dugolo 13.03.2012 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Witam Bardzo proszę o radę w kwestii izolacji pionowej fundamentów . mam je na etapie jak na zdjęciu - t.j. wyciągnięte ponad grunt na wysokość 3 pustaków zasypowych . Do tego momentu fundamenty są bez izolacji - wylane do ziemi z podwójnym zbrojeniem - o izolacji poziomej nie dyskutuję - mam pytanie do do izolacji pionowej - czym najlepiej ją wykonać dla fundamentu wychodzącego ponad ziemię - i przede wszystkim czy wykonywać ją wewnątrz budynku - słyszałem kilka opinii że wykonuje się ją tylko na zewnątrz fundamentu . Co do podłoża na jakim stoi dom - jest to ziemia gliniasta Z góry dziękuję za pomoc w tym temacie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szaryb 19.03.2012 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 (edytowane) Ja bym jednak chociaż trochę odkopał i "powtykał" styro ze 4-6 cm (teraz to już chyba tylko XPS) przy ścianie na głębokość ~0.7-1m. Zawsze mniej będzie przemarzała ściana. To nie jest porada - raczej pomysł. Źle to wygląda.[edit] ps. Z czego ściany? Może warto dać pierwszą warstwę od ściany fund. z belitu odmiany 500..650 - ma sporo lepsze parametry. Edytowane 19 Marca 2012 przez szaryb ps Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alphatom79 21.03.2012 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Tak jak kolega sugeruję zastosowanie XPS i na to folie kubełkową, ale najpierw dobrze posmarować ściany masą bitumiczną. Ja też mam teren gliniasty i wiem jakie mogą być problemy przy złej izolacji pionowej. Ja bym jednak chociaż trochę odkopał i "powtykał" styro ze 4-6 cm (teraz to już chyba tylko XPS) przy ścianie na głębokość ~0.7-1m. Zawsze mniej będzie przemarzała ściana. To nie jest porada - raczej pomysł. Źle to wygląda. [edit] ps. Z czego ściany? Może warto dać pierwszą warstwę od ściany fund. z belitu odmiany 500..650 - ma sporo lepsze parametry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts