Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasze pierwsze własne mieszkanko

Recommended Posts

Fakt, wizja tunelu też przemknęła mi przez głowę tuż po tym jak wyraziłam pomysł głośno

ale

a) jeśli dobrze widzę chyba nie będzie aż tak strasznie długi (u mnie po zrobieniu garderoby to dopiero zrobi się tunelowe wejście;))

b) można jakoś ciekawie zagospodarować ścianę pomiędzy sypialnią a łazienką, odwracając tym samym uwagę od jej gabarytów. Może jakaś galeryjka w przejściu do sypialni? :)

• Odpowiedzi 542
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To będzie prawie 144 cm... chyba galeryjka nie pomoże. Moja szafka na buty którą planuję między kuchnią i przedpokojem (w tym prawym rogu) też nie będzie zbytnio miała racji bytu, bo się przejść nie będzie dało. Chyba jednak zbyt duże straty do zysku?

Znacie może jakieś wanny asymetryczne wymiary 170x75? Jakby jeszcze z parawanem nawannowym to by było ekstra! Ta co wstawiła narendil nie bardzo mi się podoba wizualnie:(

słuchajcie, jeszcze ta spytam - jakiej szerokości drzwi macie w mieszkaniu? I czy są wygodne?

Ja mam w planie 90 ale myślę nad zmniejszeniem do 80...

Domi, masz drzwi 90 czy otwór drzwiowy 90 cm? Podejrzewam, że otwory.

Pamiętaj o ościeżnicach ;)

U siebie zwęziłam drzwi łazienkowe do 70 cm. Mam tak teraz i jest wygodnie, a tak to zawsze dodatkowe 10 cm.

Domi, aż zerknęłam na swoje plany.

U mnie jest tak: na planie otwór drzwiowy jest opisany jako 90/203. I to jest otwór pod drzwi o szerokości 80 cm.

Pan Janek zwężał mi je teraz, tak żeby zgadzały się dokładnie z wymaganiami producenta, na którego się zdecydowaliśmy, doklejając płyty kg (w pokojach) lub dostawiając bloczki (w łazienkach, bo tam je zwężaliśmy).

Pod drzwi 80-tki otwory mam 87,6 cm, pod 70-tki 77,6 cm.

Przy czym, nie wiem, czy spółdzielnia zrobi Wam drzwi 70-tki. Są jakieś przepisy określające minimalną szerokość.

Z tym, że ja nie mam zamiaru się zastanawiać, co by było gdybym jeździła na wózku i nie mogła się dostać do łazienki. Gdyby, tfu tfu, coś takiego się przytrafiło i tak czekałby nas remont generalny celem dostosowania mieszkania do osoby niepełnosprawnej.

A tak mam miejsce na kocią kuwetę :p

A, to już chyba rozumiem.

Kombinujesz w ta stronę, żeby zwężając drzwi poszerzyć jednocześnie łazienkę, tak?

Dobry pomysł.

Niech zwężają do 80 cm.

Domi, standardowe drzwi mają 80 cm.

TAK!:wiggle:

i to by sądze było bardzo na plus w projekcie.wtedy wejdzie wanna szerokości 80 a takie już można znaleźć dość fajne:) A przedpokój nie tunelowaty:wiggle:

Tylko nadal nie wiem co z tym otworem - czy on jest przygotowany na drzwi 80 czy 90 teraz w planie. Projektant nadal milczy, przeszukam sieć co piszą o tym fachowe głowy

Znalazłam takie informacje na jednym z forów budowlanych:

Zależy czy mają to być ościeżnice regulowane czy też stałe. Pod Stałe Wymiary są następujące

- drzwi "60" wymiar otworu szer 710mm wys 2075 mm

- drzwi "70" wymiar otworu szer 810mm wys 2075 mm

- drzwi "80" wymiar otworu szer 910mm wys 2075 mm

- drzwi "90" wymiar otworu szer 1010mm wys 2075 mm

Są to wymiary pod ościeżnice PORTA

Na wysokość jest to otwór od gotowej podłogi (drzwi powinny być montowane na samym końcu budowy/remontu)

