nie są tanie. Czy obsługa takiej baterii jest uciążliwa? Rozważę jeszcze inne rozwiązania ale to już nie w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 09.09.2020 18:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2020 Butle z pustej na pełna przełączane są automatycznie. Pozostaje zamówić pełne gdy pozostaje jedna, ostatnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz_ST 10.09.2020 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2020 Dziękuję, jeszcze chciałbym spytać, czy muszę się liczyć z tym, że zimą przy zestawie 4 butli takie wymiany mogą być konieczne co dwa - trzy tygodnie? Z tego co wiem, butle nie mogą być w domu, czy mogą stać przy ścianie domu pod okapem dachu, czy też potrzebna będzie jakaś wiata koło domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 10.09.2020 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2020 4 butle 33 kg to ok 1 700 kWh. Na ile starczy? Maja stać poza domem. Przepisy nie precyzują odległości od budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz_ST 11.09.2020 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2020 Niestety nie mam dokładnych wyliczeń energetycznych dla mojego domu ale przyjmując roczne zapotrzebowanie na CO wyniesie ok 6000 kWh oraz ok 2000 kWh na CWU wychodzi mi, że w sezonie grzewczym miałbym zapotrzebowanie na 1000-1200 kWh / miesiąc. Czyli te wymiany nie powinny być tak częste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 11.09.2020 13:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2020 Można zamówić zestaw 6 butli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
durszlak 17.09.2020 04:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2020 @durszlak Nie bardzo wiem jak poskładać Twoje wątpliwości /rozterki?/ Porównanie kosztów olej vs propan Olej opałowy - ok. 10,2 kWh/litr Propan - ok. 6,7 kWh Łatwo przeliczyć koszty ogrzewania.. Mniej więcej te dane wystarczą, dokładniej można się pobawić w sprawności kotłów. ceny na olej znasz, na propan masz wyżej w tym wątku. ---- Nie rozumiem po co Ci kocioł na pellet, jak już będziesz miał kocioł gazowy. Koszty eksploatacji zbliżone + miejsce na dodatkowy kocioł, inna automatyka, magazyn paliwa pod dachem no i cena kotła na pellet ok. 10 000 zł. ---- Bateria butli? Bawić się z bateria butli mając dotację na kotłownie na propan, czy całą instalację. No własnie, na co jest dotacja? Nie możesz ot tak sobie postawić zbiornika na propan. Potrzebny projekt, instalacja gazowa, instalator i kierownik budowy z uprawnieniami gazowymi, UDT.. Postawić zbiornik, odpalić kocioł, a następnie wszystko sprzedać??? Nie rozumiem. ---- Kocioł na pellet był pomysłem na obniżenie kosztów ogrzewania. Jest wiele informacji, że propan wcale nie wychodzi taniej niż olej. Choć też mniej więcej po równo jest informacji, że jest taniej i to dużo. Hydraulik mnie namówił przestrzegając, że za propan to zabulę nawet do 10 kzł. Ale już się z tego pomysłu wyleczyłem. Dotacja jest na przebudowę kotłowni. Docelowo ma być kocioł gazowy oraz zbiornik. Na samą kotłownię dają 15 kzł a na zbiornik 5 kzł. Kotłownia mi za tę kwotę jakoś wyjdzie. Zbiornik własny jednak pochodzi nawet ponad 16 kzł. Mówię o podziemnym zbiorniku, bo o innym żona nie chce nawet słyszeć. Do tego proponują mi 4800 l, bo szacują, że moje zużycie wyniesie ok 3 kl do 3,2 kl rocznie. A warto kupić paliwo raz i nie dolewać w okresie, gdy ceny są wysokie. Cholernie dużo kasy. Szukam właśnie instalatora z Warmii, co by mi taki zbiornik wstawił i podłączył. Jestem ciągle pełen obaw o te koszty paliwa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 17.09.2020 08:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2020 (edytowane) @durszlakZużywałeś ok. 2000 litrów oleju opałowego. Stary kocioł olejowy = zapewne sprawność poniżej 80 %.. 2 000 x 8,0 kWh = 16 000 kWh Propan Zapotrzebowanie 16 000 kWh : 6,8 kWh/litr = 2 300 litrów. Zbiornik 2 700 litrów powinien wystarczyć.Ceny propanu masz w tym wątku, na Warmii mogą być /nie muszą/ o kilka groszy wyższe.Jeśli masz większą działkę, daj sobie spokój ze zbiornikiem podziemnym Edytowane 18 Września 2020 przez Greengaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
durszlak 18.09.2020 04:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2020 Działkę mam wystarczająco dużą, ale żona w życiu się na butlę na wierzchu nie zgodzi. Trzeba wybulić. A nie jest tak, zbiornik napełnia się do ok. 85%? To byłoby na styk ze zbiornikiem 2700. Wcześniej pisałeś, że olej ma więcej energii. Ponad 10 kWh. Wtedy by wychodziło 3200 gazu. Zajrzę w tabelki.Dziękuję za porady. Są dla mnie cenne. Idę myśleć dalej. Odezwę się, jak będę miał poważniejsze pytania.Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
durszlak 18.09.2020 04:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2020 Dobra!Zauważyłem swój błąd. Uwzględniłeś sprawność starego kotła.Jeszcze raz dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wielebny82 18.09.2020 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2020 Jakies zmiany w cenie gazu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 18.09.2020 12:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2020 Bez zmian.Dobre ceny jak na połowę września Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adhante 18.10.2020 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2020 Greengaz, czy możesz polecić firmę z okolicy Leszna wlkp ktora ogarnie temat własnej instalacji, tj projekt, kompletna instalacja wraz z butla oraz przerobienie kotłowni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 19.10.2020 16:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2020 Przesłałem na priv Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gazowicz 04.11.2020 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2020 Można prosić aktualną cenę . Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gazowicz 28.11.2020 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2020 WITAM. Greengaz możesz podać aktualną cenę gazu. Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 28.11.2020 10:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2020 Aktualnie 1,58 zł/litr brutto - dostawa - 1 000+ litrów. 1,57 zł/litr brutto - dostawa - 1 500+ litrów. i cena 1,54 zł/litr brutto dla grup zakupowych przy dostawie pow. 5 000 litrów łącznie Dostawy na terenie województw mazowieckiego i łódzkiego centrumgaz.eutel. 603 940 156mail: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gazowicz 29.11.2020 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2020 Dziękuję bardzo za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 08.12.2020 16:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2020 Taniej 1,48 zł/litr brutto - dostawa - 1 000+ litrów. 1,47 zł/litr brutto - dostawa - 1 500+ litrów. i cena 1,42 zł/litr brutto dla grup zakupowych przy dostawie pow. 5 000 litrów łącznie Dostawy na terenie województw mazowieckiego i łódzkiego centrumgaz.eutel. 603 940 156mail: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldi-k 15.12.2020 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2020 Witam. Jestem nowy na tym forum i na wstępie chciałbym się przywitać Poszukuję ekipy która, wykona przydomową instalacje gazową od projektu po odbiory. Chcę mieć własny zbiornik. Mieszkam w Suwałkach. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts