Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nawiew do kominka i kotłowni

Recommended Posts

Witajcie,

Jestem tutaj nowy więc się przywitam.

Mam pewien problem i mam nadzieje iż doświadczeni użytkownicy tego forum pomogą mi go rozwiązać. Muszę wykonać ze względów bezpieczeństwa nawiew do Turbokominka Makrotermu. Problem jest tego typu iż musi on iść w posadzce (wysokość: 5cm styropian + 5cm wylewka zbrojona siatką 5cm), gdyż w piwnicy nie mam na niego miejsca. Będzie mi akurat szpecił te pomieszczenia, które muszą być wyeksponowane. Problem jednakże jest gdyż nie wiem jak z przepustnicą do tego kanału?

Dodatkowo w kotłowni mam doprowadzony kanał, popularnie zwany "zetką" o wymiarach 18x18cm. Kotłownia jest za ścianą obok, ale w piwnicy, pomieszczenia gdzie jest kominek. Czy ewentualnie mozna do tego samego kanału podłączyć nawiew do kominka? Czyli kanał idący do kotłowni połączyć trójnikiem z kanałem idącym do kominka? Dodam że kotłownię mam kondensacyjną z zamkniętą komorą spalania i sam nawet nie wiem po co projektant od gazu zaprojektował zetkę, ale cóż, jak jest to jest.

Proszę o pomoc.

Spokojnie możesz korzystać z tej zetki, doprowadzonej do piwnicy w której masz piec kondensacyjny.

Wepnij się do niej bezpośrednio, bez trójnika.

Ponieważ piec kondensacyjny ma zamkniętą komorę spalania, to nawiew czyli ta zetka jest dla tego pieca zbędna. Natomiast w tym pomieszczeniu, powinien być wywiew WG lub WM.

dzięki za odpowiedź.

skorzystam z tej zetki w takim razie. Tylko zastanawia mnie czy nie będzie problemu z jakimkolwiek odbiorem? Tak sobie myślałem że projektant gazu zaprojektował tą zetkę tylko dlatego bo może myślał że będzie kocioł z otwartą komorą? ale już nie wnikam, jest i już usuwać nie będę tylko z niej skorzystam.

W kotłowni jest wentylacja grawitacyjna - kratka wentylacyjna jest umieszczona pod sufitem.

Projektant w tym wypadku uważam, że zaprojektował zetkę na tzw. wszelki wypadek.

Jakby np.: przyszło komuś do głowy zainstalować piec z otwartą komorą spalania.

Przy piecu z zamkniętą komorą spalania, nawiew nie jest potrzebny. Taki piec potrzebne mu do procesu spalania powietrze, pobiera z zewnątrz, specjalnym i szczelnie połączonym z piecem przewodem.

W przypadku trudności przy odbiorze, trzeba poszukać innego, dobrze znającego przepisy kominiarza.

Wentylację nawiewną masz troszkę przewymiarowaną, niestety utarło się tak, że jak kocioł kondensacyjny to zetka niepotrzebna, ale pamiętajmy, że zetka w normalnej kotłowni obsługuje kocioł oraz wentylację wywiewną. Z kotłem zamkniętym sprawa jest jasna pobiera powietrze do spalania kanałem koncentrycznym, a co z wentylacją wywiewną? Skąd ma pobierać? Jak ma działać? Wentylacja nawiewna w kotłowni z kotłem kondensacyjnym powinna być właśnie i wyłącznie dla potrzeb wentylacyjnych. Odnośnie pomieszczenia salonu z kominkiem i kotłowni nigdy nie łączymy tych pomieszczeń wspólnie, korzystamy zawsze z indywidualnych kanałów wentylacyjnych - nawiewnych.

W tym wypadku nazwanie kotłownią, pomieszczenia z piecem gazowym kondensacyjnym, jest lekkim nieporozumieniem. Do czego tam potrzebny nawiew zetką? Taki piec, nie pobiera powietrza z pomieszczenia, tylko z zewnątrz osobnym przewodem. Zetka przy piecu gazowym, spowoduje mocne wychłodzenie pomieszczenia. Natomiast jakiś mały nawiewnik nie zaszkodziłby. Chodzi o to aby wentylacja grawitacyjna w tym pomieszczeniu w razie wycieku gazu była sprawna.

To pewnie, miał na myśli kominiarz i dobrze, że o tym przypomniał.

Pozdrawiam.

Piec to ma kafle, a kondens to kocioł. Właśnie o wentylację wywiewną mi chodzi. Metan jest o połowę lżejszy od powietrza, przy wypływie - rozszczelnieniu opiera się o sufit i co? W przypadku kratki wywiewnej zainstalowanej prawidłowo bez wentylacji nawiewnej przy szczelnym pomieszczeniu nie usuniemy zanieczyszczonego powietrza. Wszędzie jest napisane, że musimy spełnić dwa warunki czyli: temperatura i ciśnienie – to mit. Nawet jak na zewnątrz budynku będzie -20 i nagrzejemy kotłownię do +40 (osiągniemy dużą różnicę ciśnień i temperatur) wentylacja wywiewna bez infiltracji powietrza z zewnątrz budynku nie ruszy.

Nie no, właśnie masz rację. Czajnik to też kocioł.

Ale to urządzenie opisane w artykule, z pokazanym schematem, to piec, bo wytwarza ciepłe powietrze.

Oczywiście potocznie "piec kondensacyjny" określa kotły kondensacyjne, bo pieców do ogrzewania powietrznego na naszym rynku jest mało.