Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Co myślicie o tym projekcie

Zastanawiam sie czy po wywaleniu tarasu z prawej strony uda sie zbudować ten dom na działce o wymiarach 19 m X 30 m. Mysle takze o likwidacji okna w scianie pokoju nad garazem i zamontowaniu okien w dachu.

Co sądzicie o samej pracowni ARCHON ?

Pozdrawiam

http://www.archon.com.pl/index.php?act=12&all=1&sid=m400bad9d2a705&intra=b5ec4c587962ded44c389bdf9010a4c3&crc=931c2402e750da51e704f0ef1fcec2b8

Ja zakupiłam projekt z Archonu (inny) i nie mogę narzekać, może też dla tego iż nie robilismy prawie żadnych zmian, oprócz mniejszej ilości okien połaciowych i wyższej ścianki kolankowej o jeden rząd i ciut szerszego garażu.

Projekt był dokładny i nie mieliśmy żadanych problemów z wykorzystaniem go w rzeczywistości.

Pozdr

• 1 month później...
Szkoda, że na parterze nie ma choćby prysznica :(

Jest "kibelek", a prysznic też można zrobić. Poza tym ja wolę mieć prysznic koło sypialni a nie biegać po schodach przed snem, albo rano jak wstaję, żeby wźiąć prysznic...

chodzi o to, aby były dwa prysznice,dwie wanny, wanna+prysznic :wink:

Szkoda, że na parterze nie ma choćby prysznica :(
Jest "kibelek", a prysznic też można zrobić. Poza tym ja wolę mieć prysznic koło sypialni a nie biegać po schodach przed snem, albo rano jak wstaję, żeby wźiąć prysznic...
A jak sie ubrudzisz w ogrodzie, to też będziesz musiał gonić po schodach w okolice sypialni. A i goście przy okazji odwiedzą twoją sypialnie :wink: bo jak ktoś zostanie na noc, to gdzies się będzie musiał umyć.

A jak sie ubrudzisz w ogrodzie, to też będziesz musiał gonić po schodach w okolice sypialni. A i goście przy okazji odwiedzą twoją sypialnie :wink: bo jak ktoś zostanie na noc, to gdzies się będzie musiał umyć.

Właśnie, do tego dochodzą poranne i wieczorne kąpiele, narazie jest Was troje (tzn 2,5 :wink: ) i jedna pewnie wystarczy, ale warto zostawić sobie możliwość zrobienia dodatkowego prysznica

Ale jesteście uparci :roll:

No dobrze, zrobię na dole dodatkowy prysznic.

Poza tym dom chcę budować dla siebie i swojej małej rodzinki, a nie dla gości.

To nie ma być rezydencja wypoczynkowa dla znajomych czy różnych wujków, ciotków, teściów itp.. . siostra ma swój dom w okolicy a jak brat od czasu do czasu przyjedzie to nic mi sie nie stanie. poza tym raz może nocować u mnie a raz u siostry (która też ma jedą łazienkę, bo druga jest od rodziców;) )

• 4 months później...

Mam działkę o nastepujacych wymiarach 19 m / 30 m. Po obu stronach wybudowani sąsiedzi. Intensywnie poszukuje projektu i chyba zdecydowalem się na Dom w Oleandrach z Archonu. Planuję zlikwidować okna w garazu i pokoju nad garażem (zamontujemy 2 dachowe po obu stronach) oraz taras bedzie tylko z tyłu budynku. W takim układzie zmieszczę sie na 19 metrach szerokosci.

Bardzo was prosze o konstruktywaną krytykę projektu, ewentualnie inne uwagi.

Z góry dzięki i pozdrawiam

http://www.archon.pl/bin_/projekty/1090930262fb2a4e28ed924d7b3af506007d71c4d9

http://www.archon.pl/bin_/projekty/1090929875707c7928f9a193b821b2376134cb9338

[/img]

Bardzo przyjemny domek :D . Podoba mi się. Nie wiem tylko czy salon nie jest za wąski "w okolicach" kominka wszak kominek też trochę miejsca zajmuje. Przydałby sie prysznic w WC na dole. A Kroyena pewnie skrytykuje usytuowanie wanny i wc w łazience na górze :wink: Wydaje mi sie, ze projekt bardzo by zyskał gdyby był nieco głębszy (chodzi mi o wymiar w głąb ogrodu) Wówczas i salon byłby ok i na górze łazienkę można byłoby poszerzyć, bo w tej chwili nie jest ona najładniejsza. Powiem więcej łazienka byłaby ładniejsza z wejściem na wprost schodów a wmiejscu umywalki byc moze udałoby sie wygospodarowac niewieką garderobę. Mysle, ze konstrukcyjnie nie byłoby to trudne projektant musiałby zwrócic uwage na strop w salonie i dodać 1 parę krokwi.

A ja go znalazłem tu:

http://www.archon.pl/index.php?act=12_a&all=1&sid=m400bafc9f05db&intra=3daa637ccbb1ddcdf6cca0a96122d486&crc=193ee10adb61726ada278fe6d8c154c3&lang=pl

i jest trochę niepodobny do linków powyżej, przynajmniej z profilu.

Na dole tylko toaleta.

Bym sięz tym tarasem zdecydował z której strony chcę.

Drzwi z pomieszczenia gospodarczego do domu to chyba w złą stronę. Z kotłowni nie powinny być na zewnątrz?

Na górze z tym kibelkiem i wanna w skosie może być różnie i podóżnie, a miejsce jest, można wyekspediować pralkę do PG, będzie bliżej do sznura na ogrodzie. Dołożyłbym drugą umywalkę i szerokie lustro.

Ten balkon to nie wiem czy bym zrobił, raczej nie, ale to tylko sugestie.

Kroyena ! Link który wkleiłes dotyczy wersji z garażem z przodu. Są dwie wersje projektu - z garazem z przodu (za długi na moja działkę) oraz z garazem z boku.

Biorąc pod uwage długość mojej działki -39 m, oraz fakt, że z frontu od granicy działki do budynku powinno zostać 8 m (warunki zabudowy) to nikwestionowaną zaleta projektu jest, że nie jest on za długi - pozostanie 10 m ogrodu.

Balkonu nie chcę zlikwidować, gdyż taras bedzie od strony południowej - balkon daje trochę cienia, a poza tym można do niego przymocować dodatkowo markizę.

Co do łazienki to uwagi sa słuszne - musze to przemysleć.

Dzieki

Sorrki.

No to sie w łazience pozmieniało, nie ma miejsca na drugą umywalkę. A może by tak kominem tym co przez łazienkę przechodzi i drzwiami trochę na ścianie pomanipulować to dało by się coś wykroić?

Jak z balkonu wasza sypialnia to dzieciaki mogą podglądać :lol: :oops: . drzwi na balkon zrobiłbym pojedyncze, to balkon nie taras. Taniej będzie.

Może bym zostawił w stropie PG szacht do łazienki na górze, co by brudy same na dół do prania leciały 8) .