Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasze pierwsze własne mieszkanko

Recommended Posts

• Odpowiedzi 542
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W róz? Nic takiego nie zaobserwowałam :no: Okap to Franke, ale ja z niego nie korzystam. Używam tylko światła. Nie jest nawet podłączony do komina. Natomiast jest głośny i jeśli zamierzasz z niego korzystać w pełni to go nie polecam za bardzo. Kupując okap, powinnaś wziąć pod uwagę wydajność okapu dla Twojej kuchni no i jeśli masz otwarta kuchnie to jednak okap powinien trochę ciszej pracować :yes:

Ok, to już wiem co omijać:) A czemu po prostu nie zainstalowałaś sobie samego oświetlenia:rotfl:

ja się zastanawiam nad tym electroluxem:

Electrolux EFG 60750 X

http://m3.agitomedia.pl/image/700x700/9ca8c30d75d96701f9016e646832a390/okapy/electrolux-efg-60750-x.1761725.2.jpg

wydajność max 630 m3/h, sterowany elektronicznie, z 3 prędkościami pracy, trybem intensywnym oraz z oświetleniem halogenowym o łącznej mocy 40 W

min/max głośność 46/67dB, dużo?

podłączony jako pochłaniacz (bez komina). Nie używam często, ale czasem się przydaje

Edytowane przez Domi87

ogłaszam wszem i wobec, że mamy klucze (od środy):wave:

Dzieje się mega dużo:

- podpisaliśmy umowę prądową i na szczęście mieliśmy farta, że włączyli nam go od razu:wiggle: (tutaj przestroga dla wszystkich co odbierają mieszkanie w stanie deweloperskim - RWE ma aż 14 dni roboczych na podłączenie prądu! trzeba to brać pod uwagę przy planowaniu remontu!)

- Panowie od wykończeniówki już w środę wieczorem przyjechali i już od wczoraj rana działają:lol2: jest jedne wielkie pobojowisko, ale widać zmiany nawet po 1 dniu, więc nie próżnują:no: mają ładnie ustalone działania, więc liczę dziś też na efekty:wiggle: Jeden minus - teraz nie ma jeszcze ścianek od aneksu i jest taka super przestrzeń w salonie, ale niestety jak już pewnie dziś przestrzeń zostanie podzielona jak wejdę, to będę miała wrażenie klaustrofobii (żeby nie było wcale tam tak ciasno nie będzie, ale człowiek szybko się przyzwyczaja do dobrego)

- przyjechały płytki (2z4 rodzajów). Niestety 3 płytki mam zbite, a że kurier mógł być tylko do 16 to nie byłam przy ich odbiorze i nie zobaczyłam tego przy nim (z resztą to jest dopiero sztuka, zeby sprawdzić WSZYSTKIE płytki z paczki! nie wiem jak bym to miała przy nim zrobić:sick:, ale przy następnych trzeba będzie na 100%). Teraz muszę kombinować, może by się jakoś udało położyć płytki by nie brałko tej 1 (wzięłam tylko 2 zapasowe, bo to malutka łazienka). Oczywiście zgłosiłam szkodę, ale nie wiem jakie są szanse po fakcie:sick:

- przyjechała wanna, wc, krany, baterie, stelaż, zlew... tylko zajrzałam, nie rozpakowywałam, by grzecznie leżały w pudełkachi nic im się nie stało na budowie. Niestety na umywalkę musimy jeszcze poczekać:(

- wczoraj był Pan od ścianek szklanych, pomierzył i dogadał ze mną wszystko. Będę miałą 2 wielkie tafle 120x264 cm suwanych satynowanych szklanych drzwi do aneksu, ale musimy poczekać ok 3-4 tygodni. Będą się częściowo chowały w ścianę po otwarciu. Wzieliśmy w końcu bez piaskowanego wzoru, bo nie mogłam się zdecydować i stwierdziłam, że dodatkowy wzór na drzwiach to już może być za dużo w tym salonie:P stwierdziłam, że najwyżej kiedyś sobie jakąś fajną folię sprawię, bo to można łatwo wymienić

