Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wodę już chyba wyeliminowali bo dwa razy pompowali denaturat chyba razem z 30 litrów. Co do reduktorów to raczej przepustowość ok, bo tylko jeden odbiornik 26 kw (piec VITODENS 200-W prawie nowy). Dzisiaj wymieli reduktory na reduktory Novacomet. Troszkę inna konstrukcja. Zobaczymy jak si ę będą sprawowały. Na marginesie firma, która mi instalowała bardzo poczuwa się do odpowiedzialności. Dziękuję za odpowiedź ;)

• 2 weeks później...

Greengaz mam pytanko. Chciałbym kupić sobie butle na gaz . Tylko i wyłącznie na własność. Dom 150m i zastanawiam się czy starczy zbiornik 2700? Czy może lepiej kupić większy. Bedzie CO+CWU+jedna kuchnia gazowa. Na jakim etapie budowy moge to zrobić? Obecnie SSZ instalacje. Chętnie zrobiłbym to kompleksowo u jedej firmy co wszystko załatwi.

Edit: mazowieckie okolice Grójca

Edytowane przez Xarch

@Xarch

- na podstawie przedstawionych danych nikt nie odpowie jakie masz zapotrzebowanie na ciepło, a tym samym czy ok. 2 300 litrów propanu starczy na rok. potrzebne OZC,

- każdy etap po SSZ jest dobry na wykonanie instalacji zewnętrznej i wewnętrznej,

- praktycznie każda z firm załatwia wszystko co dotyczy robót i przygotowania dokumentacji z wyjątkiem kontaktów z urzędami./my również/

Jeśli masz miejsce i przełkniesz lekko wyższą ceną zbiornika to bierz 4850.

Różnica w cenie może Ci się szybko zwrócić ze względu na ceny gazu, masz większe pole manewru i komfort.

W przypadku zbiornika 2700 realnie wejdzie około 2300, minimalna ilość zamówienia to 1000l.

Do 4850 wejdzie około 4150, czyli masz spokojnie na ponad rok. Zużyjesz 2000l i sobie spokojnie czekasz na atrakcyjne ceny i dolewasz ile potrzebujesz.

W małej butli jak zostaje 10-15% to już nie masz wyboru i dolewasz 1000l nawet jeśli jest drogo. Co gorsza, po dolaniu 1000l okazuje się, że za miesiąc cena znacząco spada i mógłbyś dolać do pełna ale nie masz miejsca, więc czekasz.

Jeszcze 2-3 lata temu ceny się wahały w przedziale 1,3-1,8. Teraz bardziej 2-3, więc na jednym zakupie gazu możesz odrobić całą zainwestowaną w większy zbiornik kwotę.

Bardzo dziękuję za informację. Właśnie myślałem o większym ze względu na wahania cen. Chociaż komfort tego, że w butli jest więcej i nie trzeba zaraz myśleć o dolewce jest zachecający. Mam jeszcze głupie pytanie... Jaki czas mogę magazynować gaz w butli? Jest jakaś "data ważności"?

Z propanem w zbiorniku nic się nie dzieje.

Co znaczy komfort większego zbiornika przy stosunkowo niskim zużyciu? Zakładam, że dom jest nowy.

Kupując propan w danej chwili, sadząc, że jest najniższa cena, skąd będziesz wiedział, że za tydzień nie będzie jeszcze niższa?

Jeśli błędnie wybrałeś termin wymiar finansowy jest inny przy zakupie 3 000 litrów i inny przy zakupie 1 000 litrów.

Poza tym po co Ci zbiornik 4 850 litrów jeżeli będziesz miał zużycie np. 1 800 litrów na rok, a tego nie dowiesz się bez porządnie wykonanego OZC.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
W tym roku taniej juz chyba nie będzie.

Już teraz na grupach FB latają propozycje ceny 1,85 brutto przy większych ilościach.

Sam zatankowałem do pełna przy okazji promocji wielkanocnej no i cztery litery zaczynają piec, ale chociaż mam spokój na 1,5 roku - tak sobie to tłumaczę.

Aktualnie

1,89 zł/litr brutto - dostawa - 1 000+ litrów,

1,87 zł/litr brutto - dostawa - 2 000+ litrów,

1,85 zł/litr brutto - dostawa - 3 000+ litrów,

Dostawy na terenie województw mazowieckiego i łódzkiego + obrzeża tych województw

centrumgaz.eu

tel. 601 270 255