Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłoga w nieogrzewanej piwnicy

Kurdybanek

Recommended Posts

Witam.

W projekcie moja podłoga w piwnicy wygląda tak: beton B-10; 1xfolia polietylenowa oraz 1x papa na lepiku; styropian EPS-200; wylewka cementowa zbrojona; wykończenie.

Po przestudiowaniu forum, doczytałam, że rozpuszczalniki z lepiku reagują ze styropianem, sama folia zaś to żadna hydroizolacja, więc myślę, żeby zastosować papę termozgrzewalną (zrobić "czarną wannę"). Gdzieś wyczytałam, że lepiej niż EPS zastosować XPS (wiadomo), natomiast moje pytanie, czy trzeba ocieplać podłogę położoną prawie 2,5m w głąb gruntu? Zwłaszcza, że będzie tam garaż, kotłownia, składzik i graciarnia? Bez ogrzewania.

No właśnie się zastanawiam, czy te 10cm wystarczy (pod ogrzewanie podłogowe), a nad nieogrzewaną piwnicą. Choć teraz to pewnie już nic z tym nie zrobię, bo dodanie więcej cm podniesie mi poziom posadzki i wszystko się pogmatwa z poziomami. Mogę jedynie dać jakiś cieplejszy styropian.

• 1 month później...
Ja tez mam nie ocieplona wylewke w piwnicy i wlasnie mam skonczone ukladanie gresu na calej piwnicy 50m2 i jak ja wymylem woda po skonczonej pracy to strasznie dlugo schla a po rogach rosa byla na drugi dzien na podlodze i na scianach w kotlowni(tez mam plytki)czy to normalne w piwnicy taka rosa na plytkach.

Wentylacja w piwnicy powinna być, ale.... SYMBOLICZNA!!!

Chyba, że to nie PIWNICA tylko PRZYZIEMIE (taka kondygnacja mieszkalno użytkowa częściowo w ziemi).

Przyziemie buduje się nieco inaczej jak piwnicę.

Bo?

- No właśnie - ta wilgoć!

Zobaczcie tabelę punktu rosy.

A ściany piwnic po kątach i przy podłodze maja koło 10stC.

Jak napchacie tam DUŻO gorącego i wilgotnego powietrza z dworu (czerwiec/lipiec/sierpień) to MUSZĄ się spłakać!

W piwnicy się NIE MIESZKA!

Tam się BYWA!

Dlatego wcale nie musi tam być bardzo dynamiczna wentylacja - jak ma być DOBRZE.

Adam M.

• 1 year później...

witajcie,

też mam piwnice, na poziomie gruntu chudziak i izolacja przeciwwodna.

Teoretycznie ma być nieogrzewana (w zime zawsze jest temp. na plusie). Wiadomo, strop parteru jest odpowiednio ocieplony itp. itd.

Będę wykonywał wylewki w owej piwnicy i zastanawiam czy jest sens dawać jakiekolwiek ocieplenie od gruntu? Mam zainstalowane po jednym grzejniku w pomieszczeniach piwnicy tak proforma - nie wiem co przyszłość przyniesie - jeśli chciałbym mieć tam warsztat to pasowałby podgrzać czasami.

Czy ocieplenie w wylewce np. 5cm da jakiekolwiek zyski przy chwilowym grzaniu w przypadku przebywania w pomieszczeniu, a równocześnie pozwoli na czerpanie ciepła z gruntu...

Co radzicie.... ? :)

• 2 weeks później...

U mnie podziemna kondygnacja domu będzie miała 20cm ocieplenia pod wylewką podłogową ale tylko pewna część będzie nieogrzewana.

Dziś mój partner obliczył (tak z grubsza), że przez ocieploną podłogę (ok.160m2) będzie nam "uciekało" ok.280W, a przez ściany (ok.200m2 z ociepleniem 10cm, a części nadziemne 15cm) będziemy mieli około 660W strat. Z kolei przez nieocieplone ławy (ok.90mb) ok. 580W. Do obliczeń przyjęto temp. +10st.C z racji tego, że większoć kondygnacji jest/będzie pod ziemią.

Łukasz80, jeśli chcesz mieć w piwnicy ok. 10st.C to nie ocieplaj. Będzie dobre miejsce na ziemniaki i przetwory :)

Jeśli chcesz mieć warsztat w piwnicy, to dobrym pomysłem będzie zamontowanie w tym pomieszczeniu klimatyzator z funkcją grzania. Grzejniki pewnie będą uruchamiane dopiero w sezonie grzewczym, a ze swojego warsztatu będziesz korzystał zapewne przez cały rok, a nie tylko latem i w okresie zimowym. Taki klimatyzator pobiera ok. 3 razy mniej prądu niż popularna farelka, a ma lepszy/mocniejszy/większy nadmuch ciepłym, ale nie gorącym powietrzem. Szybko uzyskujemy odczucie ciepła.

Takie coś właśnie planujemy sobie zamontować na naszej podziemnej kondygnacji (nazwa dla podpiwniczenia, coby nie urazić Adama M. niepoprawnym użyciem słowa "piwnica" ;) )

Edytowane przez moniss