marcin_bnk 13.03.2012 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 witam. Mam pytanko , otoz chce wykonac samodzielnie schody zewnetrzne. Mam wiatrołap szeroki na 2,5 m a w tych dwóch i pół metra otwór szeroki na 1 m na drzwi wewnętrzne, czy wystarcze jak te schody z podestem szerokie na 2,5 m beda oparte tylko na tym metrze na fundamencie , a boki beda wisiały ? czy trzeba zrobic takie stopy przy krajach dodatkowo . Jeśli by wystarczylo to czy drut w miejscu gdize jest sciana trzeba "wsadzić w sciane " tzn czy dziurawić ściane aby drut wsunac ??Ma ktos moze zdjecia z przykladowego szelowania schodów zewnetrznych?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_bnk 20.03.2012 18:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 widze ze chyba sie niejasno wyraziłem , moze ten pseudo rzut schodów cos wyjasni . http://w612.wrzuta.pl/obraz/9oLJjIOWyqs/rzut_schodow Chodzi o to czy jak opre na fundamencie domu tylko spocznik (w otworze 1010 mm ) i na dole zrobie fudament na szerokowsc stopni , to czy ten spocznik bedzie sie trzymał bez robienie dodatkowych slupków na brzegach ?? Jesli będzie sie trzymał to czy nawiercać w scianie (obok otworu drzwiowego ) otwory ab wsunac zbrojenie tak do połowy pustaka . Proszę o pomoc . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elka51 20.03.2012 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 Chodzi o to czy jak opre na fundamencie domu tylko spocznik (w otworze 1010 mm ) i na dole zrobie fudament na szerokowsc stopni , to czy ten spocznik bedzie sie trzymał bez robienie dodatkowych slupków na brzegach ?? NIE, nie będzie się trzymać. Jesli będzie sie trzymał to czy nawiercać w scianie (obok otworu drzwiowego ) otwory ab wsunac zbrojenie tak do połowy pustaka . Jak Pan myśli czego te pręty w nawierconym pustaku (proszę się zastanowić czemu pustak nazywa się tak jak się nazywa...) miały by się trzymac? Na trudne pytania w budownictwie zaczynające się od "jak......?" jest jedna odpowieć - wg projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_bnk 21.03.2012 20:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 chodzi o to ze w projekcie nie mam pokazanego oparcia tych schodów. Po drugie jak nawierce otwory to drut zbrojeniowy opre takze na fundamencie podobnie jak w otworze drzwiowym , z róznica tylko taka ze płyta juz sie nie bedzie opierac na fundamencie tylko drut zrojeniowy . Nikt Pania nie prosił o madrzenie sie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 21.03.2012 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Taras czy schody raczej nie powinny być uwiązane do ściany. Powinny mieć własny fundament i styropianem oddylatowane od domu, aby przemarzanie schodów nei powodowało przemarzania ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kicker 21.03.2012 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 (edytowane) Raz przemarzanie, dwa zbrojenie to nie jest półka na której coś się opiera albo wisi. Ma ono konkretny cel konstukcyjny. To że wywiercimy sobie dziurę w ścianie i wstawimy kawał pręta to nie znaczy, że zrobiliśmy zbrojenie. Owszem są metody dodawania zbrojenia po przez np. wklejanie w ścianę żebetową ale to jest zupełnie inna bajka i też wymaga zrobienia tego z głową, czyli zrobienia projektu. Proszę się nie dąsać ale koleżanka jasno i krótko powiedziała NIE, tak sie nie da i ma racje. Jeżeli Pan wie lepiej to proszę spróbować bo przecież to nie my po tych schodać będziemy biegać. Jedyne co mogę poradzić to zrobienie schodów jako niezależnego elementu z dwoma podparciami (na poczatku i końcu biegu)oddylatowanego od reszty konstukcji domu albo próba podłączenia konstrukcji schodów do konstrukcji spocznika ale to już będzie wymagało odkrycia zbrojenia spocznika. Przy czym oba wymagają zrobienia zbrojenia i wypadałoby żeby ktoś to policzył a nie na pałę wstawił sobie 15 prętów fi10. Jeżeli będzie Pan miał taki projekt (naprawdę to nie duże pieniądze) i umie Pan łączyć zbrojenie (kręcić je) oraz zrobić odpowiedni szalunek to resztę zrobi Pan sam. Edytowane 21 Marca 2012 przez Kicker Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_bnk 22.03.2012 16:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 posiadam projekt schodów w projekcie domu , tylko nie ma w nim pokazanego górnego mocowania. Mam napisane zbrojenie głowne fi 8 co 12 , oraz rozdzielcze fi 6 co 20 . O ile mam pokazane ze na dole jest fundamnecik na 20 cm szeroki , to na górze mam linie przeywana bez zadnego wymiaru , jest tylko grubosc plyty spocznika 12 cm . Stąd moje pytanie , bo ile było by to na górnym stropie to jest logiczne ze płyte leje sie razem ze schodami , to tutaj nie jest to pokazane i nie ma płyty na parterze jest tylko chudziak . Dlatego pytam mając nadzieje ze ktoś mi pomoże , a nie zbluzga że nie daje zarobic projektantom. Rozumiem ze musze te schody wykonac jako konstrukcje odrebna i samonośna. Dziekuje za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts