Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasze pierwsze własne mieszkanko

Recommended Posts

Witaj Domi:)

Już pewnie musztarda po obiedzie ale dorzucę swoje 5 groszy:)

W moim aktualnym mieszkaniu mam drzwi 70 do pokoju starszej córki i do łazienki i WC. Gdyby nie to, że je kiedyś zmierzyłam (na etapie projektu domu;)) to nie wiedziałabym nawet że są takie wąskie;) Spokojnie się przechodzi bez żadnego dyskomfortu.

W domu w garderobach chciałam drzwi 70 ale teściu się machnął:/ i zostawił otwory na 80.

A teraz idę przejrzec co wczesniej pisałyście:)

• Odpowiedzi 542
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak się sprawy mają po weekendzie? tak samo jak przed! Pan projektant nadal mnie skutecznie olewa, jednak ja już zdążyłam przygotować nowy plan z węższymi drzwiami (otwory na 88 cm czyli 7 cm mniej) i zaniosę dzisiaj do spółdzielni jak tylko Pan łaskawie się odezwie i powie, że zgodne z przepisami. Na drzwi do pralni zostawiłam otwór 80 cm, bo mniejszy podobno jest niezgodny z prawem budowlanym. Zostawiłam z jednaj ich strony przy kominie 3 cm ściany (zastanawiam się czy to konieczne, ale chyba tak?)

Miejsce gdzie stanie wanna ma teraz 83 cm szerokości. Może uda mi się tam wcisnąć wannę 80?

I jeszcze następne pytanie (rozłożę tu plan na czynniki pierwsze chyba:P): ile cm powinno być odsunięcia od ściany między otworem drzwiowym przy drzwiach otwieranych do środka na ścianę (takich, że po otwarciu drzwi na 90 stopni są one równoległe do ściany)? Chodzi mi o te drzwi między przedpokojem a sypialnią.

Jak się sprawy mają po weekendzie? tak samo jak przed! Pan projektant nadal mnie skutecznie olewa, jednak ja już zdążyłam przygotować nowy plan z węższymi drzwiami (otwory na 88 cm czyli 7 cm mniej) i zaniosę dzisiaj do spółdzielni jak tylko Pan łaskawie się odezwie i powie, że zgodne z przepisami.

:)

Na drzwi do pralni zostawiłam otwór 80 cm, bo mniejszy podobno jest niezgodny z prawem budowlanym. Zostawiłam z jednaj ich strony przy kominie 3 cm ściany (zastanawiam się czy to konieczne, ale chyba tak?)

Aha, musisz przecież na czymś ościeżnicę zamontować.

O ile to są drzwi otwierane.

Proponuję wizytę w jakimś sklepie z drzwiami, tam mogą Ci kilka rzeczy podpowiedzieć.

Miejsce gdzie stanie wanna ma teraz 83 cm szerokości. Może uda mi się tam wcisnąć wannę 80?

A pamiętasz o tynkach? Domi, takie szczegóły dopiero po tym jak już Ci stany staną!

Inaczej możesz się mocno rozczarować. Tak jak ja z moją kuchnią i kilkoma centymetrami.

I jeszcze następne pytanie (rozłożę tu plan na czynniki pierwsze chyba:P): ile cm powinno być odsunięcia od ściany między otworem drzwiowym przy drzwiach otwieranych do środka na ścianę (takich, że po otwarciu drzwi na 90 stopni są one równoległe do ściany)? Chodzi mi o te drzwi między przedpokojem a sypialnią.

Mogę Ci zmierzyć jak będę już w domu :)

Aniu DZIĘKUJĘ:lol:

Te od łazienki to również ościeżnica stała? Z tej strony mała różnica chyba między stałą i regulowaną

A pamiętasz o tynkach? Domi, takie szczegóły dopiero po tym jak już Ci stany staną!

