DanielRomian 21.08.2012 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 W zależności od rodzaju eko w automacie dużo nasiedziałem się w kotłowni. Dlatego że piec pracował na optymalnych parametrach, jednak gdy gwałtownie wzrosło zapotrzebowanie na ciepło musiałem pilnować żeby nie wygasł...wystarczy że baniak na wodę szybko się schłodził...i piec przechodził na zakres maksymalny. A przecież w sterowniku większość ustawień zmienia się na zakresie minimalnej mocy...bo łatwiej. W dwustawnej nie ma problemu ustawiasz raz i zapominasz, chyba że zmieniasz eko to tylko poprawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz12345 13.09.2012 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Witam A ja mam pytanie trochę z innej beczki ale tez związane z GalmetemJaka może być przyczyna skraplania się wody w lewej połówce zasobnika na ekogroszek ( jest to strona zewnętrzna zasobnika - nie przylegająca do samego kotła) Jak paliłem zima nie miałem takiego zjawiska teraz podczas grania ciepłej wody latem lewa połówka jest mokra ( łącznie z ekogroszkiem wśrodku) po prawej stornie kompletnie sucho.Uszczelka na pokrywie trzyma ok, opał sypie zawsze przesuszony. Z góry dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedz1 14.09.2012 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Witam A ja mam pytanie trochę z innej beczki ale tez związane z Galmetem Jaka może być przyczyna skraplania się wody w lewej połówce zasobnika na ekogroszek ( jest to strona zewnętrzna zasobnika - nie przylegająca do samego kotła) Jak paliłem zima nie miałem takiego zjawiska teraz podczas grania ciepłej wody latem lewa połówka jest mokra ( łącznie z ekogroszkiem wśrodku) po prawej stornie kompletnie sucho. Uszczelka na pokrywie trzyma ok, opał sypie zawsze przesuszony. Z góry dzięki za pomoc Ma być suchy, najlepiej jak przysłowiowy pieprz, a nie przesuszony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ptka 10.10.2012 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 Ludziska ratujcie mam mega problem od soboty palimy w piecu GALMET 22KW EKO-GT KWP2 NR KATALOG: 07-221000 i pali masakryczne ilości eko na początku serwisant przy rozpalaniu ustawił na 25% nadmuch - ja już skorygowałam do +3% (przy możliwościach korekcji -15% + 15%) płomień ma piękny żółty kolor, ale pali strasznie dużo eko około 60 kilo czopuch nie został przymknięty dmuchawa odsłonięta 2-3 cm. pomocy plis!!!!!!!!!!!!! a bardzo często podaje eko 9 sekund podaje co 40 sekund Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ptka 10.10.2012 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 zapomniałam dodać spada dużo żużlu niedopalonego ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 10.10.2012 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 zrób zdjęcie tego co spada i napisz więcej o domku- nowy czy stary bo może spalanie wynika z faktu niewygrzania wilgotnych ścian i niestety na to wpływu mieć nie będziesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 11.10.2012 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 Chyba pomógł ktoś Patce.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz415 29.10.2012 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 Kochani czytałem dziś na temat ustawień i sam już nie wiem. W sobotę rozpaliłem swojego GALMET 12kW i znów bawię się w ustawienia Mam cały czas ten problem jak zwiększę dawkę to niespalony węgiel spada mi z tyłu jak zmniejszę to znów zapada się w podajniku Moje ustawienia są trochę inne jak reszta: - 5s/53s przy nadmuchu 24% wentylatora i kratce ok 2 cm. Żałuje że kupiłem ten piec. Sąsiad kupił sobie od Pana który klepie piece u siebie w garażu i super się spala przy tym samym węglu Ma ktoś dla mnie jakąś radę ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 29.10.2012 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 nie zmieniaj dawki. zostaw ją jaka jest reguluj tylko przerwą podawania lub mocą nadmuchu.jak niedopala to nadmuch w górę lub dłuższa przerwajak spieki to odwrotnie ale koryguj jeden parametr wybierz który i kombinuj, małe zmiany sekunda dwie i zostaw na kilka godzin potem kontrola i znów jeśli trzeba korekta.zapisz ustawienia z jakich zaczynasz żebyś wiedział do czego wrócić jak się rozjedzie coś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz415 29.10.2012 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 Zobaczmy dziś w nocy znów zmieniłem tylko tym razem zostawiłem nadmuch i zmniejszam czas podawania tyko że przy tym sterowniku jak zmieniam podawanie zmienia się nadmuch. Więc tak szczerze muszę zmieniać dwa ustawienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 29.10.2012 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 przypomnij mi co masz za sterownik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz415 30.10.2012 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 Sterownik EKSPERT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz415 30.10.2012 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 (edytowane) Wczoraj w nocy się wkurzyłem i powróciłem do ustawień fabrycznych a potem ustawiłem na: - 6s/38s - nadmuch 24% - kratka na 2cm Nie ukrywam, że piec pracuje krócej i rzadziej ale chyba idzie więcej węgla