Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CENY NA ADAPTACJE PROJEKTU :-(

filips

Recommended Posts

Ciao 8)

Napiszcie prosze czy sa to ceny do przyjecia czu mam szukac innego biura. Projekt gotowy wykonany do I-szej strefy klimatycznej - realizacja w strefie II - oto ceny:

Projekt zagospodarowania działki 800 zł

Adaptacja projektu typowego 800 zł (przystosowanie fundamentów do warunków miejscowych 300; przeliczenie konstrukcji dachu ze względu na zmianę strefy klimatycznej 200; obliczenie i wykonanie rysunkow nadproży 300)

Przyłącz gazu 250 zł

Przyłącz wody 200 zł

Przyłącz kanalizacji 200 zł

Projekt centralnego ogrzewania 500 zł

Geologia 600 zł

Czy sa niezbedne odwierty geologiczne dla domku parterowego ??? :cry:

Wycena nie obejmuje kosztów opracowania przyłącza elektrycznego :cry: :cry: :x

Dzieki :lol:

Ciao 8)

Napiszcie prosze czy sa to ceny do przyjecia czu mam szukac innego biura.

Czy sa niezbedne odwierty geologiczne dla domku parterowego ??? :cry:

Wycena nie obejmuje kosztów opracowania przyłącza elektrycznego :cry: :cry: :x

Dzieki :lol:

Filips, Twoje koszty to ponad 4000. Ja rok temu zapłaciłem 6000, ale miałem załatwione prócz adaptacji projektu wszystkie uzgodnienia, całą biurwokrację itd. itp. - po prostu za tą cenę dostałem zwrotnie do rękiu pozwolenie na budowę. Uważam, że było warto.

Odwierty teoretycznie są potrzebne, praktycznie rzadko się je wykonuje - to zależy od lokalizacji budowy. Mnie pan architekt w ramach adaptacji też chciał na nie naciągnąć, zaśpiewał za swoją pracę 12.000 zł ! Grzecznie podziękowałem, odjechałem, po czym w żołnierskich słowach powiedziałem przez telefon osobie, która skierowała mnie do tego naciągacza, co myślę o takim załatwieniu sprawy. A potem poszedłem po rozum do głowy i zamiast firmy zatrudniłem sobie prywatnie (poprzez znajomego) urzędnika z miejscowego Wydziału Architektury, która uieszyła się, że może sobie w ten sposób dorobić do państwowej urzędniczej pensji. Może zamiast udawać się do firmy spróbuj tak samo, jak ja ?...

(...)

Odwierty teoretycznie są potrzebne, praktycznie rzadko się je wykonuje - to zależy od lokalizacji budowy.

(...)

Zgadza się, zależy od lokalizacji wbudowy, dlatego odwierty należy wykonać aby przekonać się, jakie są lokalne warunki gruntowe. Na jakiej podstawie twierdzenie, że 'rzadko się je wykonuje'?

Fundament jest kluczowa częścią budynku i właściwe jego posadowienie jest koniecznym warunkiem sukcesu przesięwzięcia. Robiąc badanie geologiczne można się dowiedzieć wielu ciekawych rzeczy: czy grunt jest jednolity czy zróznicowany, czy trzeba będzie budynek budować na płycie, czy na zwykłym fundamencie, czy będzie potrzebny chudziak, czy bedzie potrzebny drenaż. Informacje z badania geologicznego są weryfikowane w momencie wykonania wykopu pod fundamenty, jak sądzę w większości przypadków jest to weryfikacja pozytywna. Pytanie więc, kiedy te informacje są nam potrzebne: dopiero gdy zrobimy wykop czy wcześniej? Konstruktor powiedział, że nie zrobi adaptacji bez ekspertyzy geologicznej. Kierownik budowy pytał o nią na wstępnej rozmowie. Dla mnie było oczywiste, że muszę się o taką ekspertyzę postarać, nie ze względu na kierownika a na konstruktora oczywiście.

Ekspertyza: 4 odwierty w rogach planowanego budynku (prostokat 15 m x 9 m), ekspertyza w 4 egzemplarzach - 550,- zł (Wrocław)

Adaptacja projektu typowego oraz liczne zmiany: podniesienie stropu o 30 cm, obniżenie stropu w garażu o 30 cm, 'rozciagniecie' bryły w części mieszkalnej o 60 cm, zmiana garażu na dwustanowiskowy, przeprojektowanie schodów - wszystko to wiązało się z 'przerysowaniem' prawie całego projektu, dodatkowe papierki, projekciki i plany wymagane przy pozwoleniu, bez projektów przyłączy, dom pow. użytkowa 145 m2: 3.500,- zł (nadal Wrocław)

Pozdrawiam,

Burgundczyk