Inaczej możesz się mocno rozczarować. Tak jak ja z moją kuchnią i kilkoma centymetrami.

tak, pamiętam i licz na to, że te 3 cm na nie wystarczą... ale przed wybudowaniem to sobie tylko planuję i nie jestem na tyle szalona by kupować już wannę:) Ale oby się zmieściła... Oby nie było rozczarowania... może panowie by się pomylili na moją korzyść i jeszcze więcej mi podarowali tych cm:rotfl:

Mogę Ci zmierzyć jak będę już w domu

Bardzo proszę! założyłam 8 cm, ale może tu bym jeszcze ukradła z 1 cm do łazienki:P No ale z drugiej strony to nie chcę by waliły o ścianę nie mogąc się całkowicie otworzyć

Domi, u mnie wszystkie ościeżnice są stałe.

Zmierzyłam Ci ten kawałek ściany. U mnie jest 20 cm, ale trzymam tam deskę do prasowania a mąż swój kij bo. Drzwi otwierają się szerzej niż 90 stopni. Pytanie, czy to potrzebne?

Wydaje mi się, że istotna jest tu głębokość klamki (moja ma 6 cm) i szerokość opaski drzwiowej.

8 cm powinno być w porządku.

I wiesz, tak sobie myślę, że lepiej się nastawić na wannę 75 cm. Najwyżej potem się miło rozczarujesz.

PS. jak się wstawia cytaty, że widać kogo to słowa?

W momencie, kiedy klikasz odpowiedz z cytatem nie usuwaj tekstu QUOTE="nazwa użytkownika"

Dzięki jeszcze raz:)

Dziewczynki, a słyszałyście o jakiś innych rozwiązaniach na otwór drzwiowy pomiędzy łazienką a pomieszczeniem gospodarczym? Np. takie drzwi jak do szaf, bez ościeżnic, w które np. można później "włożyć" fototapetę? Coś takiego chyba gdzieś widziałam, a przecież te drzwi nie muszą być takie "prawdziwe", a fajnie jakby się ładnie prezentowały (i oczywiście zajmowały jak najmniej miejsca:P wtedy ratujemy kolejne 3 cm)

Domi, wpadłam jak po ogień :)

Zajrzyj do Mirelki, jej córka ma wejście do garderoby jak do szafy. Drzwi łamane.

KLIK

Jest jeszcze coś takiego jak ościeżnice Piu Design. Są zupełnie płaskie, zlicowane ze ścianą, ale dość kosztowne.

Da się! No i jestem mega hapi, bo już 86 cm jest wnęka na wannę (oczywiście bez tynków itp, ale 80 staje się coraz bardziej realna:))

Teraz zastanawiam się czy w tym otworze zastosować nadproże (chyba tak to się nazywa) czy też nie i robić drzwi do sufitu?

Fajnie bo w takich drzwiach szafowych można zrobić albo lustra, albo jakąś fototapetę i będą one zdecydowanie zdobić wtedy łazienkę:D

PS. Aniu co masz na myśli mówiąc "jak po ogień"? Że w samą porę jak zawsze?:wiggle:

Zastanawiam się kiedy będziesz miała dość moich pytań:p

Hehe no chyba, że tak, ale moje rozwinięcie tego pojęcia też pasuje jak ulał:)

Strasznie się cieszę, że jesteś i że cierpliwa z Ciebie bestyja, bo inaczej byłoby ze mną krucho. Ale jak mnie kiedyś opuścisz, bo będziesz miała dość to zrozumiem i najwyżej moje rozważania pozostaną bez odpowiedzi, a błędy wyjdą w trakcie i może pomogą komuś innemu....

Zaraz lookam co tam się pozmieniało u Ciebie:)

Dobra ściany przesunięte, miejsce na wannę coraz większe, drzwi pralniowe też już mamy zaplanowane (w sensie, że otwór, w który da się fizycznie coś wstawić;)), teraz... ściana skośna i usytuowanie na niej drzwi. Z moich obliczeń ma ona ok. 124 cm, otwór drzwiowy 88 cm, czyli zostaje ok. 36 cm na ściany po obydwu ich stronach. Teraz jak je najlepiej umiejscowić (co ma znaczenie w łazience, bo w końcu trzeba będzie położyć płytki). Patrząc pod kontem wanny najlepiej by było: 30 z jednej (mniej więcej cala płytka) i 6 z drugiej strony (tylko jak to później wykańczać? może jakąś mozaiką...)?

PS. projektant oczywiście nadal milczy:mad: W czwartek idę do spółdzielni z nowym planem i niech mi spróbuje coś znowu zmienić po swojemu! Uduszę tym razem

Domi, płytki będą do sufitu? Wiesz już w jakim rozmiarze?