Wymiary otworów pod regulowane ościeżnice

- drzwi "60" wymiar otworu szer 680mm wys 2060 mm

- drzwi "70" wymiar otworu szer 780mm wys 2060 mm

- drzwi "80" wymiar otworu szer 880mm wys 2060 mm

- drzwi "90" wymiar otworu szer 980mm wys 2060 mm

Przy regulowanych trzeba jeszcze określić grubość ściany na której mają być zamontowane ościeżnice, chodzi tutaj o wymiar gotowego muru, z tynkami i ewentualnymi płytkami w łazience.

Oczywiście zaczęłam szukać czym się te ościeżnice różnią i w teorii to już wiem, ale jak z wyglądem? Jest jakaś różnica?

Taki maly update do mojego planu - dzwoniłam do spółdzielni (oczywiście nie ma projektanta, ale był Pan, który też się zna na rzeczach technicznych) i w mieszkaniach są otwory 95 zaplanowane na drzwi 90!!!:) Czyli co najmniej 4 cm mogę zyskać!:wave: A jak się zdecyduję na regulowane (jak już dowiem się jaka różnica jest w wyglądzie itp), to nawet 7:D

Swoją drogą ciekawe, że zaplanowali otwór 95, a z tego co znalazłam w sieci powinien być co najmniej 98!:bash:

Edytowane przez Domi87

Domi, ościeżnica regulowana obejmuje Ci ścianę dookoła drzwi.

Ościeżnica stała to po prostu wstawiana rama, najczęściej sporo węższa niż ściana.

Moim zdaniem regulowana ładniejsza, ale sporo droższa.

STAŁA

REGULOWANA

Dziękuję Aniu!! Jak zwykle okazałaś się mega pomocna! Ale niestety to zrodziło kolejne pytanie... jak obok siebie będą wyglądały drzwi z ościeżnicą regulowaną jedne otwierane do środka drugie na zewnątrz?

Wtedy chyba stała tworzy mniejsze różnice?

Te regulowane i mi podobają mi się zdecydowanie bardziej, a mam tylko 2 otwory drzwiowe to może nie zbankrutuje:P

Karolek, widzę, że pamiętliwa jesteś:) Zdjęć od fotografa niestety nadal nie mamy. Pozostawię bez komentarza to jak jestem z tego powodu "szczęśliwa":mad:

Domi, wieczorem postaram Ci się pstryknąć fotki stałych, które mam u siebie. Nie są tuż obok, ale będziesz miała jakiś wgląd.

Kraniec ościeżnicy jest zawsze od tej strony, na którą otwierają się drzwi.

Zatem w przypadku ościeżnicy stałej widać kawałek muru przy jednym otworze. Przy regulowanych widać z kolei ościeżnicę :)

Ale z drugiej strony, nie razi to mocno w oczy.

Zajrzyj może do działu Wnętrza i aranżacje, jest tam wątek o drzwiach. KLIK

Na pewno znajdziesz tam zdjęcia, gdzie obok siebie są drzwi otwierane na zewnątrz i do wewnątrz :)

Tak, już właśnie wertuję ten wątek, bo trafiłam na niego szukając właśnie takiego przykładu ułożenia drzwi. Nie ma co te ruchome są zdecydowanie ładniejsze i mniej miejsca zajmują - chyba biorę:wiggle:

Jednak chetnie zobaczę te fotki, bo stałych obok siebie nie widziałam - może to sprawi, że jednak zmienię zdanie

ufff... to powoli dochodzimy do końca tematu drzwiowego na planie (w części realizacji na pewno temat powróci ze zdwojoną siłą:p)

Zrobiłam propozycję nowego planu mieszkania ze zmianami w drzwiach. Czekam na opinie pana projektanta, który nadal milczy i nie odpowiedział mi na ani jeden e-mail z 5 wysłanych:mad: