Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja pionowa fyndamentów

dugolo

Recommended Posts

Witam

Bardzo proszę o radę w kwestii izolacji pionowej fundamentów . mam je na etapie jak na zdjęciu - t.j. wyciągnięte ponad grunt na wysokość 3 pustaków zasypowych . Do tego momentu fundamenty są bez izolacji - wylane do ziemi z podwójnym zbrojeniem - o izolacji poziomej nie dyskutuję - mam pytanie do do izolacji pionowej - czym najlepiej ją wykonać dla fundamentu wychodzącego ponad ziemię - i przede wszystkim czy wykonywać ją wewnątrz budynku - słyszałem kilka opinii że wykonuje się ją tylko na zewnątrz fundamentu . Co do podłoża na jakim stoi dom - jest to ziemia gliniasta Z góry dziękuję za pomoc w tym temacie .

fund.JPG

Ja bym jednak chociaż trochę odkopał i "powtykał" styro ze 4-6 cm (teraz to już chyba tylko XPS) przy ścianie na głębokość ~0.7-1m. Zawsze mniej będzie przemarzała ściana. To nie jest porada - raczej pomysł. Źle to wygląda.

[edit] ps. Z czego ściany? Może warto dać pierwszą warstwę od ściany fund. z belitu odmiany 500..650 - ma sporo lepsze parametry.

Edytowane przez szaryb
ps

Tak jak kolega sugeruję zastosowanie XPS i na to folie kubełkową, ale najpierw dobrze posmarować ściany masą bitumiczną. Ja też mam teren gliniasty i wiem jakie mogą być problemy przy złej izolacji pionowej.

Ja bym jednak chociaż trochę odkopał i "powtykał" styro ze 4-6 cm (teraz to już chyba tylko XPS) przy ścianie na głębokość ~0.7-1m. Zawsze mniej będzie przemarzała ściana. To nie jest porada - raczej pomysł. Źle to wygląda.

[edit] ps. Z czego ściany? Może warto dać pierwszą warstwę od ściany fund. z belitu odmiany 500..650 - ma sporo lepsze parametry.