durszlak 08.03.2021 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2021 A na moim manometrze są bary. Więc muszę się dopiero zorientować, jak to się ma do poziomu paliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
durszlak 08.03.2021 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2021 Zaciekawiła mnie wartość kWh rozliczanej przez dostawców gazu ziemnego. Z rozliczenia faktury wynika, że wartość kWh wynosi między 0,08 a 0,09 zł. Przy nawet najpomyślniejszych wiatrach, przy LPG trudno jest zbić wartość kWh poniżej 0,23 zł. Czy to jakieś inne kWh?Pomyślałem jeszcze, że spróbuję pogadać z kumplem, którego fakturę widziałem, i podliczyć liczbę kWh zużytych w roku. Tego jestem ciekaw, co z tego wyjdzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 08.03.2021 17:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2021 Płacisz za gaz ziemny ok. 2,05 - 2,20 zł/m3 za co otrzymujesz ok. 11 kWh. Jedni płacą mniej inni więcej w zależności od taryfy /zużycia/, kaloryczności gazu oraz regionu kraju.Propan ma ciepło spalania ok. 7,1 kWh/litr. Jeśli kupiłeś propan np. w lutym 2020 w cenie 1,17 zł/litr to czyste kWh wynosi 16,5 gr. Bywały okresy, że propan kosztował poniżej 1 zł/litr. Aktualne ceny znajdziesz wyżej. Niestety do tego dochodzą koszty stałe które rozkładają się na zużyty gaz. Czym większe zużycie tym udział kosztów stałych w 1 l propanu jest mniejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 08.03.2021 17:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2021 A na moim manometrze są bary. Więc muszę się dopiero zorientować, jak to się ma do poziomu paliwa. Związek ciśnienia w zbiorniku z ilością propanu jest pomijalny. Ciśnienie w zbiorniku zależy głównie od temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej19699 09.03.2021 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2021 (edytowane) Zaciekawiła mnie wartość kWh rozliczanej przez dostawców gazu ziemnego. Z rozliczenia faktury wynika, że wartość kWh wynosi między 0,08 a 0,09 zł. Przy nawet najpomyślniejszych wiatrach, przy LPG trudno jest zbić wartość kWh poniżej 0,23 zł. Czy to jakieś inne kWh? Pomyślałem jeszcze, że spróbuję pogadać z kumplem, którego fakturę widziałem, i podliczyć liczbę kWh zużytych w roku. Tego jestem ciekaw, co z tego wyjdzie... Taka faktura to cud - daj znać kto Ci ją wystawił, a zaraz tam się przeniosę No chyba, że mieszają ci gaz z czymś tańszym Edytowane 9 Marca 2021 przez Andrzej19699 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
durszlak 09.03.2021 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2021 Związek ciśnienia w zbiorniku z ilością propanu jest pomijalny. Ciśnienie w zbiorniku zależy głównie od temperatury. Czyli nie będę wiedział, ile mam paliwa w bańce? Trochę kijowo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
durszlak 09.03.2021 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2021 Taka faktura to cud - daj znać kto Ci ją wystawił, a zaraz tam się przeniosę No chyba, że mieszają ci gaz z czymś tańszym PGNiG. Nie mi, tylko koledze. Ja nie mam dostępu do sieci gazowej. Dlatego zakopałem bańkę w ogrodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz_lb 15.03.2021 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2021 Jak wygląda aktualnie cena gazu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej19699 15.03.2021 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2021 To proponuję zerknąć do faktury jeszcze raz, bo ta wartość moim zdaniem nie może być ceną 1 kWh gazu ziemnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 15.03.2021 13:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2021 Jak wygląda aktualnie cena gazu? Na razie bez zmian, dalej jak w #1394 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gazowicz 23.03.2021 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2021 Witam. Czy ruszyły już coś ceny w dół. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 23.03.2021 11:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2021 Jeszcze czekamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
durszlak 25.03.2021 03:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2021 Coś czuję, że w tym roku branża będzie chciała trochę odbić i ceny tak nie spadną. Spekulanci też dobrze wiedzą, jak ludzie czekają na obniżki, żeby zacząć kupować. A poza tym, teraz ja zostałem klientem, a ja zawsze mam pecha, haha! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moonisia 01.04.2021 04:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2021 Hej, jak tam aktualne ceny, nadal bez zmian? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 01.04.2021 04:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2021 Czekamy dalej.Ruszy w dół po świętach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaku_z_jelcza 06.04.2021 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2021 Czy jest możliwość zmieszczenia zaworu odcinającego i reduktora II stopnia w skrzynce 250X300 (zawinięcie w literę C)? Ew zastosowanie obydwu stopni redukcji na zbiorniku (długość przyłącza ok 50m pe32) chodzi o jak najmniejsze , zgrabne skrzynki w miejscach podejść na ścianach ( estetyka i mostki cieplne). Przybory to standardowa kuchnia gazowa 4 palniki i kocioł 24kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 06.04.2021 16:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2021 Reduktor dwustopniowy montowany na zbiorniku /drogo/. Wówczas na ścianie tylko zwor odcinający.Są firmy które wykonają dowolny rozmiar skrzynki w dowolnym kolorze.Skrzynkę możesz instalować na elewacji wówczas unikasz mostka termicznego.Przede wszystkim porozmawiaj z instalatorem, gdyż to on odpowiada za instalację zewnętrzną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaku_z_jelcza 06.04.2021 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2021 Skrzynka ma być wpuszczona w elewacje ale nie aż do cegły, a instalatorem (początkującym z uprawnieniami) będę ja:-) Pytam bo podejścia będą dwa, kuchnia i kotłownia a więc i dwie skrzynki i dwa reduktory II stopnia, ale gdyby dało się to załatwić jednym zblokowanym reduktorem to koszty są mniejsze o jeden reduktor 300zł (zblokowany 37mbar gok 12kg/h niecałe 600zł) Poza tym mogą być małe zgrabne skrzynki z PP i za X lat przy przechodzeniu na gaz ziemny będzie o wiele mniej przeróbek instalacji. Pytanie tylko czy ktoś tak robił i czy nie miał problemów ze spadkiem ciśnienia (rura PE32 odcinek 50m) oraz z ewentualnym przymarzaniem reduktorów. (gok zblokowany 12kg/h) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 07.04.2021 07:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2021 Kuchenka gazowa praktycznie się nie liczy w zużyciu gazu, Zresztą po co ja instalujesz. Nie lepiej indykcję i nie masz na ścianach tłustego osadu, Krótsza instalacja zewnętrzna, jedna skrzynka mniej.Skrzynka i tak musi być celem osłonięcia zaworuMasz uprawnienia działaj zgodnie z wiedzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norti 07.04.2021 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2021 Czy już nastąpiła odwilż w cenach propanu po Świętach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts