Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasze pierwsze własne mieszkanko

Recommended Posts

• Odpowiedzi 542
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dziękuję za życzenia!:hug: Ja dopiero wróciłam z wycieczek wielkanocnych i zasiadłam do kompa. Byliśmy u siostry mojego m - ma domek pod Poznaniem.

Wygrzałam się na słonku, bo pogoda wyjątkowo się udała. Teraz... czas chyba serio popracować nad moim balkonem! Pierwsza na tapete idzie podłoga, gdyż jest przebrzydłego koloru, który bym określiła mianem: budyniowy". Trzeba ją jakoś zakryć, pomalować... Wszelkie propozycje miło widziane!

Poczytałam trochę na ten temat, szukając rozwiązania na drewniany look. Można:

1) kupić deski tarasowe :drewniane lub kompozytowe

Te rozwiązania oznaczają kładzenie na legarach i w moim przypadku robienie tego przez jakąś specjalną ekipę = wysokie koszty (a sam materiał też nie jest tani:() jak wyliczyłam ty będzie co najmniej 1,5tys za sam materiał... ODPADA

2) kupić podesty: drewniane lub kompozytowe

Plus taki, że mogę to względnie położyć sama (o ile nie będzie trzeba za dużo przycinać, ale chyba jakbym znalazła moduł mieszczący się w 150cm byłoby idealnie). Tutaj też jest drewni i kompozyt, oczywiście kompozyt droższy (porównuje raczej najtańsze wersje, bo oczywiście są i super drewniane drogie jak nie wiem co. Taki marketory to koszt ok. 1200pln), no ale o niegbo lepszy w późniejszym utrzymaniu.

Najtańsza opcja to chyba drewniane podesty z marketów, coś jak tu:

http://www.castorama.pl/katalog-produktow/architektura-ogrodowa/podesty-i-deski-podestowe/podest-ogrodowy-complex-50-x-50-cm-braz.html

375 pln

Chyba, że macie inne opcje?

Jak się piękne zdjęcia pojawiają to od razu ruch w wątku.

1. Super szklane drzwi :)

2. Świetne rozwiązanie z lustrzanymi drzwiami w łazience :) (a tyle myślałaś jak to rozwiązać)

3. Śliczna kuchnia... biało- szara (jedno z moich marzeń) :) (i wcale nie wygląda na taką malutką, bardzo zgrabniutka)

4. Piękna podłoga :)

Teraz czekamy na ogródek balkonowy, mam rozumieć...

Rocia, właśnie Ciebie tu brakowało:) Cieszę się, że się podoba! Jeszcze sporo przed nami, ale będzie coraz lepiej (teraz mam mały przestój bo czekam na szafy, a dopóki się nie pojawią i wszystko tak zagracone na maxa to aż nie mam weny do urządzania... wzięło więc mnie balkonowo, bo tam względny porządek:lol2:)

Wczoraj zrobiłam sobie wycieczkę do OBI i chyba znalazłam donice! Tylko oczywiście w obi nie będę kupować. Kupiłam sobie tam tylko jedną na próbę (którą zwrócę, bo różnica w cenie jest prawie dwukrotna!).

Będą to takie donice jak kiedyś już pokazywałam:

http://zielone.to/968-thickbox_default/doniczka-rato-case-prosperplast.jpg

białe

okazuje się, że są takie większe i te mają wymiary ok. 25x24x60 i są wystarczająco duże. Chce kupić póki co 5 sztuk.

Wolałabym co prawda drewniane, ale pomysł upadł, gdyż zdałam sobie sprawę jak one są ciężkie! no i naszła mnie obawa, że może coś się stać z konstrukcją murka (nie wiem czy słuszna obawa, ale wolę nie ryzykować. Te 5 donic plastikowych będzie wystarczająco ciężkie!).

