davstan 14.03.2012 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 Witam wszystkich! Mam budowę w stanie surowym zamkniętym, nie mam jednak zrobionej posadzki na parterze (mam tam po prostu ziemię, grunt nasypowy). Zastanawiam się czy jest konieczność zagęścić go przed wylaniem chudego betonu i jeśli tak - w jaki sposób. Parę szczegółów (nie wiem czy istotnych): - dom jest na działce ze spadkiem około 1,5m na szerokości domu (dlatego ściany fundamentowe są dość wysokie na dole i niskie na górze - tak czy inaczej do środka zostało wrzucone dość dużo ziemi po wykopach na ławy fundamentowe) - są zrobione wieńce nad ścianą fundamentową i nad ścianą kolankową by całość wzmocnić - ściany fundamentowe z bloczków betonowych, ściany nośne z porotherm 30 - dom ma pow. użytkowną ~ 150m2 - grunt dobry przepuszczalny (żwir z piaskiem), nie ma wody - nie zagęszczałem w żaden sposób tej ziemi jak na razie (odczekałem tylko około roku aż sama się nieco uleży) - nie wiem czy można atakować stopą czy jakimś innym ubijakiem mechanicznym - czy ściany / strop nie popękają? Proszę o radę co zrobić? Polewać to wodą? Ubijak jakiś? Może nic nie robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 14.03.2012 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 Wybrać wsypany piasek i zasypywać powtórnie z zagęszczaniem warstwami 20cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 15.03.2012 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Witam wszystkich! Mam budowę w stanie surowym zamkniętym, nie mam jednak zrobionej posadzki na parterze (mam tam po prostu ziemię, grunt nasypowy). Zastanawiam się czy jest konieczność zagęścić go przed wylaniem chudego betonu i jeśli tak - w jaki sposób. Parę szczegółów (nie wiem czy istotnych): - dom jest na działce ze spadkiem około 1,5m na szerokości domu (dlatego ściany fundamentowe są dość wysokie na dole i niskie na górze - tak czy inaczej do środka zostało wrzucone dość dużo ziemi po wykopach na ławy fundamentowe) - są zrobione wieńce nad ścianą fundamentową i nad ścianą kolankową by całość wzmocnić - ściany fundamentowe z bloczków betonowych, ściany nośne z porotherm 30 - dom ma pow. użytkowną ~ 150m2 - grunt dobry przepuszczalny (żwir z piaskiem), nie ma wody - nie zagęszczałem w żaden sposób tej ziemi jak na razie (odczekałem tylko około roku aż sama się nieco uleży) - nie wiem czy można atakować stopą czy jakimś innym ubijakiem mechanicznym - czy ściany / strop nie popękają? Proszę o radę co zrobić? Polewać to wodą? Ubijak jakiś? Może nic nie robić? Rozumiem że wrzucając do środka domu ziemię ( z humusem) planujesz w sródku hodowlę pieczarek bo chyba nie podłogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
davstan 16.03.2012 07:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 surgi22, źle mnie zrozumiałeś - ziemia, którą nasypano to grunt rodzimy z wykopów (żiwirek z pisakiem). Humus był zdjęty na samym początku, przed rozpoczęciem wykopów. Większość osób, którym zadałem to pytanie sugeruje jednak wybranie całej ziemi i zagęszczanie warstwami.W takim układzie zdecyduję się chyba na... zrobienie piwnicy. Zbrojenie, dechy na szalunek mi zostały, a że i tak muszę wykopać ziemię - piwnica będzie optymalnym rozwiązaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 16.03.2012 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 Przemyśl tylko jak chcesz zabezpieczyć p/wilgociowo i ocieplić piwnicę , bo jak chcesz to zrobic dobrze to takie tanie nie jest ( dużo zależy jaki masz grunt i warunki wodne ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts