Pawlo111 14.03.2012 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 Co potrzebne w celu powiększenia otworu bramy garażowej z 2,5m na 3m ?Fundament jest ścian brak. Technicznie się domyślamy że należy wydłużyć nadproże itp. ale z punktu widzenia papierologi ?Od czego zacząć? Kierownik budowy może na wpis do dziennika zmienić czy należy iść do projektanta? A co z pozwoleniem na budowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 14.03.2012 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 Konstrukcyjnie to jak piszesz pikuś, może dokonac zmiany kierownik. Papierologicznie to powiniees zapytac projektanta czy tak zmiana to zmiana istotna - wtedy nowe pozwolenie tzn zmiana pozwolenia, jak zmiana nie istotna to wpis w dzinniku lub na projekcie projektanta lub adptatujacego. Taka zmiana powinna byc nieistotna z logicznego punktu widzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawlo111 14.03.2012 13:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 Dzięki za szybką odpowiedź. Miedzy czasie odzwonił nasz kierownik budowy i jemu zadałem to pytanie.Odesłał nas do projektanta naszego adoptującego i tyle.A nie wiesz może czy to nie może być inny projektant i ewentualnie ile za coś takiego się płaci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 14.03.2012 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 Dzięki za szybką odpowiedź. Miedzy czasie odzwonił nasz kierownik budowy i jemu zadałem to pytanie. Odesłał nas do projektanta naszego adoptującego i tyle. A nie wiesz może czy to nie może być inny projektant i ewentualnie ile za coś takiego się płaci? Kwalifikacji (istotna/nieistona) dokonuje autor projektu. Zmian moze dokonac poźniej dowolny projektant. Jak masz typówke może pisac coś co jest zmiana istona. Tu masz zmiene szerkosci bramy czyli zmienia sie elewacja- nieznacznie ale jednak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawlo111 14.03.2012 16:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 Mamy projekt gotowca dodatkowo poszeżony z obu stron o 0,5m [dostaliśmy zgodę na zmiany w projekcje od autora]tylko nie pamiętam co tam w tą zmianę wchodziło.I takie z nas ofermy że poszeżyliśmy garaż o 0,5m ale o bramie nie pomyśleliśmy i teraz nasz naszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szablon 17.03.2012 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 Witam w moich okolicach ludzie budują piwnice, których w projekcie nie ma i przechodzi:) Wg mnie ty masz bardzo błahy problem. Nie żebym Cię namawiał na "łamanie prawa" ale najlepiej popytaj znajomych z twojej okolicy jak wygląda odbiór budynku i na jakie szczegóły zwracają urzędnicy. I wtedy dopiero podejmij decyzję co robić. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawlo111 18.03.2012 13:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Witam w moich okolicach ludzie budują piwnice, których w projekcie nie ma i przechodzi:) Wg mnie ty masz bardzo błahy problem. Nie żebym Cię namawiał na "łamanie prawa" ale najlepiej popytaj znajomych z twojej okolicy jak wygląda odbiór budynku i na jakie szczegóły zwracają urzędnicy. I wtedy dopiero podejmij decyzję co robić. Pozdrawiam Dzięki za pocieszenie. Nie żebyśmy z tego powodu nie mogli spać . Ale podlegamy pod toruń i tu słyszłem to i owo o odbiorach. A w dodatku kierownik to trochę panikaż. Tak że lepiej trochę popytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts