Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasze pierwsze własne mieszkanko

Recommended Posts

o! Konkrety! oł jessssss:lol2:

melduje, że do kuchni w końcu nie stanęło na białych sprzętach, choć bardzo o nie walczyłam. Głównym czynnikiem okazała się cena (i jakość w stosunku do ceny) oraz np. to, że niektóre białe piekarniki mają nieprzezroczystą szybkę i nie można podglądać jak się coś piecze (a ja sobie nie wyobrażam np. pieczenia ciasta bez tego!). NIestety stwierdziłam, że nadal mamy niedobór sprzętów kuchennych innych niż czarne. Mam nadzieję, że mimo to będzie to jakoś się prezentować.

oto lista sprzętów:

lodówka bosh kin86af30

płyta indukcyjna Electrolux EHH46540FK

kuchenka mikrofalowa samsung FG87SUST

piekarnik Samsung BQ1VD6T131

zmywarka electrolux ESL6551RO

okap electrolux efg60750 x

Ostatni dzwonek na uwagi, bo dziś/jutro zamawiamy.

Z konkretów mogę podać też daty najbliższych prac w mieszkaniu:

- dziś - przyjeżdża materac oraz super hiper wow poduchy (wypełniane granulatem z pianki termoelastycznej, no mówie Wam zakochałam się)

- jutro - kończymy nasze wiercenie sera w ścianie (tak nazwałam nasze zajęcie, które pochłania nas od dwóch dni, bo musieliśmy w małej pralni jak dotą wywiercić... 45 dziur!) i zabawę w klocki LEGO made by sklep na i. Powiem Wam, że jak nic będziemy mieli mega pakowną pralnię:lol2:

- poniedziałek - montaż drzwi szklanych (miał być jutro, ale...szkło spadło na produkcji. Jak człowiek ma fatum nad sobą to na całej linii:mad:)

- środa - montaż drzwi jak tylko uda się naprawić lakiernię (no comment)

- czwartek - KUCHNIA!!!:wiggle: i mam nadzieję, że razem przyjedzie też szafka umywalkowa

Przyszły tydzień więc zapowiada się niezwykle owocnie:)

jeżeli chodzi o meble "wbudowane", to chodziło mi o to, że raczej nie będzie nic wolnostojącego (no dobra, mi dobrze zauważyła, że mam przecież stół i kanapę:p). Mam np. (w planie niestety jeszcze):

- szklane półki we wnęce z k-g na kieliszki i filiżanki - zamiast witrynki

- wnękę pod TV, która będzie wykończona portalem kominkowym - zamiast szafki rtv

- szafkę na buty, jak i inne szafy, od podłogi do sufitu, "otulone" listwami

- regał na książki w sypialni zrobiony z k-g i drewnianej boazerii

Niestety nie ma co pokazywać jeszcze, bo nie wyrobiłam się z zamówieniami:P Ale wnęki w ścianach widać na fotach:P

z takich "zwykłych" mebli to ma być tylko komódka w sypialni, ale to z czasem dopiero jak jakieś zastrzyki finansowe się pojawią w przyszłości

channel bardzo dziękuję za propozycję! Okazało się jednak, że dowiesili akurat tą lampę w LM w arkadii (wcześniej jej nie bank nie było bo szukałam). Oglądałam tylko z daleka (wisiała wysooooooko) i rzeczywiście jest ślicznusia tylko niestety raczej za duża:( może jeszcze jak będę miała chwilę to ja wypożyczę i przytargam do łazienki by przymierzyć (uwielbiam składy budowlane za to, że można zwracać wszystko bez problemu)

• Odpowiedzi 542
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Obejrzałam Twoje wizki dokładnie i muszę napisać, że przekonują mnie wbudowane w ścianę meble (chociaż zwolenniczką płyt k-g nie jestem). Przestrzeń mieszkania wydaje się nie zagracona, jak byłoby w przypadku wszędzie stojacych suwanych bibelotów.

Ale jeśli wbudowane - to muszą być jakieś z pazurem - jak Twój schowek pod telewizorem. Genialny pomysł :)

A dziękuję dziękuję:) Skromnie przyznam, że... wiem:P

No a teraz na serio, ja też nie jestem zwolenniczka płyt k-g, ale jednak się do nich przekonuje. Tak samo nie byłam zwolenniczką taśm LED, a teraz uważam, że mogą zdziałać cuda (ale dobrze wykorzystane, bo niestety to nie często się zdarza)! W naszym mieszkanku, (ma też 57 metrów jak Twoje) sporo przestrzeni zostało zabrane przez rozwiązania praktyczne: pralnia, biuro/przyszły aneks sypialniany... trzeba więc było trochę oko oszukać i pochować w ściany jak najwięcej, ale jednak tak, by nie było zupełnie pusto. Mam nadzieję, że mi się uda ta sztuka;)

Zostawiam Wam jeszcze zajawkę przyszłej pralni (półki da się dowolnie aranżować, będzie jeszcze trochę koszyczków itp)

20140313_220646.jpg20140313_220634.jpg

Domi, jaką masz wysokość i na jakiej wysokości jest górna półka?

