josephik 06.11.2012 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 no musisz kombinować u mnie w tej chwili gdy wyższa temp na zewnątrz dłużej jest w podtrzymaniu i tez delikatnie się zapada trzeba reagować na bieżąco :E Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz415 08.11.2012 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 Cały czas mam problem z żużlowaniem od strony ściany tylnej Wkurza mnie ten Galmet - g.... nie piec. Od strony drzwiczek super się spala na popiół a tam robi się górka i żużel. Przy ustawieniach jakie teraz mam czyli pracy automatycznej cały czas pracuje na min mocy .. nie wiem co robić. Już kombinuje i brak pomysłów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephik 09.11.2012 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 tego spiekania czy tez niedopalania z tyłu raczej nie zwalczysz, u mnie jest podobniektoś pisał w innym wątku o cegle szamotowej tzn żeby ją położyć tam z tyłu na palniku - jeszcze nie próbowałem ale przy jakiejś okazji zakupie cegiełkę i sprawdzę czy coś daje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Truskawa111 10.11.2012 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2012 Witam,Kieruje się z prośbą o pomoc o dobranie jak najlepszych nastawów na spalanie eco-groszku.Typ pieca: EKO-GT KWPD stały ruszt wodny 28 kW (obrotowa retorta) Sterownik, regulator temp.:: Expert PID Dynamic ZPiec jest wyposażony w czujnik pogodowy, temperatura zadana pokojowa 20C.Przysłona wentylatora otwarta na 1,5 cm.Przysłona czopucha na 3 "oczku" od pełnego wychylenia (czyli około 45 stopni). Parametry:Użytkownik: Max. moc kotła: 100%Kaloryczność opału: wysoka >=26Regulacja spalania: korekcja powietrza 10% Instalator:Temp. załączania pompy: 47 CTryb pracy kotła: automatCzujnik zew.: pogodowyParametry podtrzymywania: 27s, przerwa 15 min.Nadmuch podtrzymywania: 0s, moc 0% Serwisant:Parametry pracy: min. podawanie 1s dł. cyklu 50s,Moc min. kotła: 14%Wydajność podajnika: 7,5 kg/hMin. temp. zadana: 50 CMoc dmuchawy: minimalna 22% max 60%Reg. spalania: 14% (moc kotła) 24% (dmuchawa); 35% 27%; 55% 31%; 75% 35%; 100% 40%. Piec pracuje w trybie: 5-8 (dzienny), 8-15 (ekonomiczny), 15-23 (dzenny), 23-5 (nocny).Piec grzeje również wodę kocioł 200l Uwagi jakie zauważyłem podczas spalania: popiół trochę żużlowaty i sadza na ściankach.W razie jakby jeszcze jakis danych brakowało to dopisze... Z góry dziękuje za pomoc. Mateusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 10.11.2012 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2012 Cały czas mam problem z żużlowaniem od strony ściany tylnej Wkurza mnie ten Galmet - g.... nie piec. Od strony drzwiczek super się spala na popiół a tam robi się górka i żużel. Przy ustawieniach jakie teraz mam czyli pracy automatycznej cały czas pracuje na min mocy .. nie wiem co robić. Już kombinuje i brak pomysłów. hej...Też mam Galmeta i sterownik Expert. Po pierwsze jeśli żużluje się eko to masz za dużo powietrza i powstają spieki. Ale zawsze powstaną spieki..trzeba tylko tk regulować spalaniem żeby było ich jak najmniej. Za mało powietrza to będzie szybko sadził się piec. Jeśli chodzi o o żużlowanie z tyłu retorty...zapewne podajnik masz z prawej strony, gdybyś miał z lewej strony to żużlowało by z przodu. Ma na to wpływ żmijka i mechanika samego podawana----zagęszczanie eko....tego nie zmienisz . Szczerze praca automatyczna trochę mnie denerwowała i od roku mam na dwustanie i jest lepiej. Zapadający się krater w retorcie oznacza że za mało masz podawanego eko, powinien być kopczyk. Nie chcę Cię przekonywać do dwustanu ale automat w przypadku experta ma parę wad...choćby przerwa w mocy minimalnej 70 sek to za mało..., brak histerezy