Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

problem z fundamentem ,garaz a potem dom ?

Recommended Posts

witam mam takie pytanie do fachowcow znajacych sie na rzeczy

a mianowicie chcialbym wybudowac pierw garaz 8mx4,5m a w przyszlosci dopiero dom przylegajacy do niego

i tu moje pytanie czy robic odrazu fundamenty w calosci czyli pod dom ?

czy sam garaz a w przyszlosci fundamenty i dom dobudowac do niego ?

prosze o fachowa pomoc ,dziekuje i pozdrawiam

z mojej wiedzy to jeśli dom mam tylko przylegać (będzie miedzy nimi dylatacja) to spokojnie możesz robić fundament tylko pod garażem jeśli zaś będzie on połączony czy to wiecem czy tez dachem radziłbym zrobić fundament całościowo ewentualnie do dalszego dolania w późniejszym czasie (można ale wiadomo całość to całość) dodatkowo wypościć schodki w ścianie ewentualnie druty (też można ale w ostateczności)

halo ,moze jeszcze ktos cos doradzic ?

Ja bym robił całość fundamentów od razu.

Na plus:

1. Droga papierowa do PNB załatwiona, a wpisy w dzienniku co trzy lata to nie jest problem..

2. Po zasypaniu części fundametów od domu zagęści Ci się super samoczynnie.

3. Roboty przy zabezpieczeniu mało (dobrze "omaziać" tymi dzisiejszymi cudami od wigoci).

Na minus:

1.Dwa razy trzeba pozwolenie na budowę, podwójne koszty i podwójna udręka.

2. Późniejsze odkopywanie fundamentów na całości (po jednej ścianie) nie jest dobrym pomysłem.

Edytowane przez BigPiotr