Nie wiem, czy to perspektywa zdjęcia, ale wydaje się wąska i bardzo wysoko zamieszczona - może Ci się szybko w graciarnię zamienić (chyba że takie z założenia jest jej przeznaczenie).

Na dole pralka i suszarka (nie pamiętam już czy się zdecydowałaś)...

Ogólnie super :)

Co do mieszkanka - Twoje 57 jest znacznie bardziej ustawne niż moje :)

Co do listw LED - nigdy :) Tylko nad blat w kuchni - i to ciepłe

Co do k-g... U siebie mówię nie, u innych mi się podoba :p

mieszkanie ma 265 cm. Górne półki będą raczej na rzeczy mało używane, typu np. walizki (choć mam akurat nadzieje, że walizki będą jak najczęściej wyciągane:P). Tam ciężko się wdrapać, ale jest to możliwe i zawsze to wykorzystanie miejsca:) Półka nie jest bardzo wysoko, wydaje mi się funkcjonalna, ale jak będzie za wysoko to klik-klak i można ją dowolnie obniżyć. Dlatego też się zdecydowaliśmy na ten system:) Jak kiedyś stwierdzę, że jednak przyda się więcej drążków do ubrań to też wystarczy tylko wizyta w sklepie na i:) dla mnie bomba:lol2:

pralka i suszarka będą stały w słupku zaraz po prawej stronie przy wejściu

Mi moje 57 metrów też wydawało mi się mało ustawne na początku, małe zmiany i póki co jestem bardzo zadowolona z układu mieszkania

LED - nigdy? też tak mówiłam, ale serio jak weszłam do łazienki i pierwszy raz zapaliłam sobie LEDowe oświetlenie za listwą...zakochałam się:):rotfl:

Świetne listwy przypodłogowe + dekor przy suficie :) ciekawe jak to będzie wyglądało z meblami i cala resztą.

My dziś zamówiliśmy stylizowane opaski na drzwi w stolarnia24 :D właśnie pod białe listwy z MDF`u. za jakieś 2 tyg powinny być zdjęcia. bo za góra 3 chce mieszkać w nowym M :)

Powodzenia życzę i zajrzę niedługo zobaczyć jak efekty!

o! Konkrety! oł jessssss:lol2:

melduje, że do kuchni w końcu nie stanęło na białych sprzętach, choć bardzo o nie walczyłam. Głównym czynnikiem okazała się cena (i jakość w stosunku do ceny) oraz np. to, że niektóre białe piekarniki mają nieprzezroczystą szybkę i nie można podglądać jak się coś piecze (a ja sobie nie wyobrażam np. pieczenia ciasta bez tego!). NIestety stwierdziłam, że nadal mamy niedobór sprzętów kuchennych innych niż czarne. Mam nadzieję, że mimo to będzie to jakoś się prezentować.

oto lista sprzętów:

lodówka bosh kin86af30

płyta indukcyjna Electrolux EHH46540FK

kuchenka mikrofalowa samsung FG87SUST

piekarnik Samsung BQ1VD6T131

zmywarka electrolux ESL6551RO

okap electrolux efg60750 x

Ostatni dzwonek na uwagi, bo dziś/jutro zamawiamy.

Sprzęty fajne :) Zastanawiałabym się tylko nad zakupem indukcji Samsunga - wszystkie "widoczne sprzęty miałyby to samo logo :) Ale to może moje zboczenie.

W każdym razie płyty Samsunga polecam - miałam już dwie - jedną załatwiłam na własne życzenie.

Czekam na zdjęcia kuchni :popcorn:

O ktorych listwach madziu mowisz? Wszystkie sa ciete pod 45 oprocz tych wystajacych lazieniowych. Z nich niestety tak ladnie sie by nie dalo wiec zakupilam dedykowane narozniczki - juz wisza. Zdjecia zrobie, teraz sa tym gorsze, ze wgrywane bezposrednio z komputera i sa malutkie bez klikniecia na nie:( jak beda drzwi i kuchnia obiecuje porzadna sesje!

za specjalną dedykacją dla Magdy, jeszcze cieplutkie i chrupiące.... nowe zdjęcia z tostera:

IMAG0533.jpgIMAG0534.jpgIMAG0536.jpg

:rotfl:

jeszcze będzie maskownica (niestety cały system nie zmieścił się za listwą przysufitową, a jedyny taki, który znalazłam był 2 razy droższy, więc troszkę maskownica będzie wystawać) - biała. Panowie się pomylili i przywieźli srebną i to jeszcze matowioną.