dla zadanej temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 10.11.2012 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2012 Witam, Kieruje się z prośbą o pomoc o dobranie jak najlepszych nastawów na spalanie eco-groszku. Typ pieca: EKO-GT KWPD stały ruszt wodny 28 kW (obrotowa retorta) Sterownik, regulator temp.:: Expert PID Dynamic Z Piec jest wyposażony w czujnik pogodowy, temperatura zadana pokojowa 20C. Przysłona wentylatora otwarta na 1,5 cm. Przysłona czopucha na 3 "oczku" od pełnego wychylenia (czyli około 45 stopni). Parametry: Użytkownik: Max. moc kotła: 100% Kaloryczność opału: wysoka >=26 Regulacja spalania: korekcja powietrza 10% Instalator: Temp. załączania pompy: 47 C Tryb pracy kotła: automat Czujnik zew.: pogodowy Parametry podtrzymywania: 27s, przerwa 15 min. Nadmuch podtrzymywania: 0s, moc 0% Serwisant: Parametry pracy: min. podawanie 1s dł. cyklu 50s, Moc min. kotła: 14% Wydajność podajnika: 7,5 kg/h Min. temp. zadana: 50 C Moc dmuchawy: minimalna 22% max 60% Reg. spalania: 14% (moc kotła) 24% (dmuchawa); 35% 27%; 55% 31%; 75% 35%; 100% 40%. Piec pracuje w trybie: 5-8 (dzienny), 8-15 (ekonomiczny), 15-23 (dzenny), 23-5 (nocny). Piec grzeje również wodę kocioł 200l Uwagi jakie zauważyłem podczas spalania: popiół trochę żużlowaty i sadza na ściankach. W razie jakby jeszcze jakis danych brakowało to dopisze... Z góry dziękuje za pomoc. Mateusz Ale niby co ..zimno w domu...piec nie osiąga temperatury...popiół trochę żużlowaty i sadza to raczej normalne objawy spalania eko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 10.11.2012 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2012 Dziś za szalałem raz jeszcze i ustawiłem: - moc max 4/27 - moc min 4/70 ( mniej się nie da) - min powietrze 24% - max powietrze 40% - przerwa 10 min No i przy tych ustawieniach przy pracy automatycznej piec cały czas pracował mi w ustawieniach mocy min. Tak powinno być ?? Czy jak pisałeś wcześniej to przy zwiększaniu temp. na kotle automatycznie zmieni się czas podawania i przerwy ?? A masz czujnik zew lub pokojowy ustawiony?? Pracował na min mocy bo nie było zapotrzebowania na ciepło....gdyby nagle wzrosło np. kąpiel w domowników, czyli nagrzewanie zbiornika wody w dodatku otworzysz grzejniki...i temp na piecu zacznie szybko spadać...wtedy w zależności jak masz nastawioną histerezę piec stopniowo będzie zwiększał parametry żeby osiągnąć swoje maksymalne parametry które sam ustawiłeś w sterowniku. Patrząc po parametrach może dojść do sytuacji że podawane eko na tych parametrach nie zdąży się rozpalić...i zacznie piec się sam wygaszać....bo się eko nie zapali. Między innymi dlatego przeszedłem na dwustan żeby uniknąć takiej sytuacji, a i eko mniej mi idzie. Zmiana temperatury na piecu nie ma wpływa na zmianę parametrów podawania, przerwy i mocy nadmuchu. Szczerze mówiąc nie polecam pogodynek, wprowadzają niepotrzebny zamęt w sterowniku.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz415 12.11.2012 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 Po przeczytaniu wszystkich opcji przełączam się dziś na system dwustawny i zobaczymy jak będzie..Bawiłem się przy tych ustawieniach powietrzem to albo mam spieki albo obłazi mi piec. Nie mogę wypośrodkować. A co myślicie na temat cegły ?? lub innej rzeczy by wsadzić z tyłu .... Nie ukrywam, że myślałem o zablokowaniu powietrza od strony drzwiczek by mniej z tej strony dmuchał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 12.11.2012 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 Mariusz, w zeszłym sezonie tez walczyłem z moim Galmeciakiem, ale pozostaje na dwustanie. Teraz tylko przy zmianie eko czy temperatury to tylko zabiegi kosmetyczne. Temat