- przyjechały latarenki, ale jeszcze nie widziałam, bo są u rodziców (nie mam czasu podjechać). Mama mówi, że ładniusie:wiggle:

:rolleyes:

- muszę pokombinować co zrobić z łazienką, bo wentylacja bardzo pokrzyżowała mi plany. Będę na pewno potrzebować waszej pomocy (więc proszę tu do mnie przyjść ładnie jutro wieczorkiem i doradzać, podpowiadać:)):welcome:

Domi,

mam nadzieję, że nie pogniewasz się, jeśli wkleję u Ciebie:

prośbę o wsparcie dla Córeczki jednej z naszych koleżanek z forum

Edyty E&K

dziewczynka ma ciężką wadę serca i wymaga pilnej operacji we Włoszech:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?223275-C%C3%B3reczka-E-amp-K-potrzebuje-pomocy-wada-serca!!!!&p=6331484#post6331484

• 4 weeks później...

To niestety nie będzie pozytywny post, ostrzegam, ale gdzieś muszę się wykrzyczeć.

Remont trwa od miesiąca. Muszę powiedzieć, że to co powstaje prezentuje się dla nas super! uwielbiam ten moment jak pomysł z kartki, komputera i mojej głowy wchodzą w realizacje i obserwuję każdy etap, jak to się przeistacza... Oczywiście w trakcie pojawiają się mniejsze czy większe pytania do rozstrzygnięcia, ale wszystko posuwa się dalej. Brzmi świetnie, tylko niestety nawet nie możmy się niczym cieszyć... Wisi nam nami jakiś mega pech i na palcach jednej ręki mogę zliczyć rzeczy, które przyszły bez uszkodzenia, wady wrodzonej czy nie zostały nagle wycofane z produkcji! Długo by wyliczać, ale tak: umywalkę mam już 4 kupioną (pierwsza wycofana z produkcji, po 1,5 miesiąca oczekiwania na nią, 2 następne przyszły kurierem pobite, czwarta brana już nie z tej firmy (ROCA, a WC keramag....), trudno, ale nie ma czasu), tapeta miała być max za 3 tygodnie, będzie łącznie za co mniejmniej 7 tygodni, druga tapeta przyszła z wadą - już wymieniona. jedne z płytek do łazienki przyszły pobite, a że na dole paczki, to nie zauważyłam. 5 szt. więc brakuje mi 2 szt i co... muszę kupić całą paczkę za chore pieniądze, czyli 16 sztuk!.....

no i tak dalej tak dalej

Niestety to wszystko zabiera tyle czasu (bo np. szukanie po całej polsce czy jest jakaś tam umywalka NA JUŻ to jak szukanie w stogu siana) i nie mam czasu nawet pochwalić się zdjęciami:(

MASAKRA

najgorsze, że... mam za dobrą ekipę:p Zasuwają z robotą aż się kurzy i już w przyszłym tygodniu zrobią wszystko co mogą i idą na następną budowę! No więc zostaniemy bez umywalki, grzejnika, tapety... Mają wrócić w 2 połowie marca... oby!

Przeprowadzka w marcu a bez umywalki to raczej proste nie będzie

Niech mnie ktoś pocieszy:sick:

nikt nie pociesza, ale mi trochę już lepiej. Trudno - będzie obsuwa. Tapeta do salonu będzie najwcześniej na początku kwietnia - great:P

No ale uszy do góry i działamy dalej. Łazienka się kończy, cegiełka położona, farba też... no właśnie farba - znacie jakąś fajną szarość nie fioletowa i nie niebieską? Chodzi o ciepły odcień... pomalowałam jedną warstwę tikkurila H488, ale jak dla mnie w świetle sztucznym (w dziennym jeszzce nie widziałam) za fioletowa chyba:( myślałam jeszcze nad beckersem star dust - malował ktoś? może macie jakieś zdjęcie?