Mam tylko pytanie do właścicieli podobnych drzwi (jeżeli się takowi znajdą). Wydaje mi się, że drzwi chodzą dość ciężko i nie wiem czy to kwestia nasmarowania rolek (może się zakurzyły przez remont i trzeba wyczyścić), czy też wyrobią się z czasem (jak to przekonywali mnie panowie montujący - w co wątpię)?

Pięknie. Jak zrobisz zdjecia czymś innym niż tosterem :) to szczęk z podłogi nie pozbieramy :)

Mam prośbę - jak będziesz robić sesję drzwiano-kuchenną - sfotografuj proszę szczegóły mechanizmu tych drzwi - zastanawiam się, jak moją szafę zorganizować i system suwanych drzwi mnie pociąga :)

Mi, mogę ci opowiedzieć o systemie, bo akurat jest to bardzo proste rozwiązanie. Na suficie wisi szyna, taka zupełnie zwykła. W nią zamontowane są wózki na rokach (takie a'la klipsy, szybę wsuwa się między 2 części), do których panowie doczepialii szyby (po 2 rolki na jedną szybę). Dodali ograniczniki na końcach szyny i na śordku by się tafle nie stykały całkiwicie (by nie trzasnąć sobie nimi za mocno) i tyle. a i przy podlodze tuż przy każdej ze ścian mam takie małe prowadnice.

Jak chcesz oczywiście zrobię zdjęcie tylko to muszę już, bo jak zamontują maskownicę to raczej nic nie będzie widać

O ktorych listwach madziu mowisz? Wszystkie sa ciete pod 45 oprocz tych wystajacych lazieniowych. Z nich niestety tak ladnie sie by nie dalo wiec zakupilam dedykowane narozniczki - juz wisza. Zdjecia zrobie, teraz sa tym gorsze, ze wgrywane bezposrednio z komputera i sa malutkie bez klikniecia na nie:( jak beda drzwi i kuchnia obiecuje porzadna sesje!

Domi, dokładnie o te łazienkowe listwy mi chodziło. Już myślałam, ze takie niedokończone to będzie :rolleyes: Uff.

Co do szklanych drzwi to musiały sporo kosztować, ale są bardzo ładne. Nie wiem czy to ten sam system ale mam zdjęcie takich przesuwnych drzwi. Może przyda się na coś. Mogę wrzucić? :rolleyes:

Pewnie, jak komukolwiek coś może się przydać to wrzucajcie jak tylko macie ochotę. Może i ja skorzystam, porównam.

Madziu, spokojnie, wszystko pod kontrolną, takich niedoróbek bym nie przyjęła!:) A powiedz mi czy wiesz jak tamte drzwi chodzą? lekko? Wczoraj dzwoniła do mnie Pani z firmy u której zamawiałam szkło i zapewniła, że jak się nie poprawi przez kilka dni (mogą podobno osiąść i się wyrobić) to oczywiście wszystko poprawią, nasmarują itp:cool:

A kosztowały niestety sporo:( ale to jedyny sposób na to by bez okna zrobić dodatkowy pokój/aneks i sądzę, że było warto i będziemy zadowoleni z tego pomysłu w przyszłości (już teraz będzie fajne to, że odwiedzający nas np. teściowie będą mieli choć namiastkę prywatności). Pokoik wyszedł bardzo jasny (nawet jaśniejszy niż się spodziewałam, co bardzo cieszy.

Stoję właśnie przed wyborem parapetu do sypialni. Będzie jakiś tam biały konglomerat (tu niestety bardzo ograniczają nas koszty) - POlare lub syntetyczny. Mdf odpadł, gdyż mi go w każdym sklepie odradzano (chyba, że jednak lepiej?). Jakiej grubości parapet wybrałybyście? 2 czy 3 cm?

i jeszcze byłabym wdzięczna na jakiś dobry namiar w Warszawie lub okolicach

Edytowane przez Domi87

Tutaj tak wygląda ta listwa osłaniająca mechanizm wiszący drzwi. Drzwi wiszą już jakieś 3 lata i wszystko działa bez najmniejszych problemów. Szkło jest ciężkie więc przesuwa się je troszkę ciężko, ale bez oporów.

http://foto0.m.onet.pl/_m/cc3d90abb2504574db3950e5940113fc,21,19,0.jpg

A tu od strony korytarza

http://foto3.m.onet.pl/_m/4dc88bbcbe30ffcc21944dda9064eb1f,21,19,0.jpg