cegły szamotowej czy tez wełny brałem pod uwagę, w zeszłym roku koledzy z forum proponowali ale jednak nic nie wkładałem do pieca...no chyba że eko.Na dwustanie piec pracuje bardziej stabilnie, taka jest moja ocena i już, a podłączanie pogodynek i innych czujników to dla mnie głupota. Wolę zejść do piwnicy i zwiększyć na piecu, sprawdzę przy okazji jak się spala eko i może coś zmienię w nastawach...to jest moje zdanie na ten temat.Może w przyszłości jak będę miał zbędne 900 to zapodam eCoal albo Bruli...może szarpnę się na palnik Brucera...ale to przyszłość.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephik 12.11.2012 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 ja dwustanu nie sprawdzalem, moze tez sie skusze skoro piszesz ze spala sie mniej ale sprawdzalem na 100% mocy kotła i histerezie 1'C i różnicy nie zauważyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 13.11.2012 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 ja dwustanu nie sprawdzalem, moze tez sie skusze skoro piszesz ze spala sie mniej ale sprawdzalem na 100% mocy kotła i histerezie 1'C i różnicy nie zauważyłem spali może mniej ale kolosalnej różnicy nie ma...1 stopień na histerezie to praktycznie piec z minimum startuje na maksa...mało praktyczne...a dlaczego masz 1 stopień na histerezie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephik 13.11.2012 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 nie mam 1 mam 5napisałem ze tylko tak kiedyś próbowałem i porównałem to do dwustanu, bo dwustan polega na tym ze kocioł od razu pracuje na 100% ustawionej mocy bez względu czy temp spada czy rośnie (przynajmniej tak mi się wydaje) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 13.11.2012 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 no tak...dobrze Tobie się wydaje. Jak miałem w automacie histerezę miałem na 10 stopni, zanim piec się wychłodził to palenisko już trochę się rozpaliło...nazwałem sobie to "wyhamowaniem spadku temperatury"...ale jak pisałem wcześniej trudno było ustawić parametry maksymalne żeby współgrało z minimalnymi i raczej chodziło mi o efektywność spalania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephik 14.11.2012 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 jak kto woli ale spróbuje tego dwustanu późnieja powiedz jak długo stoi Twój kocioł w podtrzymaniu i do jakiej temp dochodzi ? i do jakiej min spada podczas pracy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 14.11.2012 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 w podtrzymaniu jakieś 20-25 minut, zadana temperatura 53 stopnie, dobija do 57 i maksymalnie spada do 52-51. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz415 14.11.2012 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 Czekałem jak oczyści się podajnik i zapełniłem tak by mieć porównanie przy automacie a dwustanie. Fakt za oknem w tym tygodniu zapowiada się większa temp. ale zobaczymy co będzie. Teraz mam 4/46 powietrze na 24% kratka na 2 cm no i kontroluje jak wychodzą spieki Co jedno mogę stwierdzić to jedna rzecz: na automacie krócej siedzi w podtrzymaniu, jakieś 5-10 min no i tem max 55 przy min 54stopnie. Teraz widzę, że dochodzi do 56-57 no i spada max do 53. Ktoś pisał na forum, że te piece powinny byc jak najkrócej w podtrzymaniu. Nie wiem ile w tym prawdy no i jak to wpływa na spalanie. To tyle na razie opiszę spalanie jak skończy się znów podajnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephik 14.11.2012 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 w podtrzymaniu jakieś 20-25 minut, zadana temperatura 53 stopnie, dobija do 57 i maksymalnie spada do 52-51. no to super, tak jak powinno być u mnie kurcze dobija do 67 