Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zaciekawiła mnie wartość kWh rozliczanej przez dostawców gazu ziemnego. Z rozliczenia faktury wynika, że wartość kWh wynosi między 0,08 a 0,09 zł. Przy nawet najpomyślniejszych wiatrach, przy LPG trudno jest zbić wartość kWh poniżej 0,23 zł. Czy to jakieś inne kWh?

Pomyślałem jeszcze, że spróbuję pogadać z kumplem, którego fakturę widziałem, i podliczyć liczbę kWh zużytych w roku. Tego jestem ciekaw, co z tego wyjdzie...

Płacisz za gaz ziemny ok. 2,05 - 2,20 zł/m3 za co otrzymujesz ok. 11 kWh. Jedni płacą mniej inni więcej w zależności od taryfy /zużycia/, kaloryczności gazu oraz regionu kraju.

Propan ma ciepło spalania ok. 7,1 kWh/litr. Jeśli kupiłeś propan np. w lutym 2020 w cenie 1,17 zł/litr to czyste kWh wynosi 16,5 gr. Bywały okresy, że propan kosztował poniżej 1 zł/litr. Aktualne ceny znajdziesz wyżej. Niestety do tego dochodzą koszty stałe które rozkładają się na zużyty gaz. Czym większe zużycie tym udział kosztów stałych w 1 l propanu jest mniejszy

Zaciekawiła mnie wartość kWh rozliczanej przez dostawców gazu ziemnego. Z rozliczenia faktury wynika, że wartość kWh wynosi między 0,08 a 0,09 zł. Przy nawet najpomyślniejszych wiatrach, przy LPG trudno jest zbić wartość kWh poniżej 0,23 zł. Czy to jakieś inne kWh?

Pomyślałem jeszcze, że spróbuję pogadać z kumplem, którego fakturę widziałem, i podliczyć liczbę kWh zużytych w roku. Tego jestem ciekaw, co z tego wyjdzie...

Taka faktura to cud - daj znać kto Ci ją wystawił, a zaraz tam się przeniosę:rotfl:

No chyba, że mieszają ci gaz z czymś tańszym :confused:

Edytowane przez Andrzej19699

Czy jest możliwość zmieszczenia zaworu odcinającego i reduktora II stopnia w skrzynce 250X300 (zawinięcie w literę C)? Ew zastosowanie obydwu stopni redukcji na zbiorniku (długość przyłącza ok 50m pe32) chodzi o jak najmniejsze , zgrabne skrzynki w miejscach podejść na ścianach ( estetyka i mostki cieplne). Przybory to standardowa kuchnia gazowa 4 palniki i kocioł 24kW

Reduktor dwustopniowy montowany na zbiorniku /drogo/. Wówczas na ścianie tylko zwor odcinający.

Są firmy które wykonają dowolny rozmiar skrzynki w dowolnym kolorze.

Skrzynkę możesz instalować na elewacji wówczas unikasz mostka termicznego.

Przede wszystkim porozmawiaj z instalatorem, gdyż to on odpowiada za instalację zewnętrzną

Skrzynka ma być wpuszczona w elewacje ale nie aż do cegły, a instalatorem (początkującym z uprawnieniami) będę ja:-) Pytam bo podejścia będą dwa, kuchnia i kotłownia a więc i dwie skrzynki i dwa reduktory II stopnia, ale gdyby dało się to załatwić jednym zblokowanym reduktorem to koszty są mniejsze o jeden reduktor 300zł (zblokowany 37mbar gok 12kg/h niecałe 600zł) Poza tym mogą być małe zgrabne skrzynki z PP i za X lat przy przechodzeniu na gaz ziemny będzie o wiele mniej przeróbek instalacji. Pytanie tylko czy ktoś tak robił i czy nie miał problemów ze spadkiem ciśnienia (rura PE32 odcinek 50m) oraz z ewentualnym przymarzaniem reduktorów. (gok zblokowany 12kg/h)

Kuchenka gazowa praktycznie się nie liczy w zużyciu gazu, Zresztą po co ja instalujesz. Nie lepiej indykcję i nie masz na ścianach tłustego osadu, Krótsza instalacja zewnętrzna, jedna skrzynka mniej.

Skrzynka i tak musi być celem osłonięcia zaworu

Masz uprawnienia działaj zgodnie z wiedzą