Jak przyjdą doniczki (mam nadzieję, że dadzą radę dojść do weekendu) to podjedziemy sobie i pokupuje jakieś kwiatuchy (mam sporo nasionek, więc większość będzie nimi wypełniona, ale muszę też wsadzić coś co już jest widoczne, bo może się okazać, że kiepska ze mnie ogrodniczka i nic innego nie wykiełkuje)

Kupiłam też białą skrzynkę w pobliskiej biedronce (taką co można też wieszać na poręczy). BYła tania, biała i póki co będzie idealnie nadawać się na mini ogródek ziołowo-przyprawowy. Posadziłam sobie wczoraj: rozmaryn, pietruszkę naciową, bazylię czerwoną, bazylię jakiejś odmiany, której nie pamiętam( :p ) i miętę pieprzową. Większość jest wieloletnia - ciekawe czy coś urośnie:rolleyes:

i jeszcze takie pytanie: gdzie w Warszawie kupujecie roślinki/kwiatuchy?

Bazarek na dołku :) Masa tam tego - wprawdzie rejony nie Twoje, ale blisko metra :) Muszę się również przyznać, że nie gardzę zieleniną z OBI, Castoramy i hipermarketów - zarówno budowlanych jak i jedzeniowych :) Gdzieś pod Warszawą jest giełda kwiatowa :)

Bazarek na dołku :) Masa tam tego - wprawdzie rejony nie Twoje, ale blisko metra :) Muszę się również przyznać, że nie gardzę zieleniną z OBI, Castoramy i hipermarketów - zarówno budowlanych jak i jedzeniowych :) Gdzieś pod Warszawą jest giełda kwiatowa :)

co to jest bazarek na dołku?

A giełda kwiatowa była przy Bakalarskiej i nadal chyba jest. Można tam znacznie taniej pokupować nie tylko rośliny.

https://www.google.pl/maps/@52.191862,20.957526,3a,75y,230.79h,90t/data=!3m4!1e1!3m2!1s3TSQIFRRyvl9P6wd5j-zFQ!2e0

ivy, górne szafki są w modułach 30 cm (tak podzielone są fronty - oprócz jednego z prawej który jest ciut węższy). Część podziałów jest sztuczna, zrobiona tylko na frontach. 1 szafka ma 60 cm, jedna 30 i jedna chyba 80 (jeżeli dobrze pamiętam).

Weekend był szalony i w sumie nic co się wydarzyło nie pokryło się z planami jakie poczyniłam na te dni, szczególnie w niedziele (Mi, jeszcze raz przepraszam, że nie dotarłam:(). Ale wnętrzarsko było bardzo intensywnie w sobotę i m. in. mam zamówioną sofę (stanęło na BARI jednak), drugą małą sofę też:rotfl:, jest zakupione krzesełko do biurka dla małża, jest trochę gratów już w szafach, w końcu oddaliśmy niepotrzebne częśći zabudowy ALGOT do sklepu na i, i kupiliśmy brakujące, jest nowa zastawa i kubeczki, są pierwsze kwiatuchy...:lol2:

No i czas na zdjęcia:)

zaległe - lampki nad blat kuchenny

DSC_9272.JPG

kinkiety nad łóżkiem

DSC_9259.JPG

i z zagłówkiem

lTPX026i5sEvLIP_bW81GI3a1dbmesPRrX2_3a_9Kz8=w713-h472-no

drzwi

DSC_8480.JPG

SZAFY - jeszcze bez frontów, ale i tak cieszą niezmiernie. Nie zwracamy uwagi na kilka rzeczy już w nich będące, a także na dziwne kadry zdjęć - graty jeszcze nie ułożone, więc ciężko je omijać i zrobić sensowne zdjecie

szafa w przedpokoju

DSC_9172.JPG

szafka na buty

DSC_9175.JPG

szafa w sypialni (niby wielgachna a i tak nie wiem czy się zmieścimy!)

P0v7VDQ6PMAKKTk5tEhN95qFNx5zFB2URK6mV4AwuFE=w313-h472-no

i nowości!

kdxeq54x4t4JWLbFe8515A20lIe5DtcfBWy3vLiibeo=w313-h472-no

DSC_9223.JPG

DSC_9205.JPG

moja pierwsza mała plantacja

DSC_9207.JPG

i zielono w kuchni (roślinki ewnie trafią do skrzynak, ale pięknie się tu prezentują więc pewnie w przyszłości postawię na zioła przy zlewie:P

DSC_9209.JPG

Edytowane przez Domi87