no i chyba ma mnie spieków ale sprawdzę jak przyjadę po pracy. Kto wymyślił te piece do tego różne rodzaje węgla (czasem oszukiwane) i wszystko daje cudowną piękną całość. Ręce opadają przy 4ch literach Co tyczy się moich nowych ustawień to widzę rozbieżność . Na forum piszą by przelicznik był 1/3 a w katalogu GALMET 1/6 lub 1/8 Farbyczne ustawienia sterownika EKSPERT 12kW jest 4s/30s i nadmuch 25% a wtedy to mam małe spieki Edytowane 30 Października 2012 przez mariusz415 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephik 30.10.2012 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 (edytowane) Witam Ja mam 14kw Galmeta z Ekspertem. Miałem (i czasem mam nadal) identyczne problemy jak Ty. Dodatkowo długie podtrzymanie z wysoką temperaturą, ale to się ustabilizowało trochę gdy nadeszły niższe temperatury. 12kw i 14kw maja mieć chyba identyczne proporcje. moje ustawienia: Tryb pracy: automat Temp. zadana: 55'C Moc kotła: 52% Max. moc: 3s/20s Min. moc: 3s/80s Przerwa podtrzymania: 6 min Zakres regulacji: 5'C Temp załącz. pomp.: 53'C Temp. CWU: 45'C Min obr. wiatraka: 25% Max obr. wiatraka: 40% Ilość powietrza: 50% Moc i nadmuch podtrzymania: 0 z tego co zauważyłem to max moc kotła ustawiamy mniej więcej 1/6 a min moc jako czas przerwy przy max mocy x4 druga sprawa to sprawdź jaki masz wiatrak czy WPA06 czy WPA07 dla pierwszego min obroty to bodajze 17% dla 07 to 25% a max dla obu 40% przerwa na wiatraku na mniej więcej 2-3cm przerwę podtrzymania ustaw na 6 min początkowo a później obserwuj jak się zachowuje żar w podtrzymaniu ja mam taką bazę ustawień i dalej zmieniam tylko ILOŚĆ POWIETRZA i MAX MOC KOTŁA w menu użytkownika dalej tak jak pisał wcześniej timon zacznij na początek np od mocy kotła na 60% jak niedopala to ilość powietrza w górę ( ale max do 50-60%) lub niższa moc kotła ( jeśli czopuch gorącu to powietrze w dół) jak spieki to ilość powietrza w dół lub wyższa moc kotła ( jeśli kocioł zaczyna obłazić czarnym syfem powietrze w górę) przy tym musisz obserwować czy kocioł jest długo w podtrzymaniu i jaka ma temp i czy długo dochodzi do temp zadanej ja mam ustawienia jak wyżej i kociołek chodzi ładnie, dosyć szybko dochodzi do temp zadanej, wreszcie nie stoi wiecznie w podtrzymaniu i nie jest aż tak zasyfiony jak wcześniej płomień nie jest ogromny a raczej mały żółciutki z przodu palnika spala mi się elegancko na popiół tylko z tylu robią się drobne skwarki ale w niczym to nie przeszkadza co prawda domek mam mały ale od czerwca tamtego roku do dziś spaliłem 3,2 t eko Edytowane 30 Października 2012 przez josephik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz415 30.10.2012 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 To zabieram się za pracę A czym różni się praca automat od tej drugiej ... nie pamiętam ?? Ja w sezonie grzewczym 2011/2012 zużyłem ok. 4 tony, nie ukrywam, że nie miałem ocieplonego domku. W te lato poszedł 10 cm styropianu i mam nadzieję zaoszczędzić Wentylator WPA07 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz415 30.10.2012 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 A co u Ciebie z popiołem..co ile wyrzucasz ?? I czy nie masz tak, że z tyłu jest zapchany a z przodu prawie nic nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephik 30.10.2012 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 (edytowane) szpecem wielkim nie jestem ale automat polega na tym ze sterownik sam dawkuje przerwę miedzy podawaniami w zależności od temp jaka ma kocioł w danej chwilidwustan działa zawsze w tych samych parametrach, które ustawisz niezależnie od temp kotła ilość popiołu zależy od węglana 100kg mam około 1,5-2 szuflad z tyłu rzeczywiście gromadzi sie wiecej spiekow lub niedopałków Edytowane 30 Października 2012 przez josephik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz415 04.11.2012 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Dziś za szalałem raz jeszcze i ustawiłem: - moc max 4/27 - moc min 4/70 ( mniej się nie da) - min powietrze 24% - max powietrze 40% - przerwa 10 min No i przy tych ustawieniach przy pracy automatycznej piec cały czas pracował mi w ustawieniach mocy min. Tak powinno być ?? Czy jak pisałeś wcześniej to przy zwiększaniu temp. na kotle automatycznie zmieni się czas podawania i przerwy ?? A masz czujnik zew lub pokojowy ustawiony?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephik 05.11.2012 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 to zalezy jaką ustawiles histereze temp. i jaka moc kotła jesli ustawisz temp zadana na 55'C i histereze na 5'C to gdy spadnie do 50'C zacznie pracowac z moca max ustawiona przez Ciebie w ustawieniach spalania użytkownika - inaczej w miedzyczasie sterownik sam wylicza sobie przerwe jesli dochodził do temp zadanej w miare szybko i spala ładnie eko i nie smoli w środku to jest dobrze nie uzywam czujnika zadnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz415 06.11.2012 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 W miarę szybko dochodzi do zadanej temp. W końcu jeszcze zimy nie ma ale mam obawy czy nie podaje za mało paliwa...jest małe wklęśnięcie w retorze. Za dużo tej automatyki w tym XXI wieku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts