Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak połączyć gąsiory

Saturn1b

Recommended Posts

Witam wszystkich zastanawiam się nad tym jak powinny być połączone gąsiory blachodachówki w sytuacjach jak na załączonych poniżej zdjęciach.

Czy prawidłowe jest połączenie w sensie pozaginanie jeden na drugiego, a jeśli tak to jak powinno to być wykonane żeby nie było żadnych nieszczelności na tym połączeniu.

Jak wiadomo w przypadku dachówki są tego typu trójniki natomiast w przypadku blachodachówki nie widzę tego typu elementów

Pozdrawiam Adam.

http://images46.fotosik.pl/1386/43e63fc360b5b5a1.jpg

http://images50.fotosik.pl/1437/a50ae8d506546758.jpg

ten element właśnie tak się powinny wykonywać , z tym że powinno się to wykonywać estetycznie , a z Twoich fotek wygląda na to że że ekipa estetykę ma w nosie...

Tak nawiasem , to blachę wybrałeś najlepszą na rynku ( o ile się nie mylę to Plannja Regola) , zapłaciłeś za nią grube pieniążki , to i ekipę można było dopasować do pewnego standardu

pozdrawiam

Żle mnie zrozumiałeś, to nie mój dach a zdjęcie to chodziło mi oto żeby nie było nie jasności o jakie połączenie kalenicy chodzi.

A pytam dlatego, że w okresie wiosny będę miał zmianę pokrycia domu i chciałem być zorientowany jak takie połączenie powinno być prawidłowo wykonane, żeby nie było że ekipa odstawi mi lipę widząc że właściciel się na tym nie zna.

Swoją drogą to spotkałem się z dwoma połączeniami tego elementu jeden fachman mi mówił zęby kawałek płaskiej blachy wziąć i powyginać że to i tak wysoko i tego nikt nie będzie widział a drugi żeby górny gąsior przeciągnąć nad dwoma schodzącymi bez żadnego docinania i krzywienia i że też nie będzie ciekło.

Pozdrawiam Adam