Ja mimo wszystko wolałabym zrobić drzwi na środku (jeśli to oczywiście nie koliduje jakoś z wanną) i po każdej ze stron zostawić tyle samo miejsca. Wolałabym po obu mieć taką samą docinkę niż 6-centymetrową po jednej.

Narendil, a wiesz, że u mnie też będzie taka oldschoolowa wentylacja? :lol2:

Wściekła jestem, bo kobieta w sklepie pokazała mi "dla przykładu" całkiem inny kształt podcięcia niż stosuje się w Fiordach. Nijak mi się miał do tego modelu, więc uznałam tulejki za mniejsze zło. Dopiero sporo po fakcie wyczytałam w katalogu, że wycięcie mogło być całkiem znośne :mad:

Domi, no nie mów, że już płytki wybrałaś :rotfl:

Nie same 30x60 są na rynku.

A jeśli Ci się mozaika zamarzy?

Ja bym zrobiła na środku :yes:

Dropku, ale na pewno nie będziesz miała sraczkowatych tulejek do białych drzwi :p

Na swoje usprawiedliwienie powiem, że wymiana na białe wymagałaby poszerzania otworów. Jakieś niestandardowe tulejki się mi trafiły.

A teraz to już nie ma znacznia :rolleyes:

Rocia u mnie wre praca nad planem, ale jak się spytałam mojego m o radę na temat moich ostatnich dylematów to stwierdził: "oszalałaś, przecież takie pierdoły zupełnie są nieistotne po co tracisz na to czas", więc nie każdy uważa, że należy nadrabiać takie zlaegłości:rotfl:

Narendil, nie, no pewnie, że płytek nie wybrałam;) popatrzyłam tylko jaki rozmiar jest najczęstszy. Ogólnie mozaika na pewno mi się zamarzy, ale nie koniecznie raczej przy drzwiach (ale kto wie):p

Dropku, wiem, że symetryczne drzwi lepiej by wyglądały, ale te drugie chyba bardziej praktyczne - coś za coś niestety:eek:

Ogólnie policzyłam sobie to wszystko mniej więcej korzystając z twierdzenia Pitagorasa (nie ma to jak umysł matematyczny:cool:) i wygląda to tak (proszę się ze mnie nie śmiać i nie uważać za dziwaka, niestety nie umiem tego wrzucić w wizualkę, więc próbuję sobie radzić innymi sposobami:rolleyes:):

http://img827.imageshack.us/img827/8794/azienkaukaddrzwi.jpg

chodzi mi o ten granatowy wymiar, który będzie mi ograniczał wymiary wanny z tej strony (by nie przeszkadzała ona we wchodzeniu do łazienki). Próbowałam przejrzeć wanny asymetryczne dostępne na rynku i w sumie nie znalazłam takiej 170x80, tylko raczej krótsze, np. 160x80 i 150x80. Jednak z węższej strony to zazwyczaj co najmniej 28-30cm....

Nie wiem już sama na co tu postawić:bash:

Edytowane przez Domi87

Domi, po głębszym zastanowieniu i zrozumieniu, to ja bym wersję z pierwszego rysunku wybrała.

Przecież nie musisz kłaść płytek wszędzie dookoła.

Ściana z drzwiami może być pomalowana :)

Nadal to samo. Dzisiaj niestety muszę zostać dłużej w pracy i nie dam rady podejść do spółdzielni i złożyć planu, więc będę musiała w poniedziałek (tylko w pon i czw jest otwarte po południu).

Z ścianką zadecydowałam, że chyba rzeczywiście zrobię więcej miejsca wannie, coś tam w tych 6 cm się wymyśli, a jak jeszcze będę miała Was jako pomocników to w ogóle nie mam się o co martwić :wiggle:

Teraz, jak jusz chyba w końcu ściany ustawione, to muszę przygotować panu projektantowi również plan gniazdek elektrycznych, włączników światła i umiejscowienie kabelków na żarówki na suficie. Nie wiem jeszcze jak się za to zabrać, ale pewnie wydrukuję plan w 3 kopiach i zacznę zaznaczać flamastrem punkty:)