Domi - przytulam, mocno i serdecznie :) Wierz mi, da się mieszkać bez umywalki! Ja zamieszkałam bez podług (tylko wykładziną remontowa na podłodze) i bez CAŁEJ łazienki. Pan Rysio prawie z nami mieszkał ;) Czasami mamy wrażenie że dopada nas zło całego świata. Wierz mi, za kilka miesięcy będziesz z siebie dumna że dałaś radę! Nie na darmo mówi się że "wykończeniówka - wykańcza!". Duże buziaki!

Channel, dziękuję:hug:

Usiadłam, przeanalizowałam i stwierdziłam, że w sumie to tylko opóźnienie (zupełnieniezależne ode mnie), bo przecież cała reszta idzie super...i już całkiem mi lepiej. A na dodatek wczoraj zobaczyłam panele! A później wykonawca zawołał mnie do łazienki, gdzie była już wanna, deszczownica, parawan i... część oświetlenia. No mimo, że to wszystko jeszcze zakurzone itp, ale aż mi się oczka zaświeciły:)

Wrzucam kilka zdjęć. Niestety kiepska jakość bo z telefonu + musiałam nieźle manewrować by coś ująć bo nadal w salonie sporo sprzętów wykonawców

Ale może coś dostrzeżecie24.02.2014 b.jpg24.02.2014 c.jpg24.02.2014 d.jpg24.02.2014 e.jpg24.02.2014.jpg

Hej Domi,

widzę, że miałaś lekkie budowlane podłamanie;) Ale jak rozumiem już jest lepiej i idziesz do przodu. :rolleyes:

Bardzo fajnie to wygląda. Sypialnia mi się podoba, taka klasyczna. A co tam jest w tym kąciku biurkowym na ścianie? Niestety, ale fotki są słabe i nie widzę dobrze. Jakaś tapeta?

W łazience masz jakiś tynk strukturalny?

Domi ale pieknie u Ciebie sie tworzy:wiggle: a biala cegla-cudna.

Lazienka tez sie super zapowiada. Wczesniej pytalas o szara farbe Beckersa. Tej nie posiadam, ale mam w goscinnej lazience Beckersa Stony Gray. Jest to ciepla szarosc wpadajaca lekko w bez. Star dust chyba jest troszke zimniejsza, ale tez bardzo ladny odcien.

Na szczęście już lepiej i widać jakoś koniec:) Podłamanie było spowodowane niestety jakimś "fatum" wadliwych przesyłek. Bywa i tak:P

Zdjęcia po kliknięciu robią się większe

W kąciku biurkowym jest tapeta rasch

http://www.iwantwallpaper.co.uk/images/rasch-rasch-vintage-motif-wallpaper-831917-p824-1241_zoom.jpg

Będzie w większości zasłonięta książkami i biurkiem i będzie tworzyć tylko tło.

jeżeli chodzi o łazienkę to są to płyki atlas concorde. Są śliczne! Mają taki strukturalny wzorek ornamentowy, ale jednocześnie przypominają betonową strukturę (z lekkim połyskiem). Połączenie klasyki z nowoczesnością (taki efekt staram się osiągnąć w całym mieszkanku). Ciężko mi zrobić zdjęcie bo są bardzo jeszcze zakurzone, ale może tu coś będzie widać (po kliknięciu)

20140228_195547.jpg

W łazience, tam gdzie teraz jest "składzik rzeczy przeróżnych" będzie pralnia, a oddzielać ją będą lustrzane łamane drzwi. Prawdopodobnie będą montowane już w czwartek

Alija dziękuję za propozycje farb. Stone grey (= właściwie light grey poza castoramą) miałam próbkę, ale wyszła za jasna. W końcu wybrałam sobie kolor z NCS i jest ok (nie pamiętam teraz numerka), taki ciepły szary bliżej palety niebieskiej niż beżowej. Będzie super pasował do frontów kuchennych:):rolleyes:

Kuchnia, drzwi wewnętrzne i szklane, będą prawdopodobnie już w przyszłym tygodniu:wiggle:

Jak wpadną Wam do głowy jakieś wskazówki/uwagi to bardzo chętnie wysłucham, bo zawsze dobrze jak ktoś spojrzy "z boku"