nawet i potrafi spasc do 49 przy zadanej 55 co prawda nie narzekam na ilość spalonego eko i zawartość popielnika ale jakos trapi mnie ten stan rzeczy mariusz ilosc powietrza na 24 % to chyba troche malo, nie zachodzi ci kocioł w środku syfem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 15.11.2012 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 Josephik masz może zawór 3D na powrocie? ja taki mam i reguluję sobie tak żeby piec nie wychładzał się tak bardzo...Jeśli chodzi o ilość powietrza to nie patrzę na %...teraz mam dmuchawę na 17% ....ale zależy jak ustawisz w parametrach maksymalnej mocy nadmuchu, teraz dokładnie nie pamiętam czy to jest w ustawieniach serwisanta czy instalatora...ważne jest aby płomień był właściwy i efekt spalania...czyli mało sadzy i mało spieków...drobne regulacje to przysłoną wentylatora. Dlaczego tak....np: podając ilość powietrza 17%....to nadmuch w % będzie 20% to jest przykład, ale jak zmienimy zakres nadmuchu w panelu serwisanta lub instalatora to już nie będzie tak samo dmuchać...wentylator może przyspieszyć...Trochę zawiłe ale sprawdzone . Nie są ważne parametry ilości powietrza, ważne aby płomień był właściwy. Możesz otworzyć na maksa przysłonę na wentylatorze i ustawić ja na mniejsze obroty lub przymknąć ją na 2-3 cm i dać większe obroty. Tak jak czytałem na forum w innych wątkach płomień ma być stabilny-lekko kopiący barwa żółta...i tego pilnuje i jest oki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 15.11.2012 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 Czekałem jak oczyści się podajnik i zapełniłem tak by mieć porównanie przy automacie a dwustanie. Fakt za oknem w tym tygodniu zapowiada się większa temp. ale zobaczymy co będzie. Teraz mam 4/46 powietrze na 24% kratka na 2 cm no i kontroluje jak wychodzą spieki Co jedno mogę stwierdzić to jedna rzecz: na automacie krócej siedzi w podtrzymaniu, jakieś 5-10 min no i tem max 55 przy min 54stopnie. Teraz widzę, że dochodzi do 56-57 no i spada max do 53. Ktoś pisał na forum, że te piece powinny byc jak najkrócej w podtrzymaniu. Nie wiem ile w tym prawdy no i jak to wpływa na spalanie. To tyle na razie opiszę spalanie jak skończy się znów podajnik czy powinny???...to jest forum i każdy wyraża swoje opinie....można ustawić piec tak że będzie chodził non-stop ale czy jest opłacalne, raczej nie. Zanim nabrałem "doświadczenia"...chyba tak mogę napisać...no chyba że wyjadacze mnie zjedzą....próbowałem różnych ustawień...między innymi żeby piec pracował non-stop...efekt był taki że poszło dużo więcej. Inny kolega zasugerował przejście na dwustan i tak juk zostało...drugi sezon i tak chyba zostanie...dla mnie wygoda, nawet po zmianie eko to tylko kosmetyka a nie na nowo ustawianie parametrów minimalnych i maksymalnych...i jeszcze ilość powietrza...koszmar. Mam nadzieję że spali mniej i będzie oki. Jak będę wieczorkiem w domu napisze jakie mam aktualne ustawienia podawania, przerwy i powietrza...nie chcę pisać "na pałę" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 15.11.2012 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 jeśli chodzi o syf na ściankach...jak będzie sadza to trzeba dać trochę więcej powietrza. Czyszczenie...wiadomo szczoty druciane i jazda, ja używam dwóch średnic. Po gruntownym szorowaniu raz na tydzień no może na dwa tygodnie zależy od chęci obowiązkowo ostukuję ścianki żeby poodpadały ewentualne zgorzeliny (taka warstwa która tworzy się z sadzy jak się długo nie czyści...jakby co proszę mnie poprawić)...na koniec łyżka stołowa retopalu na rozgrzane palenisko i bujam piec do 70 stopni. To też zaproponował kolega z forum i piec